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RE:  Eligibility of gold rings from Costa Rica for duty-free

     treatment under the Caribbean Basin Economic Recovery Act

     (CBERA) and U.S. Note 2(b), subchapter II, Chapter 98,

     HTSUSA

Dear Mr. Larson:

     This is in reference to your letter dated March 5, 1992, on

behalf of Jewelmont Corporation ("Jewelmont"), concerning the

eligibility of gold rings from Costa Rica for duty-free treatment

under the Caribbean Basin Economic Recovery Act (CBERA) (19

U.S.C. 2701-2706) and U.S. Note 2(b), subchapter II, Chapter 98,

Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA) (hereinafter, "Note 2(b)").

FACTS:

     Jewelmont is a manufacturer and wholesaler of gold jewelry.

Jewelmont works in conjunction with a facility located in Costa

Rica that currently processes unfinished gold rings into finished

articles.  The Costa Rica facility is named Jene S.A.

(hereinafter "Jene"), and is solely-owned by the co-shareholder

and CEO of Jewelmont.  As a result of the close relationship

between Jewelmont and Jene, the materials and components of the

rings are sent to Jene at Jewelmont's cost.  Once the rings are

produced in Costa Rica, they are imported into the U.S. for

wholesale distribution.

     Currently, the gems which are shipped to Jene are originally

purchased by Jewelmont from U.S. wholesalers.  The wholesalers

import the gems into the U.S. from either Israel or India.  The

gold alloy used by Jewelmont in the production of jewelry comes

from a U.S. corporation.  Jewelmont commences its operations by

first designing the product on paper, designing models,

constructing molds and casting unfinished gold rings in its

Minneapolis, MN facility.  The unfinished rings, in addition to

the gems (if any) that will be assembled into the ring, are

shipped to Jene for finishing operations.  These operations

include pre-polishing, stripping, bombing, buffing, tapping, and

setting of gemstones.  In addition, some pieces of jewelry

undergo additional procedures such as head or plate attachments,

laser finishing and rhodium treatment before they are shipped to

the U.S.

     Jewelmont intends to alloy gold bullion at its Costa Rica

facility.  This process consists of melting pure gold and adding

other metals, such as silver and copper, to create a gold

product which possesses different properties and values from the

pure gold.  Next, the alloyed gold will be cast into rings, and a

gem stone will be mounted onto the ring casting.  The importer

maintains that alloying the gold in Costa Rica constitutes a

single substantial transformation, and the subsequent casting of

the rings constitutes the second substantial transformation for

purposes of the CBERA.  Therefore, the importer argues that

under these circumstances, the full value of the gold (over and

above the 15% cap on U.S. materials under 19 CFR 10.195(c)),

should be counted toward the CBERA 35% value-content requirement.

     You also state that in the course of Jewelmont's production

of jewelry in Costa Rica, a few questions have arisen regarding

the eligibility of gold rings for duty-free treatment under Note

2(b).  Our responses to your questions are set forth below.

ISSUES:

     (1) Whether the alloying of U.S.-origin gold and the

subsequent casting of the gold into rings in Costa Rica result in

a double substantial transformation of the materials, thereby

enabling the cost or value of these materials to be counted

toward the 35% value-content requirement for purposes of the

CBERA.

     (2) Whether gold scrap from Costa Rica is eligible for duty-

free treatment under the HTSUS.

     (3) Whether the gold rings from Costa Rica which consist of

both U.S. and foreign materials are eligible for duty-free

treatment under Note 2(b).

LAW AND ANALYSIS:

Question 1:

     Under the CBERA, eligible articles the growth, product or

manufacture of designated beneficiary countries (BC's) may

receive duty-free treatment if such articles are imported

directly to the U.S. from a BC, and if the sum of (1) the cost or

value of the materials produced in a BC or BC's, plus (2) the

direct cost of processing operations performed in a BC or BC's,

is not less than 35% of the appraised value of the article at the

time it is entered into the U.S.  See 19 U.S.C. 2703(a).  The

cost or value of materials produced in the U.S. may be applied

toward the 35% value-content minimum in an amount not to exceed

15% of the imported article's appraised value.  See section

10.195(c), Customs Regulations (19 CFR 10.195(c)).

     As stated in General Note 3(c)(v)(A), Harmonized Tariff

Schedule of the United States (HTSUS), Costa Rica is a BC for

CBERA purposes.  In addition, gold jewelry is classified under

one of the tariff provisions in Chapter 71 of the HTSUS, and all

the jewelry in this chapter is eligible for duty-free treatment

under the CBERA.  Therefore, in this analysis, we are assuming

that Jewelmont's rings will fall under a CBERA-eligible tariff

provision.  Accordingly, provided that the gold rings are

considered "products of" Costa Rica and the 35% value-content

minimum is met, the rings will be entitled to duty-free

treatment under the CBERA.

     Where an article is produced from materials imported into a

BC from non-BC's, as in this case, the article is considered a

"product of" the BC only if those materials are substantially

transformed into a new and different article of commerce.  See 19

CFR 10.195(a).  In the present situation, the cost or value of

the U.S. components to be imported into Costa Rica may be counted

toward satisfying the 35% value-content requirement (over and

above the 15% cap on U.S. materials) only if there is a finding

that the components were subjected to a double substantial

transformation in Costa Rica.  See section 10.196(a), Customs

Regulations (19 CFR 10.196(a)).

     A substantial transformation occurs when an article emerges

from a process with a new name, character, or use different from

that possessed by the article prior to processing.  See Texas

Instruments, Inc. v. United States, 69 CCPA 152, 681 F.2d 778

(1982).

     You state that Jewelmont plans on shipping pure gold from

the U.S. where it will be alloyed at its Costa Rica facility.

The gold alloy will then be cast into rings, and gems will be

mounted into the ring castings.  The importer contends that the

alloying of the gold and subsequent casting operations result in

a double substantial transformation of the imported gold, thereby

enabling the cost or value of the U.S.-origin gold (over and

above the already included 15% U.S. value) to be included toward

the CBERA 35% value-content requirement.

     For the cost or value of the imported gold to be counted in

the 35% value-content requirement, it must undergo a double

substantial transformation.  We have previously held that the

alloying of imported gold in a BC and the subsequent casting of

the alloy into jewelry are sufficient to constitute a double

substantial transformation.  See 555832 dated December 15, 1987

(converting pure gold into an alloy form and casting the alloyed

metal into pieces of jewelry results in a double substantial

transformation); HRL 555716 dated April 15, 1991 (pendants and

jump rings which are made in the Bahamas from imported 24 karat

gold bullion that is alloyed down to 14 karat gold and then

handcrafted into their final design undergo a double substantial

transformation); HRL 555337 dated March 8, 1990 (conversion of

pure gold and alloy shot in Mexico into 14 karat gold shot

produced an intermediate article of commerce, which itself is

then substantially transformed by casting into rings).

     Therefore, since the operations in the present case are

closely analogous to those in the above-cited rulings, we are of

the opinion that the alloying of pure gold in Costa Rica and the

subsequent casting of the alloy into rings is sufficient to

constitute a double substantial transformation for purposes of

the CBERA.  Accordingly, the full cost or value of the U.S.-

origin gold may be counted toward the 35% value-content

requirement for CBERA eligibility purposes.

Question #2:

     You have asked us to determine whether gold scraps which

result from finishing and polishing gold rings in Costa Rica,

will be subject to duty upon entry into the U.S.  We are assuming

that the gold used to produce the rings will originate from the

U.S.  You maintain that the scraps or findings of gold alloy are

eligible for duty-free treatment under U.S. Note 2(b), subchapter

II, Chapter 98, HTSUS.  In support of your position, you state

that the gold scraps or findings remain whole ingredients that

are a product of the U.S., and do not enter into the commerce of

any other country.

     We agree that the gold scraps or findings are eligible for

duty-free treatment upon entry into the U.S.  Gold scrap is

classified under subheading 7112.10.00, HTSUS, which provides for

"[w]aste and scrap of precious metal or of metal clad with

precious metal:  Of gold, including metal clad with gold but

excluding sweepings containing other precious metals."  All scrap

which is classified under this provision is subject to a free

rate of duty upon entry into the U.S., regardless of the country

of origin.  Therefore, in the instant case, pursuant to

subheading 7112.10.00, HTSUS, the scrap gold from Costa Rica is

eligible for duty-free treatment.

Question #3:

     The third question you present is whether rings, which are

processed and assembled in a BC from materials which are sent to

the BC from the U.S., are eligible for duty-free treatment under

U.S. Note 2(b) in cases where some of the materials originate

from outside of the U.S.  The importer argues that Note 2(b)

should apply to jewelry that includes precious or semi-precious

gems, even though such gems may not meet the "product of"

requirement of section 10.12(e), Customs Regulations (19 CFR

10.12(e)).  In the alternative, the importer claims that the gems

which are entered into the U.S. duty-free from Israel and/or

India and subsequently exported to Costa Rica for assembly into

rings should be eligible for duty-free status upon re-entry into

the U.S., because the duty-free status "runs" with the gems.

     Note 2(b) provides, in pertinent part, as follows:

     (b) No article (except a textile article, apparel article,

     or petroleum, or any product derived from petroleum. . .)

     may be treated as a foreign article, or as subject to duty,

     if --

          (i) the article is --

          (A)  assembled or processed in whole of fabricated

               components that are a product of the United

               States, or

          (B)  processed in whole of ingredients (other than

               water) that are a product of the United States, in

               a beneficiary country; and

          (ii) neither the fabricated components, materials or

               ingredients, after exportation from the United

               States, nor the article itself, before importation

               to the United States, enters the commerce of any

               foreign country other than a beneficiary country.

     Although U.S. Note 2(b)(i)(A) and (B) are separated by the

word "or", it is our opinion that Congress did not intend to

preclude free treatment under this provision to an article which

is created in a BC both by assembling and processing U.S.

fabricated components and by processing U.S. ingredients.

     To qualify for Note 2(b) duty-free treatment, an eligible

article must be assembled or processed in a BC entirely of

components or ingredients which are "products of" the U.S.  A

"product of" the U.S. is an article manufactured within the

Customs territory of the U.S. and may consist wholly of U.S.

components or materials, of U.S. and foreign components or

materials, or wholly of foreign components or materials.  An

article which consists wholly or partially of foreign components

or materials, may still become a "product of" the U.S. if the

components or materials undergo a process of manufacture in the

U.S. which results in a substantial transformation.  See sections

10.12(e) and 10.14(b), Customs Regulations (19 CFR 10.12(e) and

10.14(b)).  The test for determining whether a substantial

transformation occurs is whether an article emerges from a

process with a new name, character, or use different from that

possessed by the article prior to processing.  Texas Instruments,

Inc. v. U.S., 69 CCPA 152, 681 F.2d 778, 782 (1982).

     Based on the information provided, it is our understanding

that the gems are simply imported into the U.S. from either

Israel or India and subsequently exported to Costa Rica for

assembly into finished rings.  The gems are imported into the

U.S. in finished condition and do not undergo any process of

manufacture in the U.S. which results in a substantial

transformation.  Thus, we believe that the gems do not

constitute "products of" the U.S. for purposes of Note 2(b).

Accordingly, the rings which consist of U.S. and foreign

materials are not eligible for duty-free treatment under this

provision.

HOLDING:

     The processes of alloying U.S.-origin gold and casting the

alloyed gold into rings in Costa Rica is sufficient to constitute

a double substantial transformation for purposes of the CBERA.

Accordingly, the full cost or value of the U.S.-origin gold

imported into Costa Rica may be counted in calculating the 35%

value-content requirement for CBERA eligibility purposes.

     Gold scrap is classified under subheading 7112.10.00, HTSUS,

which provides for "[w]aste and scrap of precious metal or of

metal clad with precious metal:  Of gold, including metal clad

with gold but excluding sweepings containing other precious

metals."  Articles classified under this provision are eligible

for duty-free treatment upon entry into the U.S.

     The gems imported into the U.S. do not undergo a substantial

transformation into "products of" the U.S., and therefore, the

rings made in Costa Rica from U.S. and foreign materials are not

eligible for duty-free treatment under Note 2(b).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

