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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  9802.00.80

Mr. Charles A. Redden

Charles A. Redden, Inc.

Hemisphere Center

Route 189 South

Newark, New Jersey 07114 

RE:  Eligibility of subheading 9802.00.80, HTSUS, to capless

     starter sub-assemblies; CBERA; Substantial Transformation

Dear Mr. Redden:

     This is in response to your letter of March 30, 1992, on

behalf of Fluorescent Products, regarding the dutiability of

capless starter sub-assemblies from Haiti.

FACTS:

     You state that Fluorescent Products is sending components to

Haiti for a soldering assembly operation.  The items exported to

Haiti include a U.S disc ($50.53), Korean glow bulb ($53.00),

Korean capacitor ($14.00) and U.S. solder ($3.18).  The items are

soldered together and returned to the United States as a sub-

assembly for further processing.  The Haitian labor is $23.16.

     The importer also exports salvaged parts to Haiti to be

soldered in the same manner as the above-mentioned parts.  Those

parts include Korean glow bulb ($53.00), U.S. solder (3.18), and

U.S. and Korean combination disc and capacitor.  The Haitian

labor is $24.56.    

     You ask whether the sub-assemblies qualify for a partial

duty allowance under subheading 9802.00.80, Harmonized Tariff

Schedule of the United States (HTSUS) or duty-free treatment

under the Caribbean Basin Economic Recovery Act (CBERA).

     Samples were submitted for our review.

ISSUE:

     Whether the sub-assemblies are entitled to a partial duty

allowance under subheading 9802.00.80, HTSUS, or duty-free

treatment under the CBERA, upon return to the United States.

LAW AND ANALYSIS:

     On March 31, 1992, the Department of the Treasury

promulgated the Haitian Transactions Regulations in consultation

with the Department of State to implement the President's

Executive Orders of October 4, 1991, declaring a national

emergency with respect to Haiti and ordering a trade embargo

against Haiti as of October 28, 1991.  Except as otherwise

provided, no goods or services of Haitian origin, other than

publications and other informational materials may be imported

into the United States and no such articles may be exported from

the United States either directly or indirectly to Haiti.  31 CFR

580.205(a) and 580.206.  One exception to the trade embargo is

for importations from and exportations to assembly/production

operations in Haiti, under special license.  In order to

determine if you qualify for such a license, you may contact:

               R. Richard Newcomb, Director

               Office of Foreign Assets Control

               Department of the Treasury

               1500 Pennsylvania Avenue N.W.

               Washington, D.C.  20220              

For purposes of this ruling we will assume that you qualify for a

special license which will permit the importation of the sub-

assemblies in question into the United States from Haiti.

     Pursuant to General Note 3(c)(V)(A), HTSUS, Haiti has been

designated as a BC for CBERA purposes.  Under the CBERA, eligible

articles the growth, product or manufacture of BC's, may enter

the U.S. free of duty if such articles are imported directly to

the U.S. from the BC, and if the sum of (1) the cost or value of

the materials produced in a BC or BCs, plus (2) the direct cost

of processing operations performed in a BC or BCs, is not less

then 35 percent of the appraised value of the article at the time

it is entered into the United States.  See, 19 U.S.C. 2703(a). 

The cost or value of materials produced in the U.S. may be

applied toward the 35 percent value-content minimum in an amount

not to exceed 15 percent of the imported article's appraised

value.  See, section 10.195(c), Customs Regulations (19 CFR

10.195(c)).

     If an article is comprised of materials that are imported

into the BC, the article is considered to be a "product of" the

BC only if those materials are substantially transformed there

into a new or different article of commerce.  A substantial

transformation occurs "when an article emerges from a

manufacturing process with a new name, character, or use which

differs from that of the original material subjected to the

process."  The Torrington Company v. United States, 764 F.2d

1563, 1568 (Fed. Cir. 1985). 

     Customs has previously ruled on whether assembly operations

constitute a substantial transformation.  In C.S.D. 85-25 dated

September 25, 1984 (Headquarters Ruling Letter (HRL) 071827), we

considered the issue of whether the assembly of components onto a

printed circuit board (PCB) resulted in a substantial

transformation of the materials.  In that decision, Customs held

that an assembly process will not constitute a substantial

transformation unless the operation is "complex and meaningful"

depends on the nature of the operation, attention to detail and

quality control, and the benefit to the BC from the standpoint of

both the value added to each PCB and the overall employment

generated thereby.  In C.S.D. 85-25, it was stated that the

factors which determine if a substantial transformation occurs

should be applied on a case-by-case basis.

     The focus of C.S.D. 85-25 was a PCBA produced by assembling

in excess of 50 discrete fabricated components (e.g., resistors,

capacitors, diodes, transistors, integrated circuits, sockets,

connectors) onto a PCB.  Customs determined that the assembly of

the PCBA involved a large number of components and a significant

period of time as well as skill, attention to detail, and quality

control.

     Using the standards defined in C.S.D. 85-25, it is our

opinion that the assembly of the sub-assemblies in question is

not a complex and meaningful assembly operation and, therefore,

does not result in a substantial transformation.  It is a minor

operation that involves soldering together three components (the

disc, glow bulb and capacitor).  Therefore, the sub-assemblies

will not be eligible for duty-free treatment under the CBERA.

     Subheading 9802.00.80, HTSUS, provides a partial duty

exemption for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of

     fabricated components, the product of the United

     States, which (a) were exported in condition ready for

     assembly without further fabrication, (b) have not lost

     their physical identity in such articles by change in

     form, shape, or otherwise, and (c) have not been

     advanced in value or improved in condition abroad

     except by being assembled and except by operations

     incidental to the assembly process, such as cleaning,

     lubricating and painting.

All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must be

satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full cost or value of the imported assembled article,

less the cost or value of the U.S. components assembled therein,

upon compliance with the documentary requirements of section

10.24, Customs Regulations (19 CFR 10.24).

     Section 10.14(a), Customs Regulations (19 CFR 10.14(a)),

states in part that:

     [t]he components must be in condition ready for

     assembly without further fabrication at the time of

     their exportation from the United States to qualify for

     the exemption.  Components will not lose their

     entitlement to the exemption by being subjected to

     operations incidental to the assembly either before,

     during, or after their assembly with other components.

     Section 10.16(a), Customs Regulations (19 CFR 10.16(a)),

provides that the assembly operation performed abroad may consist

of any method used to join or fit together solid components, such

as welding, soldering, riveting, force fitting, gluing,

lamination, sewing, or the use of fasteners. 

     The assembly in the instant case involves soldering three

fabricated components together.  We find that these operations

clearly fall within the purview of an acceptable assembly as

outlined in the Customs Regulations (19 CFR 10.16(a)).  We

further find that the disc of U.S.-origin satisfies all three

requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, and that,

therefore, an allowance in duty may be made for the cost or value

of the disc, upon importation of the sub-asssembly into the

United States.  However, no allowance may be made for the value

of the U.S.-made solder as it loses its physical identity in the

sub-assembly by change in form and shape, contrary to clause (b)

of the statute.

HOLDING:

     The subassemblies will be eligible for the partial duty

exemption under subheading 9802.00.80, HTSUS, upon importation

into the United States.  The U.S.-manufactured disc is exported

to Haiti in condition ready for assembly without further

fabrication, does not lose its physical identity in such articles

by change in form, shape, or otherwise, and is not

advanced in value or improved in condition abroad except by being

assembled.  Therefore, an allowance in duty may be made under

this tariff provision for the cost or value of the U.S.-made 

disc, upon compliance with the documentation requirements of 19

CFR 10.24.  However, the sub-assemblies will not qualify for

duty-free treatment under the CBERA since the components are not

substantially transformed into a new and different article of

commerce in Haiti as a result of the assembly operation.    

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




