                         HQ 734216

                         January 6, 1992

Mar-2-05 CO:R:C:V 734216 RSD

CATEGORY: Marking

Robert D. Stang, Esq.

Grunfeld, Desiderio, Lebowitz & Silverman

12 East 49th Street

New York, New York 10017

RE: Country of origin marking on matching belts sold together

with dresses that are made of the same fabric and the same solid

color as the dresses, sets; HQ 729594, HQ 733964, HQ 733099 

Dear Mr. Stang:

     This is in response to your letter of March 13, 1991,

requesting a binding ruling on behalf of your client, Lane Bryant

Fifth Avenue (Lane Bryant), regarding the country origin marking

of belts sold with polyester knit dresses.  A sample of the dress

and belt were submitted for our consideration.

FACTS:

     Lane Bryant requests a ruling on the marking of a belt which

is imported and retailed as a commercial unit with a dress.  The

belt and dress are referenced under Style No. 5-4659-8.  The

dress is made from a purple polyester knit fabric.  At the

waistband there are two belt loops.  The fiber content of the

dress is 100% polyester.  The dress is marked to indicate that

its country of origin is Sri Lanka by use of a label sewn in the

neck area of the garment.  The sample belt accompanying the dress

is made from the same purple polyester knit fabric as the dress

and is backed with black plastic.  The sample belt has five metal

eyelets in which to fasten the belt buckle.  The fabric and

plastic components are cut and assembled in Taiwan before being

shipped to Sri Lanka.  Based on an examination of the belt and

the dress, it is clear that the belt is intended to be worn

exclusively with the dress.

     You ask the four following questions:

          1.  What is the country of origin of the belt for U.S. 

              Customs purposes?         

          2.  Assuming that the dress is properly marked with its

              country of origin, must the belt, which is imported

              and retailed with the dress as a single commercial

              unit, also be marked with its country of origin?

          3.  If the belt must be marked with its country of     

              origin, would it be sufficient to use a stick-on   

              label that would reach the ultimate consumer or    

              must the belt be embossed or stamped with the      

              proper information?

          4.  Would the answer to question no. 3 change if the   

              belt was not constructed of fabric and plastic,    

              but was constructed of a single component          

              (i.e., 100% fabric, plastic or leather)?

ISSUE:

     Does the sample purple belt made of the same fabric, and 

the same solid purple color as the dress with which it is

imported and sold have to be separately marked to indicate its

own country of origin?

LAW AND ANALYSIS:

     Under Section 304, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), every article of foreign origin imported into the United

States, unless excepted, shall be marked in a conspicuous place

as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article will permit in such manner as to indicate to an ultimate

purchaser in the United States the English name of the country of

origin of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR

Part 134), implements the country of origin marking requirements

and the exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs

Regulations (19 CFR 134.1(b)), defines "country of origin" as the

country of manufacture, production or growth of any article of

foreign origin entering the U.S.  Further work or material added

to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of the marking laws and

regulations.  The case of U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27

C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940), provides that an article used in

manufacture which results in an article having a name, character

or use differing from that of the constituent article will be

considered substantially transformed and that the manufacturer or

processor will be considered the ultimate purchaser of the

constituent materials. 

     In T.D. 91-7, January 16, 1991, Customs indicated that for

purposes of 19 U.S.C. 1304, the relevant inquiry regarding the

marking of the material or components in a collection of goods,

such as a dress and a belt, is whether such items have been

substantially transformed as result of their inclusion in the

set, mixture, or composite good.  T.D. 91-7 also provides that in

certain circumstances the marking of every item in the collection

of goods may not be consistent with the purpose of the marking

statute, or may be impractical and/or undesirable.  This may be

because one or more items in the collection are relatively

insignificant and would have no influence on the purchasing

decision, because the items in the collection are too numerous

making it impractical to specify the country of origin of each

item, or for various other reasons.  Therefore, the decision

states that Customs will continue to employ a "common sense"

approach to determine the marking requirements applicable to

articles which comprise a collection of goods.

     In this case, combining the belt with the dress in Sri Lanka

does not substantially transform the belt, and its country of

origin would remain Taiwan, the country where the fabric and the

plastic components for the belt are cut and assembled.  However,

as set forth below, we find that the belt would have minimal

influence on the purchasing decision and is not required to be

marked with its country of origin.   

     In HQ 729594, August 12, 1986, Customs used a common sense

approach in determining that belts imported and sold together

with dresses made of the same fabric and design, and intended to

be worn exclusively with the dresses, do not have to be marked to

indicate their own country of origin as long as the dresses are

properly marked.  In that case, the belts and the dresses were

made in different countries.  Similarly in HQ 733099, May 30,

1990, a common sense approach was used in determining that a

scarf and tie made from the same fabric and design as a blouse,

with which it was imported and sold, did not have to be

separately marked.  In that case, the blouse as well as the scarf

and tie were products of the Dominican Republic.  Customs

concluded that these accessories would have a minimal impact on

the final purchasing decision.

       Similarly in the present case, because the sample belt is

made of the same fabric as the dress with which it is imported

and sold, and is meant to be exclusively worn with the dress, we

find that the belt would have minimal influence on the purchasing

decision and that it does not have to be separately marked to

indicate its country of origin.  Of course, the dress must be

properly marked with its country of origin.  This is the case

whether or not the belt and dress are made in the same country.  

     You should be aware that Customs has ruled that certain

belts that are not made of the same fabric as the garment to

which they are attached and which are not designed to be

exclusively worn with the garment must be individually marked to

indicate their country of origin.  See HQ 733964, April 2, 1991. 

However, if the garment and the belt are manufactured in the same

country separate marking for the belt is not required.  See HQ

734222, December 9, 1991.

      Since the sample belt does not have to be individually

marked to indicate its country of origin, the other questions you

ask are moot.  

HOLDING:

     The sample belt which is made of the same fabric, with the

same solid purple color and intended to be worn exclusively with

the dress which it is imported and sold with does not have to be

separately marked to indicate its country of origin.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division        

cc: Area Director




