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CATEGORY:  Marking

Mr. Brian Johnson

Border Brokerage Company, Inc.

P.O. Box B

Blaine, WA 98230

RE:  Country of Origin Marking - Axes and Axe Heads; Antidumping;

     Substantial Transformation; T.D. 54707(9) Applied.

Dear Mr. Johnson:

     This is in response to your letter of July 17, 1991,

submitted on behalf of Keystone Supplies, in which you request a

ruling concerning the country of origin marking requirements for

certain axes and axe heads.

FACTS:

     Keystone assembles the axe in Canada using a head

manufactured in China and a handle manufactured in the U.S.  You

also have advised us that the axe is sold with a steel wedge and

a wood wedge, manufactured in the U.S., but for purposes of this

ruling it is not necessary to consider the country of origin of

these articles.

ISSUE:

     What is the country of origin, for marking purposes, of an

axe manufactured from a steel head of Chinese origin and a U.S.-

origin wooden handle?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (of container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  In general, as provided at 19 CFR 134.1, the

country of origin of an article is the country in which it was

manufactured, produced, or grown.  Additional processing or

manufacture in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the country

of origin.  A substantial transformation is said to occur if

processing or manufacture imparts a new name, character, or use

to the imported article.  An article of foreign origin is subject

to the marking requirements unless, after importation into the

U.S., it undergoes a substantial transformation.

     Applying these principles to the instant request, it is the

view of this office that the axe head which is manufactured in

China does not become an article with new name, character, or use

by reason of the attachment to it of a U.S.-origin wooden handle

in Canada.  For purposes of country of origin marking the country

of origin of the axe head is China.

     This position is based upon a number of previous Customs

determinations regarding axe heads and similar articles.  In T.D.

54707(9) (October 8, 1958) Customs held that axe heads imported

separately or with American-made handles must be marked with the

words "Axe Head Made In (country of origin)" or words of similar

import.  Although the decision did not discuss the substantial

transformation principle, it is evident that the underlying

rationale was that the attachment of a handle to an axe head does

not change the axe head into a new article, or change its country

of origin.  To similar effect was the determination in

Headquarters Ruling Letter 711069 (September 20, 1976), in which

Customs ruled that foreign origin wooden handles, when combined

with axe heads of U.S. origin, were required to be marked.  The

attachment of a wooden handle has also been found not to effect a

change in the foreign status of hay forks, rakes, hoes, spades,

and the like (T.D. 55033(5)(January 14, 1960)); and hammer heads

(HRL 734246 (October 21,1991)).  Most recently, we determined in

HRL 950005 (January 9, 1992), that the assembly of a Chinese

sledge hammer head with a Canadian handle in Canada was not a

substantial transformation, and that both the head and the handle

were required to be marked.  This ruling modified DD 860604 which

had determined in part that the country of origin of the sledge

hammer was Canada.  In sum, the previous decisions with respect

to articles of this type, and specifically with respect to axe

heads, compel the conclusion in this case that the attachment of

U.S. handles to Chinese-origin axe heads does not affect the

status of the latter as a product of China for country of origin

marking purposes.

     You have also asked, in view of the assembly of finished

axes in Canada by the attachment of Chinese-origin heads to

U.S.-origin handles, whether the axes are subject to antidumping

duties.  Your submission advises that in the opinion of Customs

officials in Blaine, Washington, the axes are subject to the

duties assessed pursuant to the Department of Commerce

antidumping order in Heavy Forged Hand Tools, Finished or

Unfinished, With or Without Handles From the People's Republic of

China, 56 Fed. Reg. 6622 (February 19, 1991).  Inasmuch as the

caption of the order specifies finished and unfinished axes,

imported with or without handles, it would appear that finished

axes are within the scope of the antidumping order.  However, for

guidance in this matter we suggest that you refer questions to

the Office of Compliance, International Trade Administration,

U.S. Department of Commerce (202-377-4851).

HOLDING:

     An axe head manufactured in China is not substantially

transformed in Canada by the attachement of a U.S.-origin wooden

handle, and in accordance with previous decisions is required to

be marked as a product of China.

                                  Sincerely,

                                  John Durant, Director

                                  Commercial Rulings Division

cc: Area Port Director of Customs

    Blaine, Washington

