                            HQ 734281

                        February 13, 1992

MAR-2-05 CO:R:C:V 734281 NL

CATEGORY:  Marking

Ms. Amy Peng

Western Overseas Trade & Development Corp.

1210 Jefferson Street # C

Anaheim, CA 92807

RE:  Country of Origin Marking - Preserved Mushrooms; section

     1907 Omnibus Trade and Competitiveness Act of 1988 (Pub. L.

     No. 100-418); Country of Growth.

Dear Ms. Peng:

     This is in response to your inquiry of July 22, 1991, in

which you request information concerning the requirements for

marking the country of origin of canned mushrooms.

FACTS:

     At the direction of U.S. Customs officials at the port of

Jacksonville, Florida, Western Overseas Trade and Development has

prepared new labels for canned mushrooms to indicate that the

product was grown in China.  Jacksonville Customs has advised

this office that Western and several other importers had imported

canned mushrooms which were marked simply, "Product of Hong

Kong".

     The new labels have been submitted to this office for a

determination whether the markings comply with the requirements

of section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304).  The "Storm King" brand label is marked "Product of Hong

Kong", while after the statement of ingredients appear the words,

"(Grown in China)".  The "Celebrity" brand label also provides

the same formulation: "Product of Hong King"/ "(Grown in China)".

ISSUE:

     What terminology is required or permissible under the Tariff

Act to designate the country of origin of canned mushrooms?

LAW AND ANALYSIS:

     As provided at 19 U.S.C. 1304, every article of foreign

origin imported into the U.S. must be marked so as to indicate

the English name of its country of origin to the ultimate

purchaser in the U.S.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part

134), implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.  "Country of origin" is defined at

19 CFR 134.1(b) as the country in which the imported article was

manufactured, produced, or grown.  Further work or material added

in a second country must effect a substantial transformation in

order to render the second country the "country of origin".  A

substantial transformation is said to occur if, as a result of

manufacture or further processing, an article having a different

name, character, or use emerges.

     A recent enactment establishes specific marking requirements

for preserved mushrooms.  Section 1907(b) of the Omnibus Trade

and Competitiveness Act of 1988, Pub. L. No. 100-418, provides:

          MARKING OF CONTAINERS OF IMPORTED MUSHROOMS - Imported

          preserved mushrooms shall not be considered to be in

          compliance with section 304 of the Tariff Act of 1930

          (19 U.S.C. 1304) or any other law relating to the

          marking of imported articles unless the containers

          therof indicate in English the country in which the

          mushrooms were grown.

A review of the legislative history indicates that this provision

was intended to specify marking requirements for mushrooms grown

in the People's Republic of China which were cooked and then

saturated with a heavy salt solution.  After importation into the

U.S. in large containers the mushrooms were being washed and

desalted before canning by domestic firms.

     In our opinion the effect of section 1907 of the 1988 Trade

Act is to specify that irrespective of further processing, the

country where mushrooms are grown is the country of origin for

purposes of 19 U.S.C. 1304.  Thus, notwithstanding additional

preservative steps performed on the mushrooms incident to canning

or otherwise packing them, the marking, "Grown in ___" is the

required indication of origin pursuant to section 304.  It

follows that if mushrooms are grown in China, marking the labels

on their containers "Product of Hong Kong" is not acceptable, the

term "product of" being reserved under section 304 for

indications of country of origin.

     To the extent that these labels make reference to Hong Kong,

it would be acceptable to state that the mushrooms are packed in

Hong Kong.  It is our understanding that this marking is required

under regulations of the Food and Drug Administration.  For

purposes of section 304, however, in view of section 1907 of the

1988 Trade Act, the marking "packed in" cannot be regarded as

sufficient indication of country of origin for preserved

mushrooms.

HOLDING:

     The sample labels properly indicate China as the country of

growth of the canned mushrooms as required by section 1907 of the

1988 Trade Act.  The country of growth is the country of origin

for purposes of section 304 of the Tariff Act.  The marking

"product of Hong Kong" is inaccurate and not acceptable.

                                  Sincerely,

                                  John Durant, Director

                                  Commercial Rulings Division

