                            HQ 734295

                            March 30, 1992 

Mar-2-05 CO:R:C:V 734295  RSD

CATEGORY:  MARKING

District Director of Customs

International & Terrace Streets

Nogales, Arizona 85621

RE:  Internal advice request on the country of origin marking

requirements for greige carpet imported from Mexico and finished

in the U.S.; textile, substantial transformation, fibers, woven

yarn, 19 CFR 12.130, 19 CFR 134.32(g)

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum requesting internal

advice on the country of origin marking requirements for 

greige carpet imported and processed in the U.S. by Tuftex

Industries (I/A 37/91).  We have received a memorandum on this

matter from the National Import Specialist.  We also have

received sample swatches of the greige carpet as imported and of

the carpet after it has been processed in the U.S. 

FACTS:

     According to Tuftex's submission, U.S.-origin nylon yarn and

backing material are sent to Mexico to be assembled into carpets. 

In Mexico, the cones of yarn are fed into a tufting machine which

inserts the yarn into the backing and cuts it to the proper

length of the tuft.  The finished article is rolled into

specified lengths before export to the U.S., where it will be

dyed and finished.  The industry refers to carpet which has not

been dyed and finished as "greige carpet."

     In the U.S., the greige carpet will be dyed and finished. 

After the dye is applied to give the carpet color, additional

backing is applied with latex.  The cost of these U.S. operations

is $2.00 per yard (including $0.855 for dying and $1.145 for the

finishing processes).

     Tuftex claims that any marking applied before the goods are

imported into the U.S. would not survive the dyeing and

finishing.

 ISSUES:

     What is the country of origin of the greige carpet?

     Is the greige carpet substantially transformed by the dyeing

and finishing done in the U.S.?

     Is the carpet excepted from marking under 19 CFR 134.32(g)

because any marking would be destroyed by the processing done in

the U.S.?

     Would the greige carpets qualify for the partial duty

exemption available under subheading 9802.00.80, HTSUS, when

returned to the U.S.? 

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Part 134, Customs

Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin

marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     Section 12.130, Customs Regulations (19 CFR 12.130), sets

forth the principles for making country of origin determinations

for textile and textile products subject to section 204 of the

Agricultural Act of 1956, as amended (7 U.S.C. 1854)("section

204").  According to T.D. 90-17, published in the Federal

Register on March 1, 1990, (55 FR 7303), the principles of

country of origin for textiles and textile products contained in

19 CFR 12.130 are applicable to such merchandise for all

purposes, including duty and marking.  Customs has determined

that 19 CFR 12.130 will be applied to determine the country of

origin of all imported articles which are classified in Section

XI, Harmonized Tariff Schedule of the United States, or to any

imported article classified outside of Section XI, HTS, under a

subheading which has a textile category number associated with

it.  Because the subject merchandise is classified under a

subheading which has a textile category number associated with

it, 19 CFR 12.130 will be used in making the country of origin

determination. 

     Pursuant to 19 CFR 12.130, the standard of substantial

transformation governs the determination of the country of origin

where textiles and textile products are processed in more than

one country.  The country of origin of textile products is deemed

to be that foreign territory, country, or insular possession

where the article last underwent a substantial transformation. 

Substantial transformation is said to occur when the article has

been transformed into a new and different article of commerce by

means of substantial manufacturing or processing operations.  In

other words, for textiles governed by 19 CFR 12.130 there is a

two part test for substantial transformation: 1) a new different

article of commerce and 2) a substantial manufacturing or

processing operation.

     Section 12.130(d)(1) states that a new and different article

of commerce will usually result from a manufacturing or

processing operation if there is a change in: (i) commercial

designation or identity, (ii) fundamental character or (iii)

commercial use. 

     The factors to be applied in determining whether or not a

manufacturing operation is substantial are set forth in 19 CFR

12.130(d) and (e).  Section 12.130(d)(2) lists some of the

factors considered in determining whether a substantial

manufacturing or processing operation has occurred.  These

factors include: the physical change in the material or article;

the time involved in the processing; the complexity of the

operation; the level or degree or skill and technology required

in the operation; and the value added to the article or material

in the non-U.S. based operation versus the value added to the

article or material in the U.S.

     The first question that must be addressed is what is the

country of origin of the imported greige carpet.  Under 19 CFR

12.130(c), U.S. textile articles that are advanced in value or

improved in condition, or assembled in a foreign country are

considered to be products of that foreign country.  In this case,

the U.S. yarn is cut and inserted into U.S. backing material in

Mexico to make the greige carpet.  The processing done in Mexico

clearly advances in value and improves in condition the U.S. yarn

and backing material.  Therefore, the country of origin of the

griege carpet is Mexico.

     The marking requirements hinge on whether the griege carpet

is substantially transformed by the processing done in the U.S.

to make it into a finished carpet.  Pursuant to  19 CFR 134.35, a

manufacturer in the U.S. who substantially transforms an imported

article is considered the ultimate purchaser and the imported

article is excepted from individual marking.  Absent a

substantial transformation, the article must be marked to advise

the ultimate purchaser of the country of origin.  In this case, 

we find that the domestic processing does not substantially

transform the imported carpet.  First, the processing in the U.S.

does not change the commercial designation or identity of the

product.  Both products are referred to as carpet, albeit with a

different modification.  The fundamental character of the

imported product is that of a floor covering.  The greige carpet

forms the entire exposed surface of the final carpet and it is

the component that gives the finished carpet its bulk.  Although

the greige carpet is not salable in its imported condition, it is

recognizable as carpet and it is very unlikely that it could be

used for any other purpose than to make the finished carpet.  The

dyeing and applying the latex to the backing of the carpet are

largely finishing operations which do not change the fundamental

character of the carpet.  Although the U.S. processing accounts

for more than 50 percent of the cost of the finished carpet, this

fact is not determinative.  See HQ 734246.  Moreover, there is no

evidence to indicate the U.S. processing of the carpet is

particularly complex.  Furthermore, 19 CFR 12.130(e)(2)(v)

indicates that an article or material will not be considered to

be a product of a particular foreign territory or country by

virtue of merely having undergone dyeing and/or printing of

fabrics or yarns.  In this case, the only processing done to the

product is dying and coating the back with a latex finish to make

it stiffer.  Accordingly, we find that the greige carpet is not

substantially transformed by the processing done in the U.S. and

the finished carpet remains a product of Mexico. 

     Ordinarily, the carpet would have to be marked to indicate

it country of origin, Mexico, at the time of its importation into

the U.S.  However, Tuftex claims that any marking on the carpet

would be destroyed by the processing done in the U.S.  Among the

exceptions from country of origin marking is 19 CFR 134.32(g),

which excepts "articles to be processed in the U.S. by the

importer or for his account otherwise than for the purpose of

concealing the origin of such articles and in such a manner that

any mark would be necessarily be obliterated, destroyed or

permanently concealed."  In other words, if you are satisfied

that the U.S. processing will destroy any country of origin

marking that might appear on the carpet at the time of

importation, the carpet would be excepted from marking at the

time of importation under 19 CFR 134.32(g).  However, the country

of origin of the carpet must be disclosed to the ultimate

purchaser of the carpet.  Because the carpet is not substantially

transformed by the U.S. processing; Tuftex is not the ultimate

purchaser.  Therefore, the carpet must be marked with the country

of origin, Mexico, after importation, even though it may be

excepted from marking at the time of importation under 19 CFR

134.32(g).  See HQ 733835, February 8, 1991.

We suggest that the procedures st forth in 19 CFR 134.34 be

utilize to ensure that the finished carpet is properly marked. The last issue that must be determined is whether the griege

carpet would be eligible for the partial duty exemption available

under subheading 9802.00.80, of the Harmonize Tariff Schedule of

the United States (HTSUS) when it is returned to the U.S.   

     Subheading 9802.00.80, HTSUS, provides a partial duty

exemption for:  

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of 

     fabricated components, the product of the United States, 

     which (a) were exported in condition ready for assembly

     without further fabrication, (b) have not lost their 

     physical identity in such articles by change in form, shape 

     or otherwise, and (c) have not been advanced in value or 

     improved in condition abroad except by being assembled and 

     except by operations incidental to the assembly process such

     as cleaning, lubricating, and painting.  

All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must be

satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full value of the imported assembled article, less the

cost or value of such U.S. components, upon compliance with the

documentary requirements of section 10.24, Customs Regulation (19

CFR 10.24).  

     Section 10.14(a), Customs Regulations (19 CFR 10.14(a)),

states in part that:  

     [t]he components must be in condition ready for assembly 

     without further fabrication at the time of their exportation

     from the United States to qualify for the exemption.  

     Components will not lose their entitlement to the exemption 

     by being subjected to operations incidental to the assembly 

     either before, during, or after their assembly with other 

     components.  

     Section 10.16(a), Customs Regulations (19 CFR 10.16(a)),

provides that the assembly operation performed abroad may consist

of any method used to join or fit together solid components, such

as welding, soldering, riveting, force fitting, gluing,

laminating, sewing, or the use of fasteners.  

     Operations incidental to the assembly process are not

considered further fabrication operations, as they are of a minor

nature and cannot always be provided for in advance of the

assembly operations.  However, any significant process, operation

or treatment whose primary purpose is the fabrication,

completion, physical or chemical improvement of a component

precludes the application of the exemption under subheading

9802.00.80, HTSUS, to the component.  See, 19 CFR 10.16(c). 

     In the present case, the production of carpet by a tufting

machine is similar to a weaving operation and constitutes a

process of manufacture rather than an assembly.  See, 19 CFR

10.16(a), Example 3, and Headquarters Ruling Letter (HRL) 555344

of May 19, 1989, where we held that pushing U.S.-origin yarn

through a backing cloth by a tufting machine to create a loop

pile tufted floor covering constitutes a manufacturing process

which renders the yarn and cloth ineligible for subheading

9802.00.80, HTSUS, treatment.  Passing yarn through braiding

machines to produce braided rope or cordage has been found to be

analogous to weaving fabrics from spun yarn.  See, HRL 555594 of

May 16, 1990.  Moreover, we have held that the weaving of fabrics

from spun yarn constitutes a manufacturing process.  See, HRL

555818 of March 15, 1991, where we held that yarn woven into

table linen and yard goods was a process of manufacture rather

than an assembly.  Therefore, based on our prior rulings, we find

that the U.S.-origin yarn and backing materials manufactured into

greige carpets by a tufting machine in Mexico are not eligible

for the partial duty exemption available under subheading

9802.00.80, HTSUS.  Accordingly, the greige carpets returned to

the U.S. will be dutiable on their full value under the

appropriate tariff provision.      

HOLDING:

     The U.S. made yarn is advance in value and improved in

condition when it is cut and placed on the backing material in

Mexico to make a greige carpet.  Under 19 CFR 12.130(c) the

country of origin of the greige carpet is Mexico.  The griege

carpet is not substantially transformed by the U.S. processing of

dyeing and putting a latex finish on the back.  Therefore, Tuftex

is not considered to be the ultimate purchaser.

     If you are satisfied that the U.S. processing will

necessarily destroy any country of origin marking that could be

placed on the carpets, under 19 CFR 134.32(g) they are not 

required to be marked with their country of origin at the time of

importation.  However, the carpet must be marked after processing

so as to inform the ultimate purchaser of the country of origin.

     The griege carpet does not qualify for the partial duty

exemption available under subheading 9802.00.80 when returned to

the U.S.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




