                            HQ 734321

                         April 13, 1992

MAR-2-05  CO:R:C:V  734321  ER

CATEGORY:  MARKING

Mr. Mukesh Shah

Fritz Companies, Inc.

9401 Koenig Circle Drive

Berkeley, MO  63134

RE:  Country of Origin Marking of Loofa imported from Korea

     and China and Wooden Handles imported from China;

     Substantial Transformation; Ultimate Purchaser; Federal

     Trade Commission; United States v. Gibson-Thomsen Co.,

     Inc., 27 C.C.P.A. 267 C.A.D. 98 (1940); Gibson-

     Thomsen Co., Inc. v. United States, 2 Cust. Ct. 172

     (C.D. 117) (1939); 19 CFR 134.1(d); 19 CFR 134.32(d);

     19 CFR 134.34; 19 CFR 134.35; C.S.D. 80-111; HQ 556113;

     HQ 734394; HQ 734214; HQ 733693.

Dear Mr. Shah:

     This is in response to your letters of September 6, 1991 and

September 17, 1991 requesting a country of origin marking ruling

for imported loofa and imported wooden handles.  A sample piece

of raw loofa was submitted as well as a sample of the finished

loofa brush with the handle attached.  We apologize for the delay

in responding.

FACTS:

     In your letter you state that the loofa is imported from

Korea and China and the wooden handle is imported from China.

You import the articles and sell them to your client, Schroeder &

Tremayne ("Schroeder"), a manufacturer in Fenton, Missouri who

processes the articles to create either a "loofa brush" or a "5

inch colored loofa".

     The processing and assembly include wetting the loofa,

sorting for quality, cutting to length, dyeing, gluing to a

head/handle block (in the case of the loofa brush) and retail

packaging.  The head/handle block is imported from China as a

complete unit.

     Specifically you want to know if the loofa brush and the 5

inch colored loofa intended for individual retail sale may be

marked with the words "Made in the U.S.A." after processing in

the U.S.  You also inquire whether a gift package containing

these items and items of U.S. manufacture may be marked with the

words "Made in the U.S.A.".

ISSUE:

     Whether the imported loofa and wooden handle are excepted

from individual country of origin marking pursuant to 19 CFR

134.35 and if so, whether the assembled items can be marked "Made

in the U.S.A".

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin (or its container) imported into the United States shall

be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and

permanently as the nature of the article (or its container) will

permit in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser

the English name of the country of origin of the article.  Part

134, Customs Regulations (19 CFR 134) implements the country of

origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     The primary purpose of the country of origin marking statute

is to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will.  United States v. Friedlaender & Co., 27

C.C.P.A. 297, 302 C.A.D. 104 (1940).

     Part 134.1(d) defines the "ultimate purchaser" generally as

the last person in the United States who will receive the article

in the form in which it was imported.  If an imported article

will be used in domestic manufacture, the manufacturer may be the

"ultimate purchaser" if he subjects the imported article to a

process which results in a substantial transformation of the

article.  However, if the manufacturing process is a minor one

which leaves the identity of the imported article intact, the

consumer or user of the article, who obtains the article after

the processing, will be regarded as the "ultimate purchaser" (19

CFR 134.1(d)(1) and (2)).

     A substantial transformation, for country of origin marking

purposes, occurs when an imported article is used in the United

States in manufacture, which results in an article having a name,

character, or use differing from that of the imported article.

United States v. Gibson-Thomson Co., Inc., 27 C.C.P.A. 267, 270

C.A.D. 98 (1940).  Under this principle, the manufacturer or

processor in the United States who converts or combines the

imported article into the different article will be considered

the "ultimate purchaser" of the imported article, and the article

shall be excepted from marking.  The issue of whether a

substantial transformation occurs is determined on a case-by-case

basis.

     In determining whether the combining of parts or materials

constitutes a substantial transformation, the issue is the extent

of operations performed and whether the parts lose their identity

and become an integral part of the new article.  Belcrest Linens

v. United States, 6 CIT 204, 573 F.Supp. 1149 (1983), aff'd, 2

Fed. Cir. 105, 741 F.2d 1368 (1984).  Assembly operations which

are minimal or simple, as opposed to complex or meaningful, will

generally not result in a substantial transformation.  See,

C.S.D.s 80-111, 85-25, 89-110, 89-118, 89-129, 90-51 and 90-97.

     Gibson-Thomson Co., Inc. v. United States, 2 Cust. Ct. 172

C.D. 117 (1939), involved the proper country of origin marking

of certain wood brush blocks and celluloid tooth brush handles to

be imported and manufactured in the U.S. into tooth brushes and

military hair brushes.  For the tooth brushes, the first process

was to bore holes for the bristles; the bristles were then

inserted in the holes and fastened in with wire, after which the

bristles were trimmed in three different ways and the handles

were polished, stamped, and packed in containers.  The military

hair brushes were made using similar processes.  In both cases

the handles were imported from Japan and the other materials,

except for the wire which was of U.S. origin, were from other

countries.

     The court found that the "making of tooth brushes and hair

brushes by using the tooth brush handles and the wood brush

blocks herein involved as a base in which the bristles are

inserted is a manufacturing process and the completed articles

are manufactures of the United States..."  Gibson-Thomson at 176.

This process was said to result in a new and different article.

     Customs believes that the operations you describe  --

involving mostly cutting to length, dyeing and gluing -- are

merely finishing and assembly operations and do not result in the

creation of a new article.  Unlike the manufacturing process in

Gibson-Thomson which involved boring holes and wiring bristles,

in the instant case the operations performed are much more

simple, less time consuming and not as labor intensive.  Customs

has consistently found that such operations do not amount to a

substantial transformation.

     Moreover, unlike the handles and bristles in Gibson-Thomson,

the naturally-occurring loofa is perfectly suited for use as a

scrub-sponge for the body and is widely retailed in this manner.

Thus, it has a separate commercial identity before the attachment

of the handle and its name, character and use are not

significantly altered (if at all) by the attachment of a handle -

- it remains a loofa scrub-sponge for the human body.

Consequently, no substantial transformation occurs and the retail

customer, not Schroeder, is the ultimate purchaser.  Thus, the

imported articles must be marked to indicate the country of

origin to the retail customer and the loofa and the wooden handle

may not be excepted from country of origin marking pursuant to

section 134.35, Customs Regulations (19 CFR 134.35).  See also,

C.S.D. 80-111 (foreign fan components not substantially

transformed by domestic, 20-step, assembly-line operations, as

the identity of the foreign components was not lost or physically

altered, no skilled labor or specialized equipment was required,

and the assembly costs were relatively low).

     However, since the imported articles will be repacked in the

U.S., the imported articles may be eligible for an exception from

individual country of origin marking pursuant to 19 CFR 134.32(d)

(which permits marking of a container in lieu of the article

itself) and 19 CFR 134.34 which provides that in the discretion

of the district director, imported articles which are to be

repacked after release from Customs custody may be excepted under

the following conditions:  (1) the containers in which the

articles are repacked will indicate the origin of the articles to

an ultimate purchaser in the U.S. (2) The importer arranges for

supervision of the marking of the containers by Customs officers

at the importer's expense or secures such verification, as may be

necessary, by certification and the submission of a sample or

otherwise, of the marking prior to the liquidation of the entry.

If such an exception is granted, the retail packaging may be

marked with a caption such as "Loofa Product of (name of country)

and Handle Made in (name of country)", or similar wording.  In

the instances where the loofa and handle are both from China, the

marking on the retail package may simply be "Product of China",

or similar wording.

     Since the finished products are not made in the U.S., the

use of the phrase "Made in the U.S.A." is inappropriate.

Moreover, the Federal Trade Commission ("FTC") has jurisdiction

concerning the use of such a phrase; consequently, any inquiries

regarding its use should be directed to the FTC in the future.

The address is:   Federal Trade Commission

                  Division of Enforcement

                  6th & Pennsylvania Avenue, N.W.

                  Washington, D.C.  20508.

HOLDING:

     The processing operations performed in the U.S. on loofa

imported from China and Korea and wooden handles imported from

China do not amount to a substantial transformation of the

imported articles; consequently, Schroeder is not the ultimate

purchaser and the loofa and wooden handles are not excepted from

country of origin marking pursuant to 19 CFR 134.35.

     However, since the imported articles are to be repacked, at

the discretion of the district director the imported articles may

be excepted from individual marking pursuant to 19 CFR 134.32(d)

and 19 CFR 134.34 so long as the regulatory conditions for this

exception are satisfied (described above) and the outermost

containers of the articles at the time of importation will

reasonably indicate the origin of the articles.  The retail

packages of the repacked articles must be legibly, conspicuously

and permanently marked in the manner discussed in this ruling so

as to indicate to the retail purchaser the country of origin of

the imported articles.

     Concerning the appropriateness of any use of the phrase

"Made in the U.S.A." you should contact the Federal Trade

Commission.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

