                            HQ 734365

                         April 13, 1992

MAR-2-05 CO:R:C:V 734365 GRV

CATEGORY: MARKING

District Director of Customs

U.S. Customs Service

111 West Huron Street

Buffalo, N.Y.  14202

     RE:  Internal Advice relative to country of origin marking

          of retail packaged cameras which reference the U.S.

          address of the manufacturer. 19 CFR 134.45(a); package

          marking; locality other than the country of origin; 19

          CFR 134.22(c); C.S.D. 80-29; C.S.D. 80-57; 730619;

          729469

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum of October 1, 1991,

requesting internal advice relative to the country of origin

marking requirements applicable to retail packaged cameras which

reference the U.S. address of the manufacturer.  A sample of the

subject packaged camera was submitted for examination.

FACTS:

     Cameras made and packaged in Mexico are imported into the

U.S. for retail sale.  The camera itself has the name of the

manufacturer, its U.S. address, the country of origin, and the

identity of a U.S. component molded into the bottom of the camera

body in English in approximately 5-point type (>1/16 inch

letters).  The packaging also has the name of the manufacturer

and its U.S. address in English, however, the country of origin

and identity of the U.S. component are denoted in Spanish

("Fabricado en Mexico" and "Objetivo fabricado en E.E.U.U.") and

Portuguese ("Fabricado no Mexico" and "Objetiva fabricado nos

U.S.A.")--all printed in approximately 7-point type (<1/8 inch

letters).

     Although the merchandise bears reference to the country of

origin in close proximity in comparable size lettering to the

U.S. locality reference, a Customs Form 4647 (Notice of Redeliv-

ery-Markings, etc.) was issued requiring the packaging to be

marked in English, as required by 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR

134.11.  Counsel argues that the package marking--"Fabricado en

Mexico"--should be acceptable as words of similar meaning, based

on 19 CFR 134.46, Customs Directive II-3540-03 dated April 4,

1986--Guidelines for Implementation of Marking Requirements--and

Appendix A to the Directive, which specifies certain foreign

phrases that have been approved/disapproved as acceptable country

of origin markings.

     Internal advice is requested regarding the issue of whether

"Fabricado en Mexico" is sufficient marking for purposes of 19

CFR 134.46, which allows for "words of similar meaning" where a

locality reference other than the country of origin is used.

ISSUE:

     Whether employing a foreign phrase to indicate the country

of origin on a retail package, where a locality other than the

country of origin is also referenced, meets the marking require-

ments of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 134.46 and 134.22(c)?

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, 304 of the Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit in such a manner as to indicate to the ultimate pur-

chaser the English name of the country of origin of the article.

(Emphasis supplied).  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part

134), implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304, and 134.45(a), concerning approved

markings for country of origin, provides, in part, that:

     [t]he markings required by this part shall include the

     English name of the country of origin, unless other marking

     to indicate the English name of the country of origin is

     specifically authorized by the Commissioner of Customs.

     Notice of acceptable markings other than the English name of

     the country of origin shall be published in the Federal

     Register and the Customs Bulletin.  (Emphasis in original).

Although our attention has been directed to an accepted practice

for alternative country of origin marking, which allows for the

use of foreign introductory phrases in conjunction with the

English name of the country of origin, we believe this practice

is limited to marking issues where no special marking require-

ments under 19 CFR 134.46 or 134.47 are present.  Therefore, the

practice of accepting certain foreign introductory phrases is a

qualified practice, and not applicable in the present case.

     The purpose of the marking statute is to permit the

"ultimate purchaser" in the U.S. to choose between domestic and

foreign-made products, or between the products of different

foreign countries, see, United States v. Friedlaender & Co.,

C.A.D. 104, 27 CCPA (1940), and National Juice Products

Association v. United States, 10 CIT 48, 628 F.Supp. 978 (1986),

and requires a marking such as would be understood by purchasers

of foreign-made goods as giving definite and reliable information

as to the country of origin.  In American Burtonizing Co. v.

United States, T.D. 41489, 13 Ct.Cust.Appls. 652 (1926), the

court construed the purpose of 304 of the Tariff Act of 1922

(the precursor marking provision to 19 U.S.C. 1304) stating that:

     [i]t is not reasonable to suppose that Congress, by the use

     of the word "indicate," meant only that the words should

     hint at the country of origin.  The object sought to be

     obtained by the legislature could best be obtained by an

     indication which was clear, plain, and unambiguous and which

     did more than merely hint at the country of origin.  We do

     not think that Congress intended that American purchasers,

     consumers, or users of foreign-made goods should be required

     to speculate, investigate, or interpret in order that they

     might ascertain the country of origin.  (Emphasis in

     original).

As Congress has not clearly expressed any intent to change this

purpose of the marking statute, we adhere to the judicial

construction of the marking laws as stated by the Burtonizing

court.

The "Ultimate Purchaser" Consideration

     The "ultimate purchaser" is defined generally as the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  19 CFR 134.1(d).  Example (3) of this

section provides that if an article is to be sold at retail in

its imported form, the purchaser at retail is the "ultimate

purchaser."

     Where the only issue presented regarding imported merchan-

dise is whether the designation of the English name of the coun-

try of origin is sufficient to afford the requisite notice to

the ultimate purchaser, Customs has stated that use of certain

foreign phrases to introduce the English name of the country of

origin, e.g., "Fabrique en (country of origin), "Hecho en

(country of origin), and "Imprime au (country of origin), is

acceptable for purposes of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 134.11.

However, we have not extended this use of certain introductory

foreign phrases where other marking issues are presented, i.e.,

where a locality other than the country of origin is in issue.

Special Marking Requirements

     Where locations other than the country of origin of the

merchandise appear on an imported article, 19 CFR 134.46 imposes

further marking requirements.  This regulation provides that:

     [i]n any case in which the words "United States," or

     "American," the letters "U.S.A.," any variation of such

     words or letters, or the name of any city or locality in the

     United States, or the name of any foreign country or

     locality other than the country or locality in which the

     article was manufactured or produced, appear on an imported

     article or its container, there shall appear, legibly and

     permanently, in close proximity to such words, letters or

     name, and in at least a comparable size, the name of the

     country of origin preceded by "Made in," "Product of," or

     other words of similar meaning.  (Emphasis supplied).

The purpose of this regulation is to prevent the possibility of

misleading or deceiving the ultimate purchaser as to the origin

of the imported article, 19 CFR 134.36(b), and constitutes a

separate consideration from whether the country of origin marking

itself is conspicuous.  See, Headquarter Ruling Letter (HRL)

733888 dated October 9, 1991 (water heaters not conspicuously

marked, however, marking requirements of 19 CFR 134.46 were met).

We note that the examples provided of words of similar meaning

are all in English, which is in keeping with the mandate of 19

U.S.C. 1304 that the marking should be in English.

Package Marking Requirements

     Although unsealed retail cartons containing properly marked

articles, in general, do not have to be marked with the country

of origin, C.S.D. 90-90, 134.22 (c) carries over the concern

addressed at 134.46 and 134.36(b), to provide that:

     [c]ontainers or holders of imported merchandise bearing the

     name and address of an importer, distributor, or other

     person or company in the United States shall be marked in

     close proximity to the U.S. address to indicate clearly the

     country of origin of the contents with a marking such as

     "Contents made in France" or "Contents Product of Spain.

     (Emphasis supplied).

This package marking requirement is applicable even though the

article itself may be marked with the country of origin.  HRLs

730619 dated February 22, 1988, and 729469 dated February 24,

1988.  Again, we note that the examples provided of words of

similar meaning are all in English, which is in keeping with the

mandate of 19 U.S.C. 1304 that the marking should be in English.

     Within the context of applying the special marking require-

ments of 134.46 to imported articles, we have allowed country of

origin markings which employ a dual language designation, such as

"Made In/Fait a" stating that the dual designation includes the

English words and thus should not be confusing to the ultimate

purchaser.  C.S.D. 80-57.  And within the context of applying the

marking requirements of 134.46 to disposable packaging marked

with the name, address, and ZIP code of the distributor and

followed by the statement "Country of Origin on Contents," we

have held that such a marking legend was an acceptable method of

marking, given that the contents were properly marked and clearly

visible without the need to unpack the article.  C.S.D. 80-29.

In this latter ruling, we note that the issue of foreign phrases

was not at issue.

     Applying these considerations to the packaged cameras at

issue, and after examining the sample submitted, we believe the

package marking of the country of origin of the cameras is not in

keeping with the special marking requirements of 19 CFR

134.22(c), in that the phrase introducing the country of origin

is not in English.  Taken as a whole, we find that presenting the

name of the manufacturer and its U.S. address in English on the

package, but the required introductory phrase for the country of

origin--and identity of the U.S. component--in Spanish and

Portuguese, does not indicate to ultimate purchasers the foreign

origin of the article contained in the package in a manner that

is clear, plain, and unambiguous.  Rather, the present format

merely hints at the country of origin and requires ultimate

purchasers to speculate, investigate, or interpret the reason why

Mexico is referenced on the package.  Indeed, the only way the

ultimate purchaser can clearly know where the camera product is

made is to open the package and discover the information molded

onto the bottom of the camera body itself.

HOLDING:

     The use of the foreign phrases "Fabricado en/no" and

"Objetivo/a fabricado" to introduce the English name of the

country of origin on retail packaged imported merchandise where a

locality other than the country of origin is referenced in

English (the U.S. distributor's address) does not fairly meet

the marking requirements of 19 U.S.C. 1304, 19 CFR 134.46 and

134.22(c).

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

