                            HQ 734369

                           May 4, 1992

MAR-2-05 CO:R:C:V 734369 GRV

CATEGORY:  MARKING

Mr. F.X. Fabiano

Manager, International Marketing

Star Expansion Company

Pleasant Hill Road

Mountainville, N.Y.  10953

     RE:  Country of origin marking requirements applicable

          to adhesive labels affixed to individually

          repackaged sleeve-type stud bolt anchors. 19 CFR

          134.32(d); article excepted; 19 CFR 134.34;

          package marking; 19 CFR 134.44(b); adhesive

          labels; 19 CFR 134.46; country other than the

          country of origin of imported article; words of

          similar meaning (Manufactured in ..."); C.S.D. 88-

          29; 732900; C.S.D. 91-23

Dear Mr. Fabiano:

     This is in response to your letter of October 1, 1991,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

applicable to adhesive labels affixed to individually repackaged,

multi-foreign-sourced, sleeve-type stud bolt anchors.  In a

telephone conversation with a member of my staff on February 20,

1992, you added and clarified certain information which was

considered in this ruling.  Samples of the subject adhesive

stickers and a retail box showing the location where the labels

would be affixed were submitted for examination, as were art

works showing that various countries will be denoted on the

proposed marking scheme; a uniform marking scheme being employed.

FACTS:

     Following a repackaging operation, wherein, bulk imported

sleeve-type stud bolt anchors are individually packaged in retail

boxes, a 1, inch in diameter circular adhesive label will be

affixed to the box's cover in a location that ensures that if the

box is opened, the adhesive label seal will be broken.  The

label(s) uniformly contain the following information:  "Star

Laboratories" and "Quality Standards" are printed in circular

fashion around the perimeter of the label, the particular country

of origin of the bolt is denoted on the bottom part of the circle

as "Manufactured IN  (country spelled out in CAPITAL LETTERS) ,"

and your company's U.S. address are denoted on the top part of

the circle as Designed and Engineered "STAR" "Mountainville, New York.  The country of origin is printed in larger and bolder

print than the U.S. reference, however, both are denoted in print

sizes that are easy to read.

     You inquire as to whether adhesive labels marked with both

the country of origin of the imported bolt anchors and your

company's U.S. address are acceptable for purposes of country of

origin marking.

     In the telephone conversation of February 20, 1992, you

stated that you only wanted Customs to address the propriety of

the marked adhesive label(s) and that you would be striking the

"MADE IN USA" reference on the bottom of the retail carton.

ISSUE:

     Whether the adhesive labels to be affixed to the individu-

ally repackaged stud bolts meet the marking requirements of 19

U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134.

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute,   304 of the Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit in such a manner as to indicate to the ultimate pur-

chaser the English name of the country of origin of the article. 

Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the

country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.

     The primary purpose of the country of origin marking statute

is to "mark the goods so that at the time of purchase the ulti-

mate purchaser may, by knowing where the goods were produced, be

able to buy or refuse to buy them, if such marking should influ-

ence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27 CCPA

297, 302, C.A.D. 104 (1940).

     Where locations other than the country of origin of the

merchandise appear on an imported article, in order to prevent

confusion to the ultimate purchaser,   134.46 imposes certain

location and conspicuousness requirements on the country of

origin marking.  These special marking requirements require that

the foreign country of origin marking be denoted (1) in close

proximity and (2) in at least comparable size lettering to the

other country reference, and (3) preceded by "Made in," "Product

of," or other words of similar meaning.  We have twice before

considered whether certain variations of the introductory phrase

"Manufactured by/in/for      " clearly indicate the country of

origin of imported merchandise to the ultimate purchaser.  In

C.S.D. 88-29, we considered the phrase "Manufactured for Girling

in Taiwan."   We stated that if the introductory phrase was

subject to various interpretations it would constitute unaccept-

able marking, however, we found that the present marking phrase

was not subject to various interpretations and, to the contrary,

clearly indicated the country of origin.  And within the context

of  134.46, in Headquarters Ruling Letter (HRL) 732900 dated

April 24, 1990 we stated that Customs has long held that the

words "Manufactured by" to be "words of similar meaning" as "Made

in" or "Product of."  Given the findings in these rulings, we

find in this case that the introductory phrase "Manufactured in  

   " is not subject to various interpretations and clearly

indicates the country of origin of the imported article.

The Conspicuous Marking Requirement

     Country of origin marking is normally considered conspicuous

if the ultimate purchaser in the U.S. is able to find the marking

easily and read it without strain.  19 CFR 134.41(b).  This

section also provides that the degree of permanence should be at

least sufficient to insure that in any reasonably foreseeable

circumstance, the marking shall remain on the article (or its

container) until it reaches the ultimate purchaser unless it is

deliberately removed.  While as a general rule, marking

requirements are best met by a marking that is worked into the

article at the time of its manufacture, 19 CFR 134.41(a),  

134.44(a) provides, in part, that any method of marking at any

location insuring that the country of origin will conspicuously

appear on the article shall be acceptable.  Where adhesive labels

are involved, the permanency requirement is such that the labels

must be affixed so securely that unless deliberately removed they

will remain on the article (or its container) while it is in

storage or on display and until it is delivered to the ultimate

purchaser.  19 CFR 134.44(b).  Further, we have stated that the

marking must be able to survive normal distribution and store

handling.  C.S.D. 87-9.

     In a series of rulings (HRL 733888 dated October 9, 1991,

and 733965 (published as C.S.D. 91-23)) we concluded that where

various print sizes and types were employed to denote/convey

various product/consumer information, that the country of origin

marking should not, as a rule, be presented in the lightest-face

type and/or the smallest print size, as this marking format

generally renders the marking hard to find in the first instance. 

In this case, the country of origin marking is presented in

bolder and larger type than some of the other information, and

adequately meets the marking requirements of   134.41(b), the

basis for the above rulings. The Article Marking Exception

     Section 134.32(d) provides that if the marking of the 

containers will reasonably indicate the origin of the enclosed

imported articles, then the articles themselves need not be

individually marked.  This exception is applicable in cases where

the article is imported in a properly marked container and

Customs officials at the port of entry are satisfied that in all

reasonably foreseeable circumstances the ultimate purchasers will

receive the article in its original, unopened and properly marked

container.

     In this case the stud bolts are to be individually packaged

after importation.  Thus, the requirements of   134.34 are

applicable, which provide, in part, that:

     [a]n exception under   134.32(d) may be authorized in the

     discretion of the district director for imported articles

     which are to be repackaged after release from Customs

     custody under the following conditions:

          (1)  The containers in which the articles are repacked

               will indicate the origin of the articles to an

               ultimate purchaser in the United States.

          (2)  The importer arranges for supervision of the

               marking of the containers by Customs officers at

               the importer's expense or secures such verifica-

               tion, as may be necessary, by certification and

               the submission of a sample or otherwise, of the

               marking prior to the liquidation of the entry. 

               (Emphasis supplied).

     After viewing the sample adhesive labels submitted, which

will be securely affixed to each package where the flap meets the

box, we are satisfied that they satisfy the marking requirements

of a conspicuous location, permanence, legibility, and

indelibility, assuming the district director approves of the

repackaging operation under the provisions of   134.34.

HOLDING:

     The adhesive labels to be affixed to the individually

repackaged stud bolts--at the seam where the flap meets the box-

-satisfy the marking requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR

Part 134, in that they are securely affixed in a conspicuous

place such that they will remain on the packaging while it is in

storage and until it is delivered to the ultimate purchaser.

     If the conditions set forth at 19 CFR 134.34 are present--

and no other marking issues present themselves, the district

director has the discretion to authorize this marking exception, which excepts the bulk imported merchandise from individual

article marking requirements under the provisions of 19 CFR

134.32(d).

     This ruling does not address any markings that may appear on

the individual retail cartons.  Thus, you should present the

particulars of your entire repackaging scheme to the district

director for his/her consideration before you proceed to import

the stud bolt anchors merchandise.  Further, we advise you that

certain provisions of the Fastener Quality Act of 1990, 15 U.S.C.

5401, may be applicable to the imported sleeve-type stud bolt

anchors.  This Act imposes certain certification requirements on

non-exempt fasteners of foreign origin.  You can also inquire of

the district director as to whether your transaction meets

applicable requirements of this Act.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

cc:  John Fitzgerald

     NIS 118

     New York

     Leonard Novak

     CST 205 Commodity Team




