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CATEGORY:  MARKING

Mr. Walter T. Chung

General Manager

PJ Company

2410 S. Sequoia Drive

Compton, California 90220

RE:  Country of origin marking of imported wheels used in making

industrial casters, combining, 19 CFR 134.35

Dear Mr. Chung:

     This is in response to your letter dated September 21, 1991,

forwarded to Customs headquarters by the National Import

Specialist, New York Seaport, and received by our office on

October 17, 1991, concerning the country of origin marking

requirements for imported plastic wheels used in making

industrial casters.  We have received a sample of a wheel and the

finished caster for our consideration.

FACTS:

     PJ Company imports plastic wheels from Taiwan and combines

them with various other articles to make industrial casters.  The

sample wheel measures about 6 inches in diameter.  PJ company

imports yokes for the casters from Korea.  All other components

of the casters such as the bearing, grease, plastic components

(bushing and retainer washers), and zerk bolts are purchased from

domestic suppliers.  These items are assembled together with the

wheels by PJ Company to make the finished casters.  The cost of

the imported wheel is approximately 20 percent of the finished

caster.  The casters are sold to companies for use as parts of

material handling equipment such as hand trucks, dollies, wagons,

and carts.

ISSUE:

     Are the imported wheels substantially transformed when they

are assembled with other parts to make casters?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every article of

foreign origin imported into the U.S. shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product. "The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.35, Customs Regulations (19 CFR

134.35), provides that an article used in the U.S. in manufacture

which results in an article having a name, character, or use

differing from that of the imported article will be within the

principle of the decision of U.S. v. Gibson-Thomsen Co. Inc., 27

C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940).  Under this principle, the

manufacturer or processor in the U.S. who substantially

transforms the imported article into an article with a new name,

character, or use will be considered the "ultimate purchaser" of

the imported article within the contemplation of section 304(a),

Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304(a)), and the

article shall be excepted from marking.  The outermost containers

of the imported articles shall be marked in accord with this

part.

     In HQ 731432 (June 6, 1988), Customs set forth some factors

to be considered in determining whether imported goods combined

in the U.S. with domestic products were substantially transformed

for country of origin marking purposes.  The following six

factors were considered:

     1) whether the article is completely finished;

     2) the extent of the manufacturing process of combining the

imported article with the domestic article as compared with the

manufacturing of the imported article;

     3) whether the article is permanently attached to its

counterparts

     4) the overall importance of the article to the finished

product;

     5) whether the article is functionally necessary to the

operation of the finished article or whether it is an accessory

which retains its independent function; and

     6) whether the article remains visible after the combining.

     These factors are not exclusive and there may be other

factors relevant to a particular case and no one factor is

determinative.  See, HQ 728801 (February 26, 1986).

     Applying these factors to this case, we note that the wheels

are completely finished when they are imported.  Although no

specific information was presented regarding the manufacturing

process involved in assembling the wheel onto the casters, it

does not appear that the process is exceptionally complex or

requires a great deal of skill.  The wheel is permanently

attached to the casters.  The wheel is essential to the function

of the caster.  The wheel remains visible after the combining.

     Assessing the factors noted above, we find that the wheel

does not lose its separate identity when it is assembled with the

other parts to form a finished caster.  The wheel is probably

the most significant component of a completed caster, which in

our opinion provides its essential character.  The wheel is the

dominant component of the casters, which contributes the most to

their function of permitting non-mechanical carts to roll.  The

buyers of casters are likely to be concerned about the wheels

they would be buying.  Assembly of the caster in no way changes

the characteristics of the wheel, and the wheel is clearly

recognizable both before and after the assembly.  Although the

wheel only accounts for about 20 percent of the value of the

finished caster, this fact is not determinative.  See HQ 734246,

October 21, 1991.  In addition, such cost figures may not be

particularly helpful because the costs of producing goods in

Taiwan are usually going to be significantly lower than costs of

producing similar goods in the U.S.  Accordingly, the wheel is

not substantially transformed when it is combined with the other

parts to form the finished caster.  The purchaser of the caster

is the ultimate purchaser of the wheels.  Therefore, the wheels

must individually marked to indicate their country of origin.

Because the wheels are combined with other articles before

delivery to the ultimate purchaser, the wheel should be marked in

a manner which clearly shows that the origin indicated is that of

the wheel alone (e.g. "Wheel Made in Taiwan").  See 19 CFR

134.14.

HOLDING:

     The wheels are not substantially transformed when they are

assembled with the other parts to makes casters.  The buyers of

the casters are the ultimate purchasers of the wheels.  The

wheels must be individually marked to indicate their country of

origin in accordance with the requirements of 19 CFR 134.14.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

