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CATEGORY:  Marking

Mr. R. Kevin Williams

Sonnenberg, Anderson, O'Donnell & Rodriguez

200 West Adams Street, Suite 2625

Chicago, Illinois  60606

RE:  Country of origin marking of Lite-Box portable lights;

combining; substantial transformation; alternative country of

origin marking; 19 CFR  134.46

Dear Mr. Williams:

     This is in response to your letter dated February 13, 1992,

requesting a country of origin marking ruling on behalf of your

client, Streamlight Inc., regarding Lite-Box portable

lights/lanterns which have parts from various countries which are

to be combined and assembled in the United States.  Samples of

three models of Lite-Box were submitted for examination.  This

ruling will apply only to model numbers SL-40XI, SL-40XF, and SL-

40XPF.       

FACTS:

     You state that Streamlight, Inc. intends to assemble three

models of Lite-Boxes in the United States.  Each model contains

the same five major components:  a plastic lantern body, a plastic

charging rack, a charging cord/convertor, a 6 volt rechargeable

battery, and a flood lamp.  These parts are made in various

countries.  The plastic lantern body and charging rack are made in

China.  The charging cord/convertor is made in either Taiwan or

China.  The battery is made in either the United Kingdom, Japan,

Taiwan, Korea, or the U.S.  The flood lamps are made in the U.S. 

The differences between the models are not important for country

of origin marking purposes.

     The Lite-Box has an adhesive label attached in an indentation

on two sides of the plastic body.  The label, in approximately 5

point print (a point is approximately .01384 inch or 1/72 of an

inch), states:  "ASSEMBLED BY STREAMLIGHT ... NORRISTOWN, PA ...."

     On top of the plastic body is an adhesive label which states

in approximately 8 point print:

                     Assembled in U.S.A. by

                        Streamlight, Inc

                    1030 West Germantown Pike

                         Norristown, PA 19403

                from U.S. and foreign components:

                Bulb and Strap -- Made in U.S.A.

                    Battery -- Made in Japan

                Lantern Case, Charging Stand, and

                   Convertor -- Made in China

     You state that you also have an adhesive label for your model

which has a battery which is made in the U.S.  The only difference

from the above label is that the word "Battery" is inserted before

"Bulb", and the entire line stating "Battery -- Made in Japan" is

removed.

     The charging stand has an adhesive label on its face which

states the Norristown, PA address.  On the back of the charging

stand "MADE IN CHINA" in approximately 4 point print is molded into

the plastic.  The charging cord/convertor is marked in

approximately 5 point print with the Norristown, PA address on the

convertor box part of the cord.  Approximately 1 1/8 inch below

this, in comparable size print is marked "MADE IN CHINA".

     You state that you are now receiving batteries which are made

in the United Kingdom, Taiwan and Korea.  You are also receiving

cord/convertors from Taiwan.  You state that these other part

suppliers cause a possible ten variations to the adhesive country

of origin marking label.  You also state that your storage of parts

after importation and prior to assembly separates the item by part

type, but then commingles the parts inside their respective

inventory bins regardless of the country of origin.

     You state that you were using an assembly line operation to

assemble the Lite-Box.  With the additional countries supplying

the parts, in order to keep the marking labels appropriate, you

state that you will have to switch from assembly line production,

to "batch" production (one person assembly of each light).  You

argue that this is more expensive, more time consuming, requires

additional training of the assemblers and is likely to cause

mistakes by placing wrong origin parts in a particularly marked

Lite-Box.

     Therefore, you are requesting to be allowed to use a single

label to mark the country of origin which is similar to the ones

described above, but which replaces the battery and convertor lines

with:

      Battery --Made in U.S.A., Japan, the United Kingdom,

                         Taiwan or Korea

and:

              Convertor -- Made in China or Taiwan

     The individual shipping cartons of the Lite-Box has the

Norristown, PA address on two sides in approximately 58 point

print.  Below this, on only one side in approximately 9 point print

is printed:

                     Assembled in U.S.A. by

                        Streamlight, Inc

                    1030 West Germantown Pike

                         Norristown, PA 19403

                     from parts made in the 

                   U.S.A., Taiwan, Hong Kong,

                       China and/or Japan

               (see label on lantern for details) 

You state, however, that you will also place the same label on the

shipping carton of the individual Lite-Box as you place on the

Lite-Box itself.

ISSUE:

     1.  Whether the Lite-box assembly in the U.S. is a substantial

transformation.

     2.  Whether the country of origin marking may list alternative

countries as the possible country of origin, or must the actual and

individual country of origin be marked on the Lite-Box. 

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

 1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to indicate

to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the

country of origin of the article.  The Court of International Trade

stated in Koru North America v. United States, 701 F. Supp. 229,

12 CIT 1120 (CIT 1988), that "in ascertaining what constitutes the

country of origin under the marking statute, a court must look at

the sense in which the term is used in the statute, giving

reference to the purpose of the particular legislation involved." 

The purpose of the marking statute is outlined in United States v.

Frielaender & Co., 27 CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the

court stated that:  "Congress intended that the ultimate purchaser

should be able to know by an inspection of the marking on the

imported goods the country of which the goods is the product.  The

evident purpose is to mark the goods so that at the time of

purchase the ultimate purchaser may, by knowing where the goods

were produced, be able to buy or refuse to buy them, if such

marking should influence his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C.  1304.  Section 134.35, Customs Regulations (19 CFR

 134.35), states that the manufacturer or processor in the U.S.

who converts or combines the imported article into a different

article having a new name, character or use will be considered the

ultimate purchaser of the imported article within the contemplation

of 19 U.S.C.  1304 and the article shall be excepted from marking. 

The outermost containers of the imported articles shall be marked.

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character or

use.  United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at 270

(1940); National Juice Products Association v. United States, 628

F. Supp. 978, 10 CIT 48 (CIT 1986); Koru North America v. United

States, 701 F. Supp. 229, 12 CIT 1120, (CIT 1988).  Two court cases

have considered the issue of whether imported parts combined in the

U.S. with domestic parts were substantially transformed for country

of origin marking purposes.  In the first case, Gibson-Thomsen, the

court held that imported wood brush block and toothbrush handles

which had bristles inserted into them in the U.S. lost their

identity as such and became new articles having a new name,

character and use.  The second case involved imported shoe uppers

which were combined with domestic soles in the U.S.  The imported

uppers were held in Uniroyal, Inc. v. United States, 542 F. Supp.

1026, 3 CIT 220 (CIT 1982), to be the "essence of the completed

shoe" and therefore, not substantially transformed.

     In HQ 731432 (June 6, 1988), Customs set forth some factors

to be considered in determining whether imported goods combined in

the U.S. with domestic products were substantially transformed for

country of origin marking purposes.  The following six factors were

considered:

     1) whether the article is completely finished;

     2) the extent of the manufacturing process of combining

     the imported article with the domestic article as

     compared with the manufacturing of the imported article;

     3) whether the article is permanently attached to its

     counterparts;

     4) the overall importance of the article to the finished

     product;

     5) whether the article is functionally necessary to the

     operation of the finished article, or whether it is an

     accessory which retains its independent function; and 

     6) whether the article remains visible after the

     combining.

     These factors are not exclusive and there may be other factors

relevant to a particular case and no one factor is determinative. 

See HQ 728801 (February 26, 1986).  See also HQ 734219 (September

3, 1991) (Customs applied these six factors and ruled that imported

water pans and charcoal pans were not substantially transformed in

the U.S. by combining them with other domestic and foreign

components during a repackaging operation in the U.S. of

smoker/grill units).

     Based on our consideration of all these factors, we conclude

that the Lite-Box is not substantially transformed in the U.S. as

a result of combining it with the U.S. and other countries'

manufactured pieces.  The Lite-Box is a simple assembly operation

in the U.S.  Several predominant parts are from outside the U.S. 

Many parts remain visible after assembly.  Some of the parts, such

as the cord/convertor, retain their independent function. 

Accordingly, we find that the consumer at retail is the ultimate

purchaser of the Lite-Box under 19 CFR  134.35.  

     Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR  134.1(d)),

defines the ultimate purchaser as generally the last person in the

U.S. who will receive the article in the form in which it was

imported.  The definition then gives examples of who might be the

ultimate purchaser if the imported article is used in manufacture,

and if the imported article is sold at retail in its imported form. 

If the article is sold at retail in its imported form, the

purchaser at retail is the ultimate purchaser.  Since the Lite-

Box is not substantially transformed, it is not considered to

undergo a change in its imported form.  Therefore, the retail

purchaser of the Lite-Box is the ultimate purchaser and the Lite-

Box must be marked with the country of origin.  The Lite-Box may

also be displayed and sold in its shipping carton.  Therefore, the

shipping carton must also be marked with the country of origin of

the Lite-Box.

     In this situation you seek to mark the Lite-Box and shipping

carton in a way such as "Made in ______ or _____ or ______" . 

Customs policy is that in most circumstances, it is not acceptable

for purposes of 19 U.S.C.  1304 to mark an article with the legend

"Product of ____ or ____".  In C.S.D. 89-111 we ruled that certain

effervescent enzymatic cleaner tablets, products of both the U.S.

and West Germany, were required to be marked for retail sale with

the actual country of origin of West Germany.  Although Customs

acknowledged that the seller could avoid expense by using the

disjunctive marking, "Made in ___, or ____", Customs was not

satisfied that fully accurate marking would amount to an economic

prohibition, and therefore required the item to be marked with only

the actual country of origin of each individual item.

     In two other rulings, C.S.D. 84-50, regarding fertilizer, and

C.S.D. 84-44, regarding honey, the product was a repacked blend

from multiple countries, and marking of the major source countries

was required.  In those cases Customs did not agree that it was

economically prohibitive to mark the articles with a substantial

degree of accuracy.  

     In contrast, Customs, in C.S.D. 84-56, has allowed one

exception to the rule not allowing marking in the disjunctive.  In

C.S.D. 84-56, Customs allowed fasteners to be marked "from one or

more of the following countries...." to indicate the country of

origin of fasteners, where there were many varieties from many

countries.  The major source countries were required to be

indicated.  The ruling in C.S.D. 84-56 is restricted only for

fasteners, and there is no reason to extend it to the present case. 

     You stated that it would be more expensive to separately store

the same article from different countries, and that batch

production would be more time consuming.  However, you have not

submitted evidence to establish that it would be economically

prohibitive to mark the actual country of origin on the Lite-Box. 

You also have not supplied any evidence to warrant the use of the

"common sense" approach for the marking of items in a set.  The

parts imported from various countries, i.e. rechargeable batteries,

do not qualify as "relatively insignificant"; nor have you shown

that the number of different parts are "too numerous".  See TD 91-

7, 25 Cust. Bull. 6 (1991).

     Customs Regulations (19 CFR  134.46), requires that when the

name of any city or locality in the U.S., or the name of any

foreign country or locality other than the name of the country or

locality in which the article was manufactured or produced, appear

on a imported article or its container, there shall appear, legibly

and permanently, in close proximity to such words, letters or name,

and in at least a comparable size, the name of the country of

origin preceded by "Made in," "Product of," or other words of

similar meaning.  Customs has ruled that in order to satisfy the

close proximity requirement, the country of origin marking must

appear on the same side(s) or surface(s) in which the name of the

locality other than the country of origin appears.  HQ 708994

(April 24, 1978).  The purpose of 19 CFR  134.46 is to prevent the

possibility of misleading or deceiving the ultimate purchaser as

to the origin of the imported article.  

     The Lite-Box has the address of the importer in many places

on the various pieces and shipping carton.  The charging stand has

an adhesive label with the PA address on the front of it.  Although

the stand has "Made in China" molded into the plastic on the back,

we find that this location is not conspicuous, and the marking is

not in close proximity to the PA address as required by 19 CFR

 134.46.  The country of origin adhesive label must appear on the

same side and in comparable print size as the PA address.

     The cord/convertor has the PA address on it with "MADE IN

CHINA" appearing approximately 1 1/8 inch below in comparable print

type.  We find this satisfies 19 CFR  134.46.  The plastic body of

the Lite-Box has an adhesive labels on each of two sides which has

the PA address.  The country of origin marking appears on the top

of the Lite-Box.  Normally, Customs requires that the country of

origin label appear on the same side as the other location marked

on the item to meet the conspicuous and close proximity

requirement.  In this case, because the country of origin label is

so conspicuous on the top of the Lite-Box and in such close

proximity, and because the label will not fit on the side of the

Lite-Box, we will allow the one adhesive label on the top to

satisfy the requirements of 19 CFR  134.46 for the two side PA

addresses.

     The shipping carton has the PA address on two sides in 58

point print.  Below this on one side in 9 point print is the

country of origin label.  We find that the country of origin label

must be on both sides of the box.  Further, the country of origin

must appear in comparable size print.  Therefore, either the PA

address must be reduced in size, or the country of origin marking

must be increased in size on the shipping carton.

     Another option available is to use a pre-printed marking which

has all the possible countries of origin printed on it.  Then, upon

assembly, the actual country of origin could be punched or marked

on the pre-printed label.  This marking scheme must comply with the

Customs statutes and regulations 19 U.S.C. Part 1304, and 19 CFR

Part 134), as well as the concerns addressed above.

HOLDING:

     The Lite-Box is not substantially transformed in the U.S. by

combining it with the U.S. manufactured parts and assembling them

as described supra.  The country of origin marking may not list the

countries in the disjunctive, but must list the actual 

country of origin of each of the components individual Lite-Box. 

The adhesive labels must be placed in close proximity and in

comparable print size to each Norristown, PA address as described

supra, in order to meet the requirements of 19 CFR  134.46.  

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division




