                            HQ 734561

                           May 7, 1992

MAR-2-05 CO:R:C:V 734561 NL

CATEGORY: Marking

Ms. Ruby Wood, Vice President

Evans and Wood & Co., Inc.

P.O. Box 610005

D/FW Airport, TX 75261

RE:  Country of Origin Marking - Wrenches; 19 CFR 134.43; 19 CFR

     134.32(d); 19 CFR 134.41(b); 19 CFR 134.44(b).

Dear Ms. Wood:

     This is in response to your letter dated March 26, 1992, in

which you request a ruling concerning the country of origin

marking requirements for a set of wrenches to be imported from

Taiwan.  Your letter also requested rulings concerning the

marking of other handtools, but we understand that you now plan

to seek internal advice through the Dallas District with respect

to those.  Accordingly, this ruling will address only the

wrenches.

FACTS:

     The articles are four adjustable wrenches in sizes ranging

from eight to twelve inches.  The wrenches would not be marked

with their country of origin, but would be imported in a

cardboard box marked "Made in Taiwan" in two locations in

lettering of less than 1/4" in height.  The words, "4-Piece 6"-

8"-10"-12" Adjustable Wrench" are printed on all four sides and

the two ends of the box.  There is no indication of the name of

any manufacturer or seller. It appears that the box is not

sealed; the end flaps may be readily opened to remove the

contents.  A sample of the carton was submitted for examination.

     It is your position that the marking of the carton alone is

sufficient.  You maintain that the special marking provisions of

134.43, Customs Regulations (19 CFR 134.43), do not apply if the

wrenches are marked on their container in accordance with section

134.32(d), Customs Regulations (19 CFR 134.32(d).

ISSUE:

     Do the special marking requirements of 19 CFR 134.43 apply

to these wrenches, and may the marking of its container satisfy

the country of origin marking requirements pursuant to 19 CFR

134.32(d)?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, permanently, and indelibly as the nature of the

article will permit, in such a manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of

origin of the article.

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Among the exceptions implemented is 19 U.S.C.

1304(a)(3)(D), which provides that an article may be excepted

from marking if the marking of its container will reasonably

indicate its origin to the ultimate purchaser.  See 19 CFR

134.32(d).

     Special marking requirements for designated articles are set

forth at 19 CFR 134.43, which provides:

          Articles of a class of kind listed below shall be

          marked legibly and conspicuously by die stamping, cast-

          in-the-mold lettering, etching (acid or electrolytic),

          engraving, or by means of metal plates...: knives,

          forks, steels, cleavers, clippers, shears, scissors,

          safety razors, blades for safety razors, surgical

          instruments, pliers, pincers, nippers, and hinged hand

          tools for holding and splicing wire, vacuum containers,

          and parts of the above articles.

Although previous versions of this provision listed both the

names of the articles affected and the subheadings under the

Tariff Schedule of the United States (TSUS) to which these

articles were classified, 19 CFR 134.43 was amended in 1989 to

omit the references to the tariff schedule.  See T.D. 89-1.

Under either provision, the issue is whether the instant wrenches

are of a "class or kind" listed by name.  In this regard, this

office has stated that the provision is to be narrowly construed,

and that the special marking requirements apply only to those

articles specifically enumerated by name in the regulation.  See

HQ 733633 (June 3, 1991).  Accordingly, we find that the wrenches

are not within any "class or kind" of the articles listed in 19

CFR 134.43, and are not subject to its special marking

requirements.

     However, the country of origin must still be permanent as

provided at 19 CFR 134.41(b) and 19 CFR 134.44(b).  The former

provides that the marking shall be of a degree of permanence

sufficient to insure that in any reasonably foreseeable

circumstances the marking will remain on the article until it

reaches the ultimate purchaser unless it is deliberately removed.

The marking must survive normal distribution and store handling.

With specific reference to labels, 19 CFR 134.44(b) provides that

labels or paper stickers must be affixed in a conspicuous place

and so securely that unless deliberately removed they will remain

on the article while it is in storage or on display and until it

is delivered to the ultimate purchaser.  It is noted that

experience with hand tools of iron or steel has demonstrated that

the practice of affixing stickers or labels to such articles has

not always served to satisfy the country of origin marking

requirements.  At times stickers or labels on these articles have

tended not to withstand normal handling during shipping and

distribution, and thus have not met the standard of permanence

for stickers and labels set forth at sections 134.41(b) and

134.44(b), Customs Regulations.

     We note also that even articles subject to the special

marking requirements of 19 CFR 134.43 may be excepted from

individual marking if the marking of their containers will

satisfy the requirements of 19 CFR 134.32(d).  See HQ 734437

(October 4, 1989); HQ 733301 (August 8, 1990).  As in all cases

in which this exception is approved, the article must be imported

in a properly marked container, and Customs officials must be

satisfied that in all reasonably foreseeable circumstances the

article will remain in the container until it reaches the

ultimate purchaser.

     We find that this above-described requirement is not

satisfied in this instance.  Given that the carton is unsealed,

and that its exterior contains no reference to the manufacturer

or seller, it is reasonable to assume that either accidentally or

deliberately the wrenches could be removed from their marked

cartons.  Sold in this condition, they would reach the ultimate

purchaser without the marking required by 19 U.S.C. 1304.

     It is our suggestion that if you wish to avail yourself of

the exception provided at 19 CFR 134.32(d), the container should

be sealed, such as by blister packing, and the container should

be marked with the manufacturer's or seller's name, such that it

would be commercially unreasonable to remove the wrenches from

their packaging.  Packaged in this this manner, Customs officials

conducting examination of the merchandise would have reason to

find that the article will, in all reasonably foreseeable

circumstances, reach the ultimate purchaser in its marked

container.

HOLDING:

     Although imported wrenches are not subject to the special

marking requirements of 19 CFR 134.43, the containers in which

they are imported do not satisfy the requirements of 19 CFR

134.32(d).  The sample containers are not acceptable, in that

they are unsealed and do not bear the kinds of commercial

labeling which would indicate that in all foreseeable

circumstances the wrenches are intended to reach ultimate

purchasers in their cartons.  Thus, the wrenches are required to

be individually marked.  The importer is cautioned that while

more permanenent marking such as die stamping or engraving is not

an absolute requirement, labels will be scrutinized for

compliance with 19 CFR 134.41(b) and 19 CFR 134.44(b).

                                Sincerely,

                                John Durant

                                Director, Commercial

                                Rulings Division

cc:  U.S. Customs, Dallas-Ft. Worth

     Commercial Operations

