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CATEGORY:  MARKING

Mr. William L. Morandini

District Director of Customs

477 Michigan Ave., Room 200

Detroit, Michigan  48226-2568

RE:  Country of Origin Marking of Self-Adhesive Plastic Tape

     Manufactured in the U.S. and Cut to Length and Width in

     Canada; 19 CFR 134.32(m).

Dear Mr. Morandini:

     This is in response to your request for internal advice

dated June 9, 1992, regarding the country of origin marking

requirements for 3-M self-adhesive tape used in portable or desk

top style dispensers which is manufactured in the U.S. and is cut

to length and width in Canada.

FACTS:

     3-M self-adhesive tape of the type used in portable or desk

top style dispensers is manufactured in the U.S. into continuous

rolls in varying widths.  These "log" rolls will be exported to

Canada where they will be cut to the desired length and width. 

The finished product will be returned to the U.S.

     3-M contends that cutting the tape to length and width in

Canada does not substantially transform it into a product of

Canada and therefore requests an exception to marking pursuant to

section 134.32(m), Customs Regulations (19 CFR 134.32(m)).

     We have also received a memorandum on this matter from the

National Import Specialist Branch 3, New York Seaport.  The

memorandum states that the operations to be performed in Canada

would not constitute a substantial transformation and that the

self-adhesive tape would still be considered a product of the

United States for purposes of country of origin marking.

ISSUE:

     Is self-adhesive tape manufactured in the U.S. into

continuous rolls, cut to length and width in Canada and then

returned to the U.S., entitled to an exception to marking

pursuant to 19 CFR 134.32(m) for American goods exported and

returned?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should

be able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  The evident

purpose is to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

by able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27

C.C.P.A. 297 at 302 (C.A.D. 104) (1940).

     By definition, only merchandise which is "of foreign

origin", i.e., of a country of origin other than the U.S., is

subject to the requirements of 19 U.S.C. 1304.  Stated

differently, products of the U.S. are not subject to these

requirements.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134),

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs

Regulations (19 CFR 134.1(b)), defines "country of origin" as the

country of manufacture, production or growth of any article of

foreign origin entering the U.S.  Further work or material added

to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of the marking laws and

regulations.  The case of U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27

C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940), provides that an article used in

manufacture which results in an article having a name, character

or use differing from that of the constituent article will be

considered substantially transformed.

     Section 134.32(m), Customs Regulations (19 CFR 134.32(m)),

provides an exception from marking for U.S. products exported and

returned.  Products of the U.S. sent abroad for processing fall

within this exception unless they are substantially transformed

prior to their return to the U.S.  See, HQ 732480 (July 31,

1989).

     It is therefore necessary to determine whether the U.S.

origin self-adhesive tape is substantially transformed when it

cut to length and width in Canada.  In HQ 729316 (April 20,

1989), abrasive belts manufactured in the U.S. into continuous

rolls in varying widths were exported to Mexico where they were

cut to proper length (and in some cases, also to width), 3/8 inch

of the abrasive was ground off each end, and the two ends were

spliced together with an adhesive before being returned to the

U.S.   There, Customs found that the operations performed in

Mexico did not substantially transform them into a product of

Mexico.

     Similarly in the instant case, we find that cutting the U.S.

manufactured self-adhesive tape to length and width in Canada

does not substantially transform the tape into a product of

Canada.  The operations performed in HQ 729316, discussed above,

did not result in a substantial transformation and were more

extensive in nature than are those in the instant case.  Thus,

under 19 CFR 134.32(m), the self-adhesive tape is excepted from

the country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.  

HOLDING:

     The cutting to length and width of U.S. manufactured self-

adhesive tape in continuous rolls is not a substantial

transformation.  Because the tape remains a product of the U.S.,

under 19 CFR 134.32(m) it is excepted from the country of origin

marking requirements of 19 U.S.C. 1304.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




