                            HQ 734756

                        December 9, 1992

MAR-2-05 CO:R:C:V  734756  RC

CATEGORY:  MARKING

Ms. Jeanne M. Burns 

Thornley & Pitt, Inc.

48 Gold Street 

San Francisco, CA  94133

RE:  Country of Origin Marking of Dolls; Container Marking;

     Conspicuous; Misleading Marking. 

Dear Ms. Burns:

     This is in response to your letter of July 27, 1992,

requesting a ruling upon the acceptable methods of marking

imported dolls manufactured in Spain.  

FACTS:

     Your client, David Galoob Playthings, imports various dolls

which are made in Spain for retail sale in the United States. 

You submitted two sample dolls; one depicts a newborn and the

other a girl.  The boxes are designed for sale at retail and

utilize transparent plastic for the front and side panels to

display the dolls.  The trade name "Famosa" appears in various

sizes and locations on the boxes.  Both boxes are marked "Famosa-

Spain" on the front panel in the lower left-hand corner in

approximately 4.5 points.  (A point is a unit of type measurement

equal to 0.01384 inch or nearly 1/72 inch, and all type sizes are

multiples of this unit.)  One box is also marked "MADE IN SPAIN"

in approximately 9 points on its top panel in French, English,

and Spanish.  Each doll itself is additionally marked "FAMOSA,

C E MADE IN SPAIN" in approximately 9 points on the nape of the

doll's neck.  The boxes are easily opened, but the dolls are

secured to the rear interior panel and the nape marking is

obscured. 

ISSUES:

     Whether use of the trade name "Famosa" is confusing or

     misleading when it appears on the packaging of an article

     manufactured in Spain.

     Whether the dolls or their packaging are conspicuously

     marked according to the country of origin marking

     requirements.

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly,

indelibly, and permanently as the nature of the article (or its

container) will permit, in such a manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of

origin of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR

Part 134), implements the country of origin marking requirements

and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     The country of origin for marking purposes is defined by

section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)), to mean

the country of manufacture, production, or growth of any article

of foreign origin entering the U.S.  In the instant case, the

country of origin is Spain; and the brand name of the dolls is

"Famosa".  A question has been raised by Customs field officials

as to whether or not consumers would be confused or misled by the

marking to believe that the country of origin of the dolls is

"Formosa", the former name for Taiwan.  We think not.  Firstly,

"Famosa" and "Formosa" are clearly spelled differently. Secondly,

"Formosa" does not at present exist as a country, the island is

now called "Taiwan".  Thirdly, the trade name "Famosa" means

"famous" in Spanish.  Therefore it is our opinion that "Famosa"

is not a misleading marking.

     As provided under section 134.32(d), Customs Regulations (19

CFR 134.32(d)), an article is excepted from marking if the

marking of the article's container will reasonably indicate the

origin of such article.  Customs must be satisfied that in all

foreseeable circumstances the article will reach the ultimate

purchaser in a properly marked container.

     In HQ 732256 (January 26, 1990), Customs held that baby toys

imported and sold in properly marked retail boxes were excepted

from individual marking.  There, the acceptable country of origin

markings were at least 1/8" which is approximately 9 points.  The

unacceptable country of origin markings were 1/16" or

approximately 4.5 points.

     In the instant case, the retail box markings are similar in

size to the markings reviewed in HQ 732256.  The location of the

marking "Famosa-Spain", on the front panel in the lower left-

hand corner is visible upon casual inspection.  It appears in

clearly contrasting colors, black print on a white background and

there is no other writing in the immediate vicinity to distract

the ultimate purchaser.  Therefore, even though the point size is

less than 9 points, it is in our opinion in a conspicuous place

and legible.  

     The marking on the top panel being approximately 9 points is

adequate in size.  However, the marking appears in the middle of

other printed material, including foreign languages.  Also, the

print color is purple on a green background which is a little

difficult to read.  In our opinion, the marking on the top panel

is acceptable, but not necessary in view of the adequacy of the

other marking of the box.  

     With regard to the marking of the dolls, the packaging

obscures the marking on the nape of the doll's neck.  However,

inasmuch as the retail packaging is sufficiently marked, it is

not necessary that the article marking be visible.  The

transparent design of the boxes allows the ultimate purchaser to

see the dolls and the package marking at the same time.  It is

unlikely that the dolls will be for sale on display outside of

their boxes.  However, if the dolls are on display or sold

without packaging, the nape marking is sufficient. 

HOLDING:

     The trade name "Famosa" is not a confusing or misleading

marking.  The marking on the submitted sample packages is

acceptable under section 304 of the Tariff Act, as amended, and

Part 134, Customs Regulations.    

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




