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CLA-2  CO:R:C:F  950401  STB

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  9503.90.6000

District Director of Customs

880 Front Street, Rm 5-S-9

San Diego, CA 92188

RE: Flying Discs

Dear Sir:

     This is a decision in response to your memorandum of

September 26, 1991 (file: CLA-2-95:S:N:N3D:224-303), in which you

forwarded a request for internal advice.  Our decision on

Internal Advice No. 48-91 is as follows:

FACTS:

     The subject merchandise is marketed as "Frisbee", and is

described by counsel for the importer as "a saucer-shaped disc

made of plastic."  It is manufactured in a variety of colors and

in various sizes.  The standard Frisbee is approximately 9.5

inches in diameter.  The importer contends that the Frisbee

should be classified as sports equipment and has submitted

documentation and a video-tape to support this contention.  The

documentation includes a publication of the World Flying Disc

Federation (WFDF), various articles concerning competitive disc

throwing, an article from a sports magazine on the same topic,

and other related documents.  The video-tape is entitled "The

Frisbee Disc Video"  and is basically an instructional video

which helps teach throws and catches as well as various games

such as "Disc Golf."  Printing on the box states that "[M]any

people enjoy and have enjoyed the thrill of the Frisbee, but few

have mastered the art of the disc." 

ISSUE:

     Whether the Frisbee should be classified as a toy or as

sports/game equipment?
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LAW AND ANALYSIS:

     Classification under the Harmonized Tariff Schedule of the

United States Annotated (HTSUSA) is made in accordance with the

General Rules of Interpretation (GRI's).  The systematic detail

of the harmonized system is such that virtually all goods are

classified by application of GRI 1, that is, according to the

terms of the headings of the tariff schedule and any relative

section or chapter notes.  In the event that the goods cannot be

classified solely on the basis of GRI 1, and if the headings and

legal notes do not otherwise require, the remaining GRI's may

then be applied.  The Explanatory Notes (EN's) to the Harmonized

Commodity Description and Coding System, which represent the

official interpretation of the tariff at the international level,

facilitate classification under the HTSUSA by offering guidance

in understanding the scope of the headings and GRI's.     

        The competing headings are as follows:

          (a) 9506, Articles and equipment for                   

              gymnastics, athletics, other sports (including

              table-tennis) or outdoor games,

          (b) 9503, Other toys.

     The article at issue is classifiable by applying GRI 1, that

is, according to the terms of the applicable heading.  It is our

determination that the Frisbee is classifiable in Heading 9503,

HTSUSA.     

     Although the term "toy" is not specifically defined in the

tariff, the EN's to Chapter 95, HTSUSA, state the following:

          This Chapter covers toys of all kinds whether

          designed for the amusement of children or adults.

          It also includes equipment for indoor or outdoor

          games, appliances and apparatus for sports,

          gymnastics or athletics, certain requisites for

          fishing, hunting or shooting, and roundabouts and

          other fairground amusements.

     As noted above, Chapter 95 divides "toys" and "game

equipment" into two separate headings, 9503 and 9506,

respectively.  As a result, a classification problem arises

concerning the question of amusement.  Since all game and

athletic equipment provide some amusement, the determination of

whether the article(s) should be classified as toys or as game

equipment is not patently clear.  See Headquarters Ruling Letter
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(HRL) 088045, dated November 29, 1990, classifying utility and

playground balls as sports equipment and HRL 950580, dated

February 20, 1992, classifying an article marketed as "Grip Ball"

as a toy. 

     It is Customs position that the amusement requirement means

that toys are principally used for amusement.  See Additional

U.S. Rule of Interpretation 1(a), HTSUSA.  Customs defines

principal use as that use which exceeds each other single use of

the article.  In this case, the principal use of the 

article will be for amusement; thus the article is classifiable

as a toy.

     Customs does not dispute that competitive disc throwing has

reached a certain level of popularity and that flying discs like

the Frisbee are used in organized competition, both in sanctioned

meets where participants compete in events that involve distance,

accuracy, time aloft and ability to make specified throws, and in

recreational "pick-up" games where teams of players conduct

Frisbee games patterned after golf, soccer and football.  We are

also aware that some schools teach Frisbee tossing in physical-

education classes.  However, the principle use of the flying

disc, by whatever name, continues to be as a source of fun,

amusement and unique diversion, unfettered by serious competition

or intense testing of ones skills and athletic ability.  The

Frisbee is most often displayed in stores in the sections which

include toys and various unique amusement items rather than in

the sports equipment sections.  In the hands of the majority of

users it is an entertaining throw or toss toy, much like a toy

ball, but with an added unique aerodynamic characteristic. 

Flying discs are used in this manner on campuses, beaches, in

playgrounds and backyards, and at picnics in the park.  

      This ruling is in accord with prior Customs rulings,

including Headquarters Ruling Letter (HRL) 037841, dated July 2,

1975, which held, under the similar language of the TSUS, that

"the frisbee is classifiable as a toy."  Although counsel for the

importer has provided more evidence relating to competitive disc

throwing than was presented in the earlier rulings, (some

evidence was presented in those rulings as well) no definitive

evidence is presented that Frisbees, or flying discs in general,

are principally used or designed for serious athletic activity. 

                               -4-

HOLDING:

     The article marketed as "Frisbee" is classified in

subheading 9503.90.6000, HTSUSA, the provision for other toys,

other, other, other toys not having a spring mechanism.  The

applicable duty rate is 6.8% ad valorem.  You should notify the

internal advice applicant of this decision and furnish him with a

copy.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Commercial Rulings Division           




