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     polyethylene coating on fabric not visible to naked eye;

     Note 2(a)(3), Chapter 59; 5407, HTSUSA

Dear Mr. Amerine and Ms. Pasche:

     This is in response to your letters of October 16, 1991,

and February 25, 1992, requesting reconsideration of Headquarters

Ruling Letter (HRL) 088313, dated August 2, 1991.  This request,

made on behalf of your client, Calsak Corporation, concerns the

classification of plastic-coated fabric.  A plastic-coated sample

was submitted for examination and, for comparison purposes, an

uncoated sample and a sample with coating on only one side.

FACTS:

     The article at issue is sheeting material woven from clear

1,000 denier polyethylene textile strips with either a 10-by-10

or an 8-by-8 count.  Both sides of the polyethylene textile

material have been extrusion-coated with a clear, thin

polyethylene film of .032 mm thickness.

     Headquarters Ruling Letter (HRL) 087253, dated June 1,

1990, classified the subject merchandise under heading 3921,

HTSUSA.  HRL 087253 was subsequently revoked by HRL 088313, which

held that the coating was not visible and classified the subject

merchandise under heading 5407, HTSUSA.
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ISSUE:

     Whether the fabric at issue is considered coated under

Chapter 59, Note 2(a), of the Harmonized Tariff Schedule of the

United States Annotated (HTSUSA), such that it is classifiable as

a coated fabric of heading 5903, HTSUSA?

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of merchandise under the HTSUSA is in

accordance with the General Rules of Interpretation (GRI's),

taken in order.

     Chapter 59 of the Tariff Schedule provides for impregnated,

coated, covered or laminated textile fabrics.  Chapter Note

2(a)(3) to this section excludes products in which the textile

fabric is coated or covered on both sides with plastic; such

products are classifiable within Chapter 39 provided that such

coating or covering can be seen with the naked eye with no

account being taken of any resulting change of colour.

     Heading 3921, HTSUSA, covers other plates, sheets, film,

foil and strip, of plastics.  As noted supra, Chapter 39 applies

only to those textile fabrics that are coated on both sides with

plastics and where the plastic coating is discernable to the

naked eye.  If, upon unaided visual examination, there is the

suggestion of the presence of plastic coating , it is then

within Customs' discretion to examine the fabric under

magnification.  See HRL 082644 of March 2, 1990.

     The sole criterion upon which Customs is to determine

whether fabric is coated for purposes of classification under

heading 3921, HTSUSA, is clear and unambiguous: fabric is coated

and is classifiable in Chapter 39 if the plastic coating is

visible to the naked eye.  This standard does not allow the

examiner to take the "effects" of plastic into account.  Plastic

coating will often lend a sheen to fabric, result in a change of

color, or increase a fabric's stiffness; these are factors

which, while indicative of the presence of plastic, may not be

taken into account in determining whether the plastic itself is

visible to the naked eye.

     In the instant analysis, it is abundantly clear that the

coated sample exhibits greater stiffness and shine than the

uncoated sample.  It is also apparent, however, that the plastic

itself is not visible upon unaided examination of the fabric.  It
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is only the effects of the coating (i.e., the sheen and

stiffness) which are discernable.  As mentioned supra, the

effects of plastic coating are not an acceptable basis upon which

Customs may classify fabric as coated for purposes of Chapter 39,

HTSUSA.

     In your submission you assert that "plastic coating can be

readily observed from an examination of the spaces between the

woven material".  Contrary to the fabric's appearance upon

cursory examination, there are, in fact, no plastic-covered

"spaces" in this material.  The warp and weft of the fabric, and

the fact that some strands are crimped, creates the impression of

thicker, opaque strands of textile interwoven with thinner, more

translucent strands, interspersed with spaces in which the

plastic coating is visible.  What is actually visible is

interwoven strands of varying thickness; this is due to the fact

that some of the strands are crimped and some are single ply.

When these strands are crossed over one another, a weave is

created which appears to be made up of darker strips and clear

plastic-covered spaces.  There are, in fact, no spaces and the

actual plastic coating on the sample is not discernable with the

naked eye.

     You also submit, in your letter of February 25, 1992, that

examination of Attachment 1 (a sample coated on one side only)

first from the coated side, then from the uncoated side, renders

the gaps in the weave visible.  You assert that this test

enables the observer to "easily confirm that the gaps that were

observed through the coated side are not caused by the presence

of a single polyethelene strip, but instead are caused by the

absence of any material other than the plastic coating".  Upon

execution of this test, it is Customs' opinion that the plastic

is still not rendered visible to the naked eye.

     Similarly, we are unable to detect gaps in the weave of the

submitted samples by removing one or more strips from the fabric

and examining the ends of the loosened strips.

     As mentioned above, the use of magnification is allowed when

visual examination suggests the "presence" of plastic coating.

Even assuming, arguendo, that there is the suggestion of plastic

coating on this sample, our use of magnification, both on the

surface of the fabric and in cross-section, did not render the

plastic visible.  All that is visible is the sheen on the textile

strips, which is a mere effect.
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     In HRL 087253, Customs stated that the plastic coating was

visible in cross-section when using magnification.  Customs later

revoked that ruling in HRL 088313.  You note that no basis was

provided for our new factual determination other than a brief

statement asserting that "the coating is not visible to the naked

eye".  The rationale for Customs' revocation was based on a

strict interpretation of Chapter Note 2(a) to Chapter 59,

discussed above, and the fact that our determination in HRL

087253 was erroneous because it was merely the textile strips and

the effect of the plastic coating that was the basis for holding

that the coating was visible.

     You mention in your submission that the plastic coating

results in a "solid" surface without any visible gaps.  While

this true, it does not enable the examiner to better see the

plastic and is not a valid criterion for determining that the

fabric is coated.

     You also assert that the weave of the sample coated fabric

is "blurred" and you cite previous Headquarters rulings where

that was used as the basis in determining that coating was

visible upon examination of the coated sample, there is no

evidence of any blurring effect.  The underlying weave of the

fabric is distinct.  Moreover, when comparing the coated sample

with the uncoated sample, both have equally distinct weaves.

     The coating on the submitted sample is not visible to the

naked eye.  HRL 088313 was correct in its revocation of HRL

087253.

HOLDING:

     The merchandise at issue is classifiable under subheading

5407.20.0000, HTSUSA, under the provision for woven fabrics of

synthetic filament yarn...; woven fabrics obtained from strip and

the like.  It is dutiable at the rate of 17% ad valorem and is

subject to textile quota category 620.

     The designated textile and apparel category may be

subdivided into parts.  If so, visa and quota requirements

applicable to the subject merchandise may be affected.  Since

part categories are the result of international bilateral

agreements which are subject to frequent renegotiations and

changes, to obtain the most current information available, we

suggest you check, close to the time of shipment, the Status

Report on Current Import Quotas (Restraint Levels), an internal

issuance of the U.S. Customs Service, which is available for

inspection at your local Customs office.
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     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories, you should contact your local

Customs office prior to importation of this merchandise to

determine the current status of any import restraints or

requirements.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

