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CLA-2 CO:R:C:M  950667 LTO

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  Not Applicable

Mr. Randy Willette

A. N. Deringer, Inc.

30 West Service Road

Champlain, New York 12919-9703

RE:  Further Clarification of PC 860144; Medicine Cabinets with

built-in mirrors; Over the Cabinet Lights; GRI 3(b) ["sets"]

Dear Mr. Willette:

     This is in response to your letter of November 5, 1991,

requesting further clarification of PC 860144, dated February 11,

1991, which considered the classification of mirrored medicine

cabinets and over the cabinet lights under the Harmonized Tariff

Schedule of the United States (HTSUS).  You stated that your sole

question is whether the medicine cabinets with built-in mirrors

and over the cabinet lights are "goods put up in sets for retail

sale" under the HTSUS.

FACTS:

     The articles in question are medicine cabinets with built-in

mirrors and over the cabinet lights.  The lights and the mirrored

cabinets are packed separately for importation.  You claim that

packing the lights with the cabinets and transporting them in

this manner would subject the units to severe travel breakage,

and that to just band them together would make it impractical to

load the trailer due to the various box sizes.

     You stated that the lights were developed as coordinates for

the cabinets but that many of the importer's customers prefer to

"mix and match."  For example, a black cabinet is sometimes sold

with a white light--no particular light was made to match any

single cabinet.  You further stated that each article--the

cabinet or the light--can be purchased separately, as each will
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likely have its own price.

ISSUE:

     Whether the medicine cabinets with built-in mirrors and the

over the cabinet lights are "goods put up in sets for retail

sale" under the HTSUS.

LAW AND ANALYSIS:

     In PC 860114, the mirrored cabinets and over the cabinet

lights were said to be classifiable both individually and as

"sets," depending on how the products were entered.  You have

asked for a clarification of the following language used in PC

860114 regarding the "set" classification:  "Where these products

are packed and invoiced in sets of a light fixture and cabinet."

More specifically, you have asked if there is any way, besides

packing the goods in the same box or banding the separate boxes

together, that the cabinets and lights can be classified as

"sets."

     GRI 3(b) provides "[w]hen, by application of rule 2(b) or

for any other reason, goods are, prima facie, classifiable under

two or more headings, classification shall be effected as

follows:

     Mixtures, composite goods consisting of different

     materials or made up of different components, and

     goods put up in sets for retail sale, which cannot

     be classified by reference to 3(a), shall be

     classified as if they consisted of the material or

     component which gives them their essential

     character, insofar as this criterion is applicable.

     [emphasis added]."

The Harmonized Commodity Description and Coding System

Explanatory Notes constitute the Customs Co-operation Council's

official interpretation of the Harmonized System.  While not

legally binding, they provide a commentary on the scope of each

note and heading of the Harmonized System, and are thus useful in

ascertaining classification under the System.  The Explanatory

Notes (EN) to GRI 3(b), pg. 4, state that "[f]or the purposes of

this Rule, the term 'goods put up in sets for retail sale' shall

be taken to mean goods which:

     (a)  consist of at least two different articles

          which are, prima facie, classifiable in

          different headings . . .;
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     (b)  consist of products or articles put up

          together to meet a particular need or carry

          out a specific activity; and

     (c)  are put up in a manner suitable for sale

          directly to users without repacking (e.g.,

          in boxes or cases or on boards)."

     The articles in question meet part (a) of the above stated

test for "goods put up in sets for retail sale," as the cabinets

and the lights are classifiable in separate headings, but the

articles plainly fail the next two parts of the test.  Part (b)

requires that the articles be "put up together."  While the

merchandise may be put together to meet a particular need or

carry out a specific activity after importation, as imported, the

lights and the cabinets, which arrive in separate boxes, are not

"put up together."  Similarly, the merchandise fails part (c), as

the lights and cabinets are not put up in a manner suitable for

sale directly to users without repacking.  That the goods may be

sold as "sets" after importation is of no importance where those

same goods are not "packaged as sets" upon importation.

HOLDING:

     The mirrored medicine cabinets and over the cabinet lights

must be articles put up together to meet a particular need, and

must be put up in a manner suitable for sale directly to users

without repacking to be classified as "sets" under the HTSUS.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

