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Mr. Peter W. Kotting

Jester Company

Box 3287

Greensboro, NC 27402

RE:  Modification of NYRL 835115; Classification of Embroidered

     Motifs, Patches and Emblems; Embroidery Without Visible

     Ground

Dear Mr. Kotting:

     New York Ruling Letter (NYRL) 835115, dated January 5, 1989,

addressed to you, ruled on the classification of six embroidered

patches.  We have had occasion to review that ruling and have

found that the ruling is legally incorrect.  

FACTS:  

     The merchandise is described in NYRL 835115 as embroidered

patches or motifs made of rayon and intended to be used as

appliques on apparel articles.  The embroidering threads

completely cover the faces and backs of the patches.   They were

classified under the provision for embroidered motifs without a

visible ground, in subheading 5810.10.0010, Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated (HTSUSA).  

ISSUE:

     The issue presented is whether embroidered motifs which have

base fabrics that are completely covered are classifiable under

a provision for embroidery without visible ground.

LAW AND ANALYSIS:

     Under the Tariff Schedules of the United States Annotated

(TSUSA), the predecessor to the HTSUSA,  it was Customs position

that this type of merchandise was not considered to be

embroidered.  This is because embroidery, under the TSUSA, was

stitching which, except for burnt-out lace, decorated a base

fabric.  If the base fabric was completely obscured or the

stitching actually created the article, as opposed to decorating

it, then that stitching was not embroidery.  Numerous judicial

decisions and dictionary definitions supported that position

(e.g., see United States v. Field & Co., 10 Ct. Cust. Appls. 183,

T.D. 38550 (1920), and ORR Ruling 75-163, Headquarters Ruling

Letter (HRL) 040281, dated September 2, 1975). 

     However, the HTSUSA is an international based tariff and

terms which had specific meanings under the TSUSA may, in the

international context, have different meanings.  The Harmonized

Commodity Description and Coding System, Explanatory Notes, which

are the official interpretation of the HTSUSA at the

international level (for the 4 digit headings and the 6 digit

subheadings), state:

        Embroidery is obtained by working with embroidering

     threads on a pre-existing ground of * * * woven fabric 

     * * * in order to produce an ornamental effect on that

     ground.  * * * The ground fabric usually forms part of

     the completed embroidery, but in certain cases it is

     removed (e.g., chemically or by cutting) after being

     embroidered and only the design remains.  (at pg. 808)

     This language may be interpreted as implying that the TSUSA

rule was being carried over to the HTSUSA.  However, the

Explanatory Notes go on to state:

        The embroidery classified here comprises mainly the

     following three groups.

     (I)   EMBROIDERY WITHOUT VISIBLE GROUND

        This is embroidery in which the ground fabric has

     been eliminated (e.g., by chemical process, by cutting

     out).  Thus the material consists entirely of the

     embroidered designs * * * [I]t has no background * * *

     (II)  EMBROIDERY WITH THE GROUND RETAINED AFTER EMBROIDERING

        This is embroidery in which the embroidering thread

     does not usually cover the whole of the ground fabric.

                    *         *         *

     (III) APPLIQUE

        This consists of a ground of textile fabric or felt

     on which are sewn, by embroidery or ordinary stitches:

                    *         *         *

          (B)  Ornamental motifs * * *

                    *         *         *

     All varieties of embroidery described remain within

     this heading when in the following forms:

                    *         *         *

          (2)  In the form of motifs, i.e., individual

     pieces of embroidered design serving no other function

     than to be incorporated or appliqued as elements of

     embroidery in, for example, underwear or articles of

     apparel or furnishings.  They include badges, emblems,

     "flashes", initials, numbers, stars, national or

     sporting insignia, etc.

     The Explanatory Notes make it quite clear that merchandise

such as the subject patches was intended to be classified as part

of the "Applique Work" group of embroidery.  There is no

ambiguity in the description of merchandise intended to be

classified as "Embroidery without visible ground".  It is

"embroidery in which the ground fabric has been eliminated."  In

addition, it is apparent from the description for "Embroidery

with the ground retained after embroidering" that the subject

patches were not intended to be included in that grouping.  

     The description for "Applique Work" embroidery explicitly

describes the instant goods--"badges, emblems," and similar

articles, and states that the design may be made by embroidery or

ordinary stitches.

     It is equally evident that the TSUSA concept of embroidery

was not intended to be carried forward into the HTSUSA.  If

"Embroidery Without Visible Ground" only includes embroidery

where the ground has been removed, and "Embroidery With The

Ground Retained" describes embroidery where the "embroidering

thread does not usually cover the whole of the ground fabric",

then the only thing left for "Applique Work" embroidery to

include (in regard to ornamental motifs) must, by default, be

where the ground fabric has been retained but is no longer

visible (unlike embroidery under the TSUSA).  Based on the plain

wording of the Explanatory Notes, no other reasonable conclusion

exists. 

HOLDING:

     Accordingly, the merchandise which was the subject of NYRL

835115 is not classifiable as embroidery without visible ground. 

The proper classification of this merchandise is under the

provision for other embroidered motifs of man-made fibers, in

subheading 5810.92.0040, HTSUSA, with duty at the rate of 8.4

percent ad valorem.  Currently, there is no textile restraint

category designation applicable to this merchandise. 

     In order to insure uniformity in Customs classification of

this merchandise and eliminate uncertainty, pursuant to Section

177.9(d)(1), Customs Regulations (19 CFR 177.9(d)(1)), NYRL

835115 is modified to reflect the above classifications effective

with the date of this letter.  If, after your review, you

disagree with the legal basis for our decision, we invite you to

submit any arguments you may have with respect to this matter. 

Any submission you wish to make should be received within 30 days

of the date of this letter.

     This modification is not retroactive.  However, NYRL 835115

will not be valid for importations of the subject patches

arriving in the United States after the date of this notice.  We

recognize that pending transactions may be adversely affected

(i.e. NYRL 835115 will not be applicable to merchandise

previously ordered and arriving in the United States subsequent

to this modification).  If it can be shown that you relied on

NYRL 835115 to your detriment, you may apply to this office for

relief.  However, you should be aware that in some instances

involving import restraints, such relief may require separate

approvals from other government agencies.

     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories applicable to textile

merchandise, you should contact your local Customs office prior

to importation of this merchandise to determine the current

status of any import restraints or requirements.

     The designated textile and apparel category may be

subdivided into parts.  If so, visa and quota requirements

applicable to the subject merchandise may be affected.  Since

part categories are the result of international bilateral

agreements which are subject to frequent renegotiations and

changes, to obtain the most current information available, we

suggest that you check, close to the time of shipment, the Status

Report On Current Import Quotas (Restraint Levels), an internal

issuance of the U.S. Customs Service, which is available for

inspection at your local Customs office.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

