                            HQ 951204

                          June 23, 1992

CLA-2 CO:R:C:F  951204  ALS

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  4015.11.0000

District Director of Customs

1 East Bay Street

Savannah, Georgia 31401

RE:  Request for Further Review of Protest 1704-91-100301, dated

     November 7, 1991, Concerning Ambidextrous Disposable Latex

     Rubber Examination Gloves

Dear Mr. Richter:

     This ruling is on a protest that was filed against your

decisions of August 9, 1991, in the liquidations of several entries

covering the referenced articles.

FACTS:

     The articles under consideration are disposable unsterilized

latex examination gloves produced in Malaysia which are

approximately 9-1/2 inches in length.  They are ambidextrous and

are produced in three sizes: small, medium and large.  They are

lightly powdered to facilitate their placement on a user's hands. 

They are packaged in dispenser boxes that hold one hundred gloves.

ISSUE:

     What is the classification of ambidextrous natural latex

disposable rubber examination gloves?

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of merchandise under the Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated (HTSUSA) is governed by

the General Rules of Interpretation (GRI's) taken in order.  
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GRI 1 provides that the classification is determined first in

accordance with the terms of the heading and any relative section

and chapter notes.  If GRI 1 fails to classify the goods and if

the heading and legal notes do not otherwise require, the remaining

GRI's are applied, taken in order.

     The articles under consideration were classified by Customs

as surgical and medical gloves under subheading 4015.11.0000,

HTSUSA.  The protestant states that the gloves are not medical

gloves and that they should be classified under subheading

4015.19.1010, HTSUSA, as other gloves.  Counsel states that

subheading 4015.11, HTSUSA, does not apply to non-sterile exam

gloves which are used in a more generalized healthcare situation

or elsewhere.  Counsel states that "medical or surgical gloves

utilized for body-intrusive procedure must be sterilized and are

usually procedure specific...."  According to counsel such gloves

are only considered medical if they are "...manufactured as and

used primarily by physicians while performing medical tasks and

used primarily for the protection of the patient.  Use in a general

healthcare environment is insufficient for classification under

this provision." 

     In considering this matter we consulted the Explanatory Notes

to the Harmonized System which represent the opinion of the

international classification experts, but are not legally binding. 

The subheading explanatory note to subheading 4015.11 thereof

described surgical gloves as "...thin, highly tear-resistant

articles manufactured by immersion, of a kind worn by surgeons. 

They are generally presented in sterile packs."  No provision is

presented therein as to patient examination gloves.

     We also consulted the regulations of the Food and Drug

Administration.  In this regard, we were unable to confirm that

there is a regulation of that agency which requires the labelling

of gloves for industrial use.  Several FDA sources informally

advised us that that agency would not be interested in latex gloves

being brought in for non-medical purposes.  We also consulted Part

800 of the FDA Regulations (21 CFR Part 800) regarding patient

examination and surgeons' gloves; adulteration.  These regulations,

written in light of the prevalence of human immunodeficiency virus

(HIV) infections and applicable to all medical and surgical gloves,

define adulteration of the referenced gloves and establish the

sample plans and test method to be used to determine if the gloves

are adulterated.

     Section 880.6250, FDA Regulations (21 CFR 880.6250) defines

a patient examination glove as "...a disposable device intended

for medical purposes that is worn on the examiner's hand or  - 3 -

finger to prevent contamination between patient and examiner." 

Section 880.4460, FDA Regulations (21 CFR 880.4460) defines a

surgeon's glove as "...a device made of natural or synthetic rubber

intended to be worn by operating room personnel to protect a

surgical wound from contamination."  While there is no FDA

regulatory requirement that these gloves be sterile, FDA guidelines

do provide that gloves utilized during operating procedures meet

certain sterility requirements.  The aforementioned FDA sources

advised us that appropriate sterility requirements may be met at

or subsequent to importation if the gloves are identified as

medical or surgical gloves.  The sterility requirements must be met

before the gloves are made available to the end-user.

     In discussions with both FDA sources and a practicing

physician we confirmed that only a small category of these gloves,

i.e., surgeon's gloves, utilized when there is an open wound, such

as during an operation, must be sterile.  Examination gloves, even

those utilized for rectal and vaginal examinations, are not

normally sterile.  These gloves are packaged in dispenser boxes in

the same manner as the protestant's ambidextrous gloves.

     We were unable to find any difference between the gloves which

are the subject of this protest and those commonly seen in a

physician's office.

     The above-noted physician advised us that a sterile

environment is only a concern when there is an open wound where

blood may be present.  He noted that non-sterile examination gloves

which protect the physician from a disease and assure that a

disease will not be transmitted from one patient to another via

the physician are satisfactory for this purpose.

     In further considering the documents of record, we noted that

the supplier's invoice to the protestant indicates that the gloves:

     (1)  Are listed with the FDA on Product Listing Document

          #444401

     (2)  Conform to specification G109-887-07 dated: 15-08-1990

     (3)  Have the FDA's 510(K) letter, K891255 of "SUBSTANTIAL

          EQUIVALENCE" finalized and dated April 13, 1989

     The aforementioned FDA sources advised us that these documents

relate only to various aspects of medical glove approval.  They

noted that they would not be interested in the  - 4 -

gloves unless such gloves were declared to be medical gloves.  The

presentation of these shipments to FDA for clearance at the time

of importation on FDA Form 702, further confirms that these gloves

were considered medical gloves at the time of importation.

     While neither the FDA Regulations nor FDA actions are  binding

on the Customs Service and are referenced for information purposes

only, we note that those regulations and actions do not provide any

basis for distinguishing medical gloves from non-medical gloves. 

 We also noted that protestant has not provided any objective basis

for distinguishing its product from those which are labelled

medical gloves.  Other than statements, made in the protest that

the gloves would be used for non-medical purposes, which conflict

with previously noted documentary information, there does not

appear to be any basis for distinguishing these gloves from those

described as medical gloves.

HOLDING:

     Ambidextrous disposable latex examination gloves, the product

of Malaysia, are classifiable under subheading 4015.11.0000,

HTSUSA, and are subject to a general rate of duty of 3.7 percent

ad valorem.

     Since the rate of duty under the classification indicated

above is the same as the liquidated rate, you are instructed to

deny the protest in full.  A copy of this decision should be

attached to Customs Form 19 and provided to the protestant a part

of the notice of action on the protest.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




