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CLA-2 CO:R:C:F  951489  ALS

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  4015.11.0000

District Director of Customs

40 South Gay Street

Baltimore, Maryland 21202

RE:  Request for Further Review of Protest 1303-91-100402, dated

     November 26, 1991, Concerning Ambidextrous Disposable Latex 

     Rubber Examination Gloves

Dear Mr. Beikirch:

     This ruling is on a protest that was filed against your

decisions of August 30, 1991, in the liquidations of several

entries covering the referenced articles.

FACTS:

     The articles under consideration are disposable unsterilized

latex examination gloves produced in Malaysia which are

approximately 9 inches in length.  They are ambidextrous and are

packages in boxes of 100.

ISSUE:

     What is the classification of ambidextrous natural latex

disposable rubber examination gloves?

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of merchandise under the Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated (HTSUSA) is governed by

the General Rules of Interpretation (GRI's) taken in order.  

GRI 1 provides that the classification is determined first in

accordance with the terms of the heading and any relative section
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and chapter notes.  If GRI 1 fails to classify the goods and if

the heading and legal notes do not otherwise require, the remaining

GRI's are applied, taken in order.

     The articles under consideration were classified by Customs

as surgical and medical gloves under subheading 4015.11.0000,

HTSUSA.  The protestant states that gloves are not medical gloves

and that they should be classified under subheading 4015.19.1010,

HTSUSA.  The protestant states that, in the industry, medical

gloves are "sterile" and other protective gloves labelled "non-

sterile" are utilized for protection from a number of outside skin

problems.  The protestant also states that sterile gloves protect

the patient and the wearer, which is important in the medical

field, and that non-sterile exam gloves protect only the wearer. 

The protestant notes that it sells sterile medical latex gloves to

the medical field and that hospitals also buy some non-sterile bulk

latex gloves to protect the wearers.  It notes that medical gloves,

referred to as floor or surgical gloves, within the industry, are

high grade/high quality, sterile gloves which would be used for

surgical or body contact, medical procedures.  It notes that exam

or examination gloves describe non-sterile low grade/low quality

gloves which would be used for general protection and cleanliness

by print shops, police, hospital cleaning staffs, beauty shops,

etc.

     In considering the matter, we consulted the Explanatory Notes

to the Harmonized System which represent the opinion of the

international classification experts.  We noted that subheading

explanatory note to subheading 4015.11 describes surgical gloves

as "...thin, highly tear-resistant articles manufactured by

immersion, of a kind worn by surgeons.  They are generally

presented in sterile packs."  No provision is presented therein as

to patient examination gloves.

     We also consulted the regulations of the Food and Drug

Administration (FDA).  In this regard, we were unable to confirm

that there is a regulation of that agency which requires the

labelling of gloves for non-medical purposes.  Several FDA sources

informally advised us that that agency would not be interested in

latex gloves being brought in for non-medical purposes.  We also

consulted Part 800 of the FDA Regulations

(21 CFR Part 800) regarding patient examination and surgeon's

gloves; adulteration.  These regulations, written in light of the

prevalence of human immunodeficiency virus (HIV) infection and the

risk of clinical transmission of other infections, define

adulteration of the referenced gloves and establish the sample
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adulterated.  These regulations, without further definition,

include gloves which meet the adulteration and test method

specifics therein which are identified as medical or surgical

gloves.

     Section 880.6250, FDA Regulations (21 CFR 880.6250) defines

a patient examination glove as "...a disposable device intended

for medical purposes that is worn on the examiner's hand or finger

to prevent contamination between patient and examiner."  Section

878.4460, FDA Regulations (21 CFR 878.4460) defines a surgeon's

glove as "...a device made of natural or synthetic rubber intended

to be worn by operating room personnel protect a surgical wound

from contamination."  While there is no FDA regulatory requirement

that these gloves be sterile, FDA guidelines do provide that gloves

utilized during operating procedures meet certain sterility

requirements.  The aforementioned FDA sources advised us that

appropriate sterility requirements may be met at or subsequent to

importation if the gloves are identified as medical or surgical

gloves.  The sterility requirements must be met before the gloves

are made available to the end-user.

     In discussion with both FDA sources and a practicing physician

we confirmed that only a small category of these gloves, i.e.,

surgeon's gloves, utilized when there is an open wound, such as

during an operation, must be sterile.  Examination gloves, even

those utilized for rectal and vaginal examinations, are not

normally sterile.  These gloves are packaged in dispenser boxes in

the same manner as the protestant's ambidextrous gloves.

     We were unable to find any difference between gloves such as

those which are the subject of this protest and examination gloves

commonly seen in a physician's office.

     The above-noted physician advised us that a sterile

environment is only a concern when there is an open wound where

blood may be present.  He noted that non-sterile examination gloves

which protect the physician from disease and assure that a disease

will not be transmitted from one patient to another via the

physician are satisfactory for this purposes.                    

     While the protestant states that the subject gloves are not

medical gloves and the FDA has advised us that they would not be

interested in non-medical gloves, it is noted that the documents

of record indicate that at least some of the shipments of the

subject gloves were presented for FDA clearance on FDA Form 702  - 4 -

at the time of importation.  This further confirms that these

gloves were considered medical gloves at that time.

     While neither the FDA Regulations nor FDA actions are binding

on the Customs Service and are referenced for information purposes

only, we note that those regulations and actions do not provide any

basis for distinguishing medical gloves from non-medical gloves. 

We also note that the documentation provided by the protestant,

while indicating that medical gloves may be packaged in different

ways, did not provide any basis for distinguishing between its

product and medical gloves.  Other than statements, made in the

protest, that the gloves would be used for non-medical purposes,

which conflicts with information and documents of record, there

does not appear to be any basis for distinguishing the gloves which

are the subject of the protest from those described as medical

gloves. 

HOLDING:

     Ambidextrous disposable natural latex examination gloves, the

product of Malaysia, are classifiable under subheading

4015.11.0000, HTSUSA, and are subject to a general rate of duty of

3.7 percent ad valorem. 

     Since the rate of duty under the classification indicated

above is the same as the liquidated rate, you are instructed to

deny the protest in full.  A copy of this decision should be

attached to Customs Form 19 and provided to the protestant as part

of the notice of action on the protest.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




