                            HQ 112528

                         April 12, 1993

VES--03-CO:R:IT:C  112528 BEW

CATEGORY:  Carriers                  

Mr. J. J. Van Den Berg

13127 Indian Creek Road

Houston, Texas 77079

Re:  Pleasure Vessel; Foreign-Flag Vessel; Alien Ownership; State

     Registered

Dear Mr. Van Den Berg:

     This is reference to your letter of November 11, 1992, in

which you request for a ruling concerning the use of a Dutch-Flag

sailing vessel in the waters of the United States.

FACTS:

     You state that you are planning to buy a sailboat and sail it

to the Bahamas under a Dutch Flag.  You state that the subject

vessel will be owned by you and Mrs. Van Den Berg, who are Dutch

citizens, but who have worked and lived in the United States since

1979 as resident aliens.  You ask whether you will be sailing a

foreign-flag pleasure boat.

     You also ask what is required when you leave and return to

the United States after a nine month trip outside of the United

States.  You also request information concerning cruising licenses,

navigation fees and the length of time that the boat may remain in

the United States.  Lastly, you requested a copy of Publication

544.  A copy of Customs Publication 544 "Pleasure Boats" is

enclosed for your information.

ISSUES:

     1.   Whether a "licensed yacht" or "undocumented foreign-flag

     pleasure vessel" which is owned by a resident alien in the

     United States is exempt from entry and clearance within the

     meaning of the provisions in 19 U.S.C.   1441(3) and 46 U.S.C.

     App.   91. 

     2.  Whether a cruising license may be issued to an

     undocumented foreign-owned pleasure vessel, which is State

     registered, and owned by a Dutch citizen.

      LAW AND ANALYSIS:

     The master of any foreign vessel arriving in a United States

port, whether from a foreign port or another United States port,

is required under the provisions of title 19, United States Code,

section 1433 (19 U.S.C.   1433), to immediately report its arrival. 

Section 1433, provides in pertinent part, that immediately upon the

arrival at any port or place in the United States or Virgin Islands

of:  (1) any vessel from a foreign port or place; (2) any foreign

vessel from a domestic port; or (3) any vessel of the United States

carrying bonded merchandise, or foreign merchandise for which entry

has not been made, the master of the vessel shall report the

arrival at the nearest customs facility or such other place as the

Secretary may prescribe by regulation.  

     In addition, the master of any foreign vessel arriving in a

United States port, whether from a foreign port or another United

States port is required to make vessel entry under title 19, United

States Code, section 1435 (19 U.S.C.   1435), and section 4.3 of

the Customs Regulations (19 CFR 4.3).  Such vessels are also

required to clear when bound for a foreign port, and must have a

permit to proceed from one United States port to another. 

     Paragraph (3) of 19 U.S.C.   1441, exempts from entry in the

United States licensed yachts or undocumented American pleasure

vessels not engaged in trade nor in any way violating the Customs

or navigation laws of the United States and not having visited any

hovering vessel.  The statute requiring vessel clearance of a

vessel bound to a foreign port or place (46 U.S.C.   91) contains

a similar provision under which "a licensed yacht or an

undocumented American pleasure vessel not engaged in any trade nor

in any way violating the customs or navigation laws of the United

States" is exempt from clearance.

     Customs interpretation of the term "licensed yacht or

undocumented American pleasure vessel" in 19 U.S.C.   1441(3) and

46 U.S.C. App.   91, under which such vessels are exempt from

vessel entry and clearance under the circumstances described

therein, is as follows:

     (1)  A "licensed yacht or undocumented American pleasure

          vessel" includes:

          (a)  A pleasure vessel documented by the United States

               Coast Guard under 46 U.S.C. chapter 121; and 

          (b)  An undocumented pleasure vessel owned by a citizen

               of the United States, regardless of whether the

               United States citizen is a resident of the United

               States and regardless of whether the vessel is

               numbered under a State numbering system.

     Customs has held that an undocumented American pleasure vessel

must meet the same requirements as a documented American pleasure

vessel, except that for its tonnage it is not documented.  To be

eligible for documentation, a vessel must be: (1) of at least 5 net

tons; (2) not registered under the laws of a foreign country; and

(3) owned by a citizen of the United States (See 46 U.S.C. 12102;

46 CFR Subpart 67.03).  There is no residency requirement for

United States vessel documentation.  

     Customs has ruled that an undocumented pleasure vessel which

is numbered under a State numbering system may not be considered

an undocumented American pleasure vessel unless it qualifies,

except for tonnage, for documentation under 46 U.S.C. 12102.

     Consistent with this conclusion, a "licensed yacht or

undocumented American pleasure vessel" does not include a pleasure

vessel documented under a foreign flag, regardless of whether it

is owned by a citizen of the United States and regardless of

whether it is numbered under a State numbering system; and an

undocumented pleasure vessel owned by a foreign citizen, regardless

of whether it is numbered under a State numbering system.  The

Customs Regulations provide under section 4.3, footnote 9 (19 CFR

4.3 n. 9) that, "Every undocumented vessel of 5 net tons or over

owned by an alien, whether or not such alien is a resident of the

United States is a foreign vessel".  (Consistent with this

position, see also The Chiquita, 19 F.2d 417 (1927); Moore,

International Law, vol. 2 pp. 1002-1009, cited in The Chiquita; and

80 Corpus Juris Secundum 569, citing The Chiquita; but see contra,

46 U.S.C. 2101(46) defining "vessel of the United States" to

include numbered vessels for purposes of 46 U.S.C. Subtitle II

(These laws do not include laws relating to Customs entry

requirements)).  Generally, a vessel such as the subject vessel,

which is 41', will admeasure over 5 net tons.

     With regard to state numbering, we note that under the Coast

Guard Regulations on state numbering, a state numbering system may

require the numbering of any vessel subject to the jurisdiction of

the state with certain exceptions (see 33 CFR 174.11(b)).

     A vessel with a state certificate or number is not considered

"a documented vessel" as that term is used under laws and

regulations administered by the Customs Service.  Since you are

Dutch citizens, until such time as your vessel becomes documented

in the Netherlands or other foreign country, Customs considers your

vessel an undocumented Dutch vessel.

     Title 46, United States Code Appendix, section 104 (46 U.S.C.

App.   104), authorizes the issuance of cruising licenses to

pleasure vessels of countries which extend reciprocal privileges

to United States pleasure vessels.  The Netherlands is such a

country.  The license is granted subject to the condition that the

vessel will not engage in trade or violate the laws of the United

States in any respect. (See 19 CFR 4.94(c), copy enclosed).  A

cruising license does not exempt a vessel from the requirement to

report its arrival in the United States to Customs immediately upon

such arrival (see 19 U.S.C.   1433 and 19 CFR 4.2).  If the subject

vessel were documented under the Netherlands or another country

which extends reciprocal privileges to the United States, it would

be eligible for a cruising license.  

     Finally, you should be aware that under the provisions of

section 4.2a of the Customs Regulations (19 CFR 4.2a), there are

special requirements for reporting of arrival from any foreign port

or place by small vessels whose intended destination is a point

within the jurisdiction of Miami, Florida.  Operators of small

vessels (i.e. any vessel of less that 5 net tons, and any private

vessel, regardless of displacement) shall immediately report their

arrival in the United States.  

     Under the provisions of 46 U.S.C. App. 313 and 314, foreign-

flag vessels, including pleasure vessels are required to obtain

permits to proceed when proceeding between United States ports.

     In conclusion, a cruising license may be issued to such a

vessel at the port of first arrival.  Section 4.94 of the Customs

Regulations, provides that a foreign-flag yacht which is not in

possession of a cruising license is required to comply with the

laws of the United States applicable to vessels arriving at,

departing from, and proceeding between ports of the United States. 

Accordingly, without a cruising license, your foreign-flag vessel

would be required to obtain permits to proceed between the port of

first arrival and other U.S. ports.   

     With regard to the trip from Houston to the Bahamas, you would

have to clear the vessel at the port of Houston for the outbound

trip and report your arrival, enter and clear the vessel at the

U.S. port of first arrival.  If you do not obtain a cruising

license, you must enter and clear that vessel each time you arrive

and depart from a U.S. port on entry.  A permit to proceed may be

issued on either your outbound trip and/or your inbound trip to

other U.S. ports where you wish to make stops.

     Section 4.61(d) of the Customs regulations provides that

clearance shall not be granted to any foreign vessel using the flag

of the United States or any distinctive signs or markings

indicating that the vessel is an American vessel (see 22 U.S.C.

454a).

     Information concerning the flying of flags on vessels may be

obtained from the U.S. Coast Guard in the Houston District.  You

may also wish to refer to Chapman's Nautical Guides on boating

etiquette.

     The current navigation fees are contained in Treasury Decision

85-70, dated April 17, 1985, copy enclosed.  

HOLDINGS:

     1.  An undocumented pleasure vessel owned by a resident alien

     in the United States, whether State registered or not, is for

     Customs purposes considered an undocumented foreign vessel and

     is not exempt from entry and clearance within the meaning of

     the provisions in 19 U.S.C.   1441(3) and 46 U.S.C. App.   91.

     2.  A cruising license may be issued under the provisions of

     46 U.S.C. App. 104 to a pleasure vessel, owned by Dutch

     citizens, provided that the vessel is documented under the

     laws of the Netherlands or another country which extends

     reciprocal privileges to pleasure vessels of the United

     States.   

                                     Sincerely,

                                     Acting Chief

                                     Carrier Rulings Branch

Enclosures




