                            HQ 112533

                          May 21, 1993

VES 3-13-CO:R:IT:C  112533 BEW

CATEGORY:  Carriers

Richard Ward

Director

Mariglass Sales PTY LTD

287 Ramsay Road

Haberfield, NSW 2045

RE:  Use of a Australian-built sailing catamaran for bareboat

     charters in the waters of the United States 

Dear Mr. Ward:

     This is in reference to your letter of November 21, 1992, in

which you request a ruling on whether you may use a foreign-built

sailing catamaran for the purposes of coastwise trade, to wit,

chartering for day sailing, overnight chartering, and/or day

charter with a skipper or skipper and crew, within U.S. waters.  

FACTS:

     You state that the boats are 24 ft., 28 ft., and 33 ft.

SEAWIND Australian-built sailing catamarans.  You state your

company manufactures these vessels for use in both the private

leisure and commercial charter market.  The charter use is either

for bareboat charter, i.e., the hire of the boat for 6 to 10 hours

without a skipper or crew) and day charters with a skipper.  You

also ask the following:

     1.  Can these Australian-built boats be accepted for charter

     operations in the USA.

     2.  If these vessels can be built in Australia, what design

     & construction standards apply to these vessels for commercial

     use in USA waters.

     3.  What import or customs duties are applicable on

     Australian-built commercial vessels.

ISSUE:

     May a foreign-built pleasure sailing catamaran vessel be

bareboat chartered in the U.S. without violating the coastwise

statutes.

 LAW AND ANALYSIS:

     You should be aware that foreign-flag or foreign-built vessels

are prohibited from engaging in the coastwise trade.  Generally,

the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and 883, 46 U.S.C.

12106 and 12110) prohibit the transportation of merchandise or

passengers between points in the United States embraced within the

coastwise laws in any vessel other than a vessel built in and

documented under the laws of the United States and owned by persons

who are citizens of the United States.   The penalty for violating

this section of the law is $200 for each passenger so transported

and landed.  

     A "passenger" is defined in section 4.50(b) of the Customs

Regulations (19 CFR 4.50(b)), as "any person carried on a vessel

who is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership, or business".  The family and legitimate

guests of the owner or bareboat charterer of a vessel used for

pleasure purposes are not considered passengers.

     Customs has consistently ruled that a yacht chartered under

a bona fide bareboat charter and used only for pleasure purposes

is not considered to be used in the coastwise trade.  However, a

pleasure vessel chartered under a charter agreement other than a

bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and used in the

U.S. waters is considered to be used in trade.

     In review of charter arrangements to determine whether or not

they are bareboat charters, we have generally held that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

          question of fact to be determined from the circumstances

          of each case.  Under a bareboat charter or a demise

          charter the owner relinquishes complete management and

          control of the vessel to the charterer.  On the other

          hand, if the owner retains a degree of management and

          control, however slight, the charter is a time or voyage

          charter and the vessel is deemed to be engaged in trade. 

          The crux of the matter is whether complete management and

          control have been wholly surrendered by the owner to the

          charterer so that for the period of time of the charter

          the charterer is in effect the owner. Although a charter

          agreement on its face may appear to be a bareboat or

          demise charter, the manner in which its covenants are

          carried out and the intention of the respective parties

          to relinquish or to assume complete management and

          control are also factors to be considered.

     The Customs Service has also ruled, for purposes of the

coastwise law, that a charter agreement which permits the owner to

act as master or as a member of the crew, or which permits the

owner to accompany the vessel during its charter period, would not

be considered a bona fide bareboat charter.

     When a vessel is chartered under a charter arrangement other

than a bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and is

used in coastwise transportation, the owner of the vessel is

subject to penalties under the coastwise laws.  The charterer of

a vessel chartered under a bareboat charter would also be subject

to penalties if the vessel is used for other than pleasure purposes

or if the actions of the parties negated the terms of the bareboat

charter agreement (e.g. if his "guests" paid for or contributed to

the expenses of the trip).

     The Customs Service has consistently held that when a vessel

is chartered under a bona fide bareboat charter, the charterer is

treated as the owner of the vessel for the period of the charter

and, because owners are not considered "passengers," for purposes

of the coastwise laws, the charterer is not prohibited by the

coastwise laws from using the vessel during the charter for

pleasure purposes only, including the transportation of family and

guests. 

     Accordingly, a bareboat charterer may transport family and

guests from one port in the United States to a another port without

violating the coastwise laws. 

     With regard to question 2 relating to the vessel's design and

construction standards, documentation and safety requirements are

under United States Coast Guard jurisdiction.  You should address

questions relating to these issues to:

          Mr. Thomas Willis

          Chief, Vessel Documentation

          U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

          2100 Second Street., SW (Room 1312)

          Washington, D.C. 20593-0001

Question 3 - IMPORT OR CUSTOMS DUTIES RELATING TO FOREIGN-BUILT

VESSELS

     Under the Harmonized Tariff Schedules of the United States

(HTSUS), Heading 8903.00.00, Yachts and other vessels for pleasure

or sport, rowboats and canoes, Subheading 8903.91.00, Sailboats

with or without auxiliary motor are dutiable at the  rate of 1.5 percent ad valorem.  A sailboat owned by a resident of

the United States or brought into the United States for sale or

charter to a resident thereof, would be subject to this duty

provision of the HTSUS.

     Duty on the vessel is collectable when it is first imported. 

The determination of whether or not a yacht is dutiable when it

has previously been subject to Customs entry and payment of duty

is dependent on whether it has been exported from the United States

after its first importation.  If it has been exported, it is again

dutiable as an importation under items 8903.91.00 or 8903.92.00,

HTSUS.  Exportation, in this context, is defined as occurring when

the yacht is severed from the mass of things belonging to this

country with the intention of being united with the mass of things

belonging to some foreign country (see section 101.1(k), Customs

Regulations (19 CFR 101.1(k)).  Merely removing a yacht from U.S.

territorial waters on a temporary foreign pleasure cruise with the

intent to return it to the United States thereafter would not

constitute an exportation.  In addition, it should be noted that

any past or future transfers of ownership of a vessel that take

place while it remains within the United States do not affect its

duty-paid status provided the circumstances surrounding the

transfers of ownership do not indicate that an exportation has

occurred within the meaning of section 101.1(k).

     Bringing vessels in for sale or for the chartering of the

vessel to a U.S. resident would subject the vessel to Customs

consumption entry procedures and the duty provisions of subheading

8903.91.00 of the HTSUS. 

     Title 19, United States Code, section 1433, provides that

immediately upon the arrival at any port or place in the United

States or Virgin Islands of: (1) any vessel from a foreign port or

place; (2) any foreign vessel from a domestic port; or (3) any

vessel of the United States carrying bonded merchandise, or foreign

merchandise for which entry has not been made, the master of the

vessel shall report the arrival at the nearest Customs facility. 

The report of arrival shall be in accordance with the procedures

in section 4.2, Customs Regulations, as amended by T.D.87-150.

     The master of any foreign vessel arriving in a United States

port, whether from a foreign port or another United States port,

is required to make vessel entry under title 19, United States

Code, section 1435 (19 U.S.C. 1435), and section 4.3 of the Customs

Regulations (19 CFR 4.3).  Such vessels are also required to clear

when bound for a foreign port, and must have a permit to proceed

from one United States port to another.  

     Title 46, United States Code, Appendix, section 104 (46 U.S.C.

App. 104), authorizes the issuance of cruising licenses to pleasure

vessels of countries which extend reciprocal privileges to United

States pleasure vessels.  Australia is such a country.  Section

4.94 of the Customs Regulations, concerns the issuance of cruising

licenses which exempt foreign yachts from formal entry and

clearance procedures.  Subsequent to the receipt of the cruising

license, yachts may arrive and depart from the United States and

cruise in specified waters of the United States without entering

and clearing, without filing manifests and obtaining or delivering

permits to proceed, and without the payment of entrance and

clearance fees, or fees for receiving manifests and granting

permits to proceed, duty on tonnage, tonnage tax, or light money. 

The license is granted subject to the condition that the vessel

will not engage in trade or violate the laws of the United States

in any respect.  

HOLDING:

     A foreign-built sailing catamaran, or other pleasure vessel

may be bareboat chartered for pleasure use without violating the

coastwise statutes provided under the charter agreement the owner

relinquishes complete management and control of the vessel to the

charterer.

     A sailboat brought into the United States for sale or charter

to a resident thereof, would be subject to Customs consumption

entry procedures and the duty provisions of subheading 8903.91.00

of the HTSUS. 

                                Sincerely,

                                Acting Chief

                                Carrier Rulings Branch




