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CATEGORY:  Carriers

Mr. Eliot J. Halperin

Graham and James

2000 M. Street, N.W.

Suite 700

Washington, D.C. 20036-3113

RE:  Coastwise trade; Passengers; Company employees; Travel agents;

     46 U.S.C. App. 289

Dear Mr. Halperin:

     This is in response to your letter of February 18, 1993, in

which you request that Customs issue a binding ruling addressing

the issue of whether sales personnel who are employees of Seabourn

Cruise Line, together with independent travel agents, may be

transported between two coastwise points aboard the company's

vessel the SEABOURN PRIDE.

FACTS:

     It is proposed that approximately 125-150 persons, consisting

both of employees of the vessel operating company and independent

travel agents, board the non-coastwise-qualified commercial cruise

vessel SEABOURN PRIDE at the port of Boston, Massachusetts, and

proceed with the vessel to New York, New York, where they would

disembark.  The reported purpose of the voyage is to conduct a

promotional meeting aboard the vessel during passage between the

two ports.

ISSUE:

     Whether non-crew-member employees of a vessel operating

company, as well as independent travel agents, may be transported

between two United States ports in the company's non-coastwise-

qualified commercial vessel without invoking the proscriptions

imposed by 46 U.S.C. App. 289 regarding unlawful transportation of

passengers by unqualified vessels.
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LAW AND ANALYSIS:

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States,

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     The Customs Service has consistently interpreted this

proscription to apply to any vessel except a United States-built,

owned, and properly documented vessel (see 46 U.S.C. 12106 and

12110, 46 U.S.C. App. 883, and 19 CFR 4.80(a)).  Pursuant to

section 4.50(b) of the Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)), the

word "passenger," for purposes of this provision, is defined as

"...any person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or business." 

The connection must be direct and immediate, not a remote or

hypothetical connection or a connection related only to future

voyages.

     The Customs Service has long-held that while travel agents

may be tangentially connected with the business of a vessel in that

they may better sell and promote future travel on that vessel, they

are not directly enough connected with the business of the vessel

to be classified as other than passengers as defined in 19 CFR

4.50(b), whether or not they are charged a fare. (ruling letters

dated April 3, 1958 (MA 216.131) and August 29, 1960 (MA 217.1)) 

The connection of such persons to the vessel is no closer than

their connection to vessels of other lines which offer cruises to

the public.  It should be noted, however, that travel agents who

are employed by the corporation that owns the vessel and whose

duties require an on board presence (e.g., to assist a specific

group of passengers) would possess a sufficiently direct and

immediate nexus to the vessel's business so as not to be considered

passengers for purposes of section 289.  

     The required degree of connection with the business of the

vessel is found in the present case as concerns the proposed

transportation of the vessel operating company's Regional Sales

Managers and Sales Management Staff.  As employees of the vessel

owner, the business connection is clear and their transportation

would not be prohibited.  

     Accordingly, transporting the travel agents in question would

be prohibited, while the transportation of employees of the company

would not constitute a violation.
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HOLDING:

     Travel agents transported on a foreign-flag vessel free of

charge between United States points for promotional purposes are

"passengers" for purposes of 46 U.S.C. App. 289.  Therefore, such

transportation is prohibited.

     The coastwise transportation of company employees, consisting

of Regional Sales Managers and Sales Management Staff members, in

that company's non-coastwise-qualified vessel would not be a

violation of the coastwise passenger transportation statute since

such persons possess a sufficient connection with the business of

the vessel so as not to be considered passengers under that

statute.

                              Sincerely,

                             Acting Chief

                             Carrier Rulings Branch




