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CATEGORY:  Carriers

Mr. David K. Riccitiello

West Coast Bridge, Inc.

3781 Mallard Drive

Benicia, CA 94510

RE:  Coastwise; Documentation; Construction; 46 U.S.C. app.   883;

     46 U.S.C. app.   289.

Dear Mr. Riccitiello:

     This letter is in response to your request for a ruling on

the application of the coastwise laws to the use of a vessel for

construction activities.

FACTS:

     West Coast Bridge, Inc., is a corporation engaged in marine

construction.  West Coast Bridge currently uses a vessel that is

not documented for the coastwise trade for repair of pier fenders

in San Francisco Bay.  While in use, the vessel remains stationary;

the vessel is tied to the structure being repaired or is anchored. 

The vessel is maneuvered as the work progresses.  You state that

the limited space on the vessel requires that workmen and supplies

arrive via small crew boats and barges.  The  workmen and supplies

are generally not transported on the vessel.

ISSUE:

     Whether the use of a vessel for construction activities in

United States territorial and internal waters constitutes an

engagement in the coastwise trade.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise laws of the United States prohibit the

transportation of merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in the United States, documented under the laws of

the United States, and owned by persons who are citizens of the

United States.  46 U.S.C. app.   883 (referred to as "the Jones

Act").  Generally, the coastwise laws apply to points within the

territorial sea of the United States, defined as the belt, three

nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and

to points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and the coastline differ. 

Headquarters Ruling Letter 111275, dated November 13, 1990.

     The Customs Service has held that a non-coastwise-qualified

vessel used as a moored facility within territorial and internal

waters does not engage in the coastwise trade and consequently does

not violate the coastwise laws, or any other law administered by

the Customs Service, provided that the vessel remains stationary. 

E.g., C.S.D. 89-107, 23 Cust. B. & Dec., No. 44, 8, 9 (1989). 

Thus, the use of a vessel as a moored, stationary construction

facility is not an engagement in the coastwise trade.  If, however,

the vessel is not secured or otherwise moves while in use, then

such operations would be prohibited by the coastwise laws.

     We note that although the vessel under consideration may not

be engaging in the coastwise trade while in operation as a moored,

stationary construction facility, the vessel itself will become a

coastwise point if used as such.  C.S.D. 89-107.  Therefore, any

vessel moving merchandise or workmen between the stationary vessel

and another coastwise point must be documented for the coastwise

trade.  46 U.S.C. app.    289 & 883.  Furthermore, the construction

vessel itself may not have any passengers or merchandise aboard

during its initial movement to the work site, during its movement

from work site to work site, or during its movement following the

completion of the project, provided these sites are points subject

to the application of the coastwise laws.  C.S.D. 89-107.  

     This ruling does not address issues within the purview of

other governmental agencies, e.g., the United States Coast Guard

for issues relating to vessel documentation, safety, and

inspection.  If you wish to contact the Coast Guard about these

matters, you may communicate with your local Coast Guard office or

Coast Guard Headquarters at the following address:

                    Thomas Willis

                    Chief, Vessel Documentation 

                    United States Coast Guard (GMVI-5)

                    2100 Second Street, S.W.

                    Washington, D.C. 20593-0001 

 HOLDING:

     The use of a vessel as a moored, stationary construction

facility is not an engagement in the coastwise trade.  Under such

circumstances, the vessel becomes a coastwise point itself. 

Transportation of passengers and merchandise to or from the barge

and other coastwise points must be by coastwise-qualified vessels. 

While being moved from work site to work site, the vessel may not

transport passengers or merchandise. 

                              Sincerely,

                              Acting Chief




