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CATEGORY:  Carriers

Rebecca A. Raleigh

Fredrikson & Byron, P.A.

1100 International Centre

900 Second Avenue South

Minneapolis, Minnesota 55402-3397

RE:  Instruments of International Traffic; Base of Operations;

     U.S. registration; 19 U.S.C. 1322

Dear Ms. Raleigh:

     This is in response to your letter dated July 16, 1993,

requesting a ruling regarding the titling of Canadian vehicles in

the United States.  Our ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

     A U.S. corporation purchases Canadian-manufactured trucks in

Canada where they are kept and from where they are dispatched for

use in the shipment of merchandise between Canada and the United

States.  Although the trucks are used primarily in international

traffic, the U.S. corporate owner is exploring the possibility of

their being used in local traffic in Canada and/or the United

States.  To that extent it is proposed to register the vehicles

in the United States.

ISSUE:

     Whether U.S-owned and registered trucks that are kept in and

dispatched out of Canada are considered to have their "principal

base of operations in a foreign country" within the meaning of 19

CFR 
 123.14(a).

LAW AND ANALYSIS:

     Section 141.4, Customs Regulations (19 CFR 141.4), provides

that entry as required by title 19, United States Code, 
 1484(a)

(19 U.S.C. 1484(a)), shall be made of every importation whether

free or dutiable and regardless of value, except for intangibles

and articles specifically exempted by law or regulations from the

requirements for entry.  In the event a vehicle is considered to 
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be foreign-based it is not within the definition of intangibles

as shown in General Note 4, Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTSUS; 19 U.S.C. 1202, as amended), and is

therefore subject to entry and payment of any applicable duty if

not specifically exempted by law and regulations.

     Instruments of international traffic may be entered without

entry and payment of duty under the provisions of 19 U.S.C. 1322. 

To qualify as instruments of international traffic, trucks having

their principal base of operations in a foreign country must be

arriving in the United States with merchandise destined for

points in the United States, or arriving empty or loaded for the

purpose of taking merchandise out of the United States (see 19

CFR 123.14(a)).

     A foreign truck tractor which arrives in the United States

in international traffic towing a foreign trailer, either empty

or loaded, constitutes a foreign "truck" as that term is used in

sections 123.14(a), (b), and (c)(1), Customs Regulations (19 CFR

123.14(a), (b), and (c)(1)).

     Customs' determination as to a vehicle's base of operations

is based on the evidence in each case.  If an operator has the

demonstrated intention to establish his vehicle's base of

operations in and operate out of a certain location, and presents

sufficient evidence to support this intention, Customs will

generally determine that point to be his vehicle's base of

operations.  In this regard it should be noted that Customs has

held that absent evidence to the contrary, a U.S. corporation

which leases, controls, and registers a Canadian-manufactured

tractor trailer in the United States, creates a rebuttable

presumption that the trailer is based in the United States

(Customs Ruling 110785 GV, dated October 12, 1990).

     Section 123.14(c), Customs Regulations, states that with one

exception, a foreign-based truck, admitted as an instrument of

international traffic under section 123.14, shall not engage in 

local traffic in the United States.  The exception, set out in

section 123.14(c)(1), states that such a vehicle, while in use on

a regularly scheduled trip, may be used in local traffic that is

directly incidental to the international schedule.

     A carrier may be considered as engaged in regularly

scheduled service whether trips are scheduled hourly, daily,

weekly, etc., provided the trips are regular, not varied, and are

over an established route.  Trips made if and when a load is

available do not qualify.
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     Whether the use of an instrument of international traffic

constitutes a diversion from international traffic is based on

the facts of each case.  The transportation of merchandise in

international traffic is the key; the domestic movement of

merchandise must be secondary to the international movement and

meet other criteria.  There must be a regular international

schedule and the domestic movement must follow the same basic

route as the merchandise moving in international traffic. 

     In regard to the facts under consideration, we note at the

outset that the titling of a vehicle is merely one of several

criterion Customs considers in determining a vehicle's base of

operations and consequently whether it is considered to come

within the purview of 
 123.14, Customs Regulations.  The fact

that the trucks in issue would be U.S.-owned and registered

creates a presumption that they are based in the United States. 

However, the fact that they are primarily kept in and dispatched

out of Canada effectively rebuts that presumption.  As such, they

are considered to have their "principal base of operations in a

foreign country" within the meaning of 
 123.14(a), Customs

Regulations, and may operate in international traffic and local

U.S. traffic in accordance with the provisions of 
 123.14(a) and

(c), respectively.  Parenthetically, we note that the use of

these vehicles in local Canadian traffic would be considered to

be a diversion from any international traffic in which they may

be engaged and would render effective the entry and duty

requirements discussed above.

     We reiterate that mere titling of a Canadian-based vehicle

in the United States, without more, does not in and of itself

constitute an importation upon which duties would be imposed

pursuant to the HTSUS.  The rationale behind this determination

is based on the judicial construction of the term "importation"

("...the bringing of goods within the jurisdictional limits of

the United States with the intention to unlade them."  see

Treasury Decisions (T.D.'s) 42052 at 314, and 47632 at 601, and

cases cited therein) and Customs treatment of foreign yachts

brought into the United States during a shakedown cruise and for

obtaining repairs (see Astral Corp. v. United States, 72 Cust.Ct.

245, C.D. 4536 (1974) wherein the court held that such a yacht

was not imported for purposes of assessing duty because it was

not brought "permanently" into the United States).  Accordingly,

absent a diversion from international traffic to unauthorized

local traffic (either in the U.S. or in Canada) as discussed

above, or evidence indicating an intent by the owner to bring the

subject vehicles into the United States on a permanent basis,

registering them in the United States would not render operative

the imposition of duty. 
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HOLDING:

     U.S.-owned and registered trucks that are kept in and

dispatched out of Canada are considered to have their "principal

base of operations in a foreign country" within the meaning of 19

CFR 
 123.14(a) and may engage in international traffic and local

traffic without the requirement of entry and payment of duty

provided they operate in accordance with the provisions of 19 CFR


 123.14(a) and (c).

     Notwithstanding the provisions of 19 CFR 
 123.14 discussed

above, and absent evidence to the contrary, the titling of U.S.-owned, Canadian-based trucks in the United States does not, in

and of itself, constitute an importation upon which duty would be

imposed pursuant to the HTSUS.

                                   Sincerely,

                                   Acting Chief

                                   Carrier Rulings Branch

