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Charles A. Barrett

Harrington Ship Agencies, Inc.

Operations Division

Parkshore Centre

One Poston Road

Suite 135

Charleston, South Carolina 29407

RE:  Coastwise Trade;  Passengers;  46 U.S.C. App. 289

Dear Mr. Barrett:

     This is in response to your letter dated July 19, 1993,

requesting a ruling on the application of the coastwise laws with

respect to a certain proposed journey by a foreign-flag passenger

vessel.

FACTS:

     Your letter presents the situation in which a foreign-flag

passenger vessel sails from New York and stops at the following

ports: Charleston, the Bahama Islands, Barbados, the Virgin

Islands, Charleston (a second time), and New York.  Passengers will

board the vessel at New York and at the first stop in Charleston. 

You ask whether the "Jones Act" applies to such a voyage.

ISSUE:

     Whether the transportation of passengers on a foreign-flag

vessel on the itinerary stated above constitutes a violation of 46

U.S.C. App. 289?

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  The coastwise law applicable to the

carriage of passengers is found 46 U.S.C. App. 289 and provides

that:
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          No foreign vessel shall transport passengers between   

          ports or places in the United States either directly or

          by way of a foreign port, under a penalty of $200 for  

          each passenger so transported and landed.

     Title 19, Code of Federal Regulations ("CFR"), section

4.80a(b) states that:

          The applicability of the coastwise law (46 U.S.C. 289)

to        a vessel not qualified to engage in the coastwise trade

          (i.e., either a foreign-flag vessel or a U.S.-flag vessel

          that is foreign-built or at one time has been under

          foreign flag) which embarks a passenger at a coastwise

          port is as follows:

          . . . 

               (2)  If the passenger is on a voyage to one or more

                    coastwise ports and a nearby foreign port or

                    ports (but at no other foreign port) and the

                    passenger disembarks at a coastwise port other

                    than the port of embarkation, there is a

                    violation of the coastwise law.

     A coastwise port is a "port in the U.S., its territories, or

possessions embraced within the coastwise laws."  19 C.F.R.

4.80a(a)(1).  A nearby foreign port is defined as "any port in

North America, Central America, the Bermuda Islands, or the West

Indies (including the Bahama Islands, but not including the Leeward

Islands of the Netherlands Antilles, i.e., Aruba, Bonaire, and

Curacao."  19 C.F.R. 4.80a(a)(2).  

     19 CFR 4.80a(a)(4) states that:

          Embark means a passenger boarding a vessel for the

          duration of a specific voyage and disembark means a

          passenger leaving a vessel at the conclusion of a

          specific voyage.  The terms embark and disembark are not

          applicable to a passenger going ashore temporarily at a

          coastwise port who reboards the vessel and  departs with

          it on sailing from the port.

     The legality of your proposed itinerary must be analyzed

through an application of the preceding rules and definitions. 

Your letter indicates that passengers will embark the vessel in New

York and Charleston.  Your letter does not state where the

passengers will disembark.    

      The proposed itinerary will not constitute a violation of 46

U.S.C. App. 289 if all passengers who embark the vessel in New York

disembark the vessel in New York and all passengers who embark the

vessel in Charleston disembark the vessel in Charleston.  Further, 
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the disembarkation of a passenger at a nearby foreign port will not

constitute a violation of 46 U.S.C. App. 289.  However, as

specified in 19 CFR 4.80a(b)(2), there will be a violation of 46

U.S.C. App. 289 if a passenger disembarks the vessel at a coastwise

port other than the port of embarkation, i.e., a passenger

disembarks at Charleston after embarking at New York or vice versa.

HOLDING:

     The proposed itinerary will not constitute a violation of 46

U.S.C. App. 289 if all passengers disembark the vessel at the same

coastwise port at which they embarked.  Further, the disembarkation

of a passenger at a nearby foreign port will not constitute a

violation of 46 U.S.C. App. 289.  However, there will be a

violation of 46 U.S.C. App. 289 if any passenger disembarks the

vessel at a coastwise port other than the port of embarkation.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief 

                              Carrier Rulings Branch




