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CATEGORY:  Carriers

Mr. Brendan Corrigan

Carnival Cruise Lines

3655 NW 87 Avenue

Miami, Florida  33134

RE:  Coastwise Trade; Cruise Itinerary; TROPICALE

Dear Mr. Corrigan:

     This ruling is in response to your inquiry of July 1, 1993, in

which you seek clarification of whether the anticipated itinerary of

your non-coastwise qualified vessel (TROPICALE) constitutes a

violation of Customs regulations.

FACTS:

     You state that the TROPICALE will embark approximately six

hundred passengers in both New Orleans, Louisiana and Tampa Bay,

Florida, respectively, with no debarkation and will return, after

stops at Grand Cayman and Cozumel, to New Orleans and Tampa Bay for

debarkation.  While in Tampa, the vessel operator, Carnival Cruise

Lines, plans to allow passengers who boarded the TROPICALE in New

Orleans to go ashore temporarily for sightseeing and reboard the

vessel on sailing from Tampa.  The proposed itinerary which is the

subject of this ruling is set out below.

                Sunday          Tampa Bay

                Monday          at sea

                Tuesday         Grand Cayman

                Wednesday       Playa del Carmen/Cozumel

                Thursday        at sea

                Friday          New Orleans

                Saturday        at sea

                Sunday          Tampa Bay

ISSUE:

     Whether a non-coastwise qualified vessel may complete the

itinerary described above without violating 19 U.S.C. app.  289 and

19 C.F.R.  4.80a.
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LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a vessel

built in, documented under the laws of, and owned by citizens of the

United States.  The coastwise law applicable to the carriage of

passengers is found in Title 46, United States Code, Appendix,

section 289 (46 U.S.C. app.  289) and provides that:

           No foreign vessel shall transport passengers

           between ports or places in the United States

           either directly or by way of a foreign port,

           under a penalty of $200 for each passenger

           so transported and landed.

46 U.S.C. app.  289 (1992).

     Title 19, Code of Federal Regulations, Section 4.80a(b)

provides that:

           The applicability of the coastwise law (46 U.S.C.

           289) to a vessel not qualified to engage in the

           coastwise trade (i.e., either a foreign-flag vessel

           or a U.S.-flag vessel that is foreign-built or at

           one time has been under foreign-flag) which embarks

           a passenger at a coastwise port is as follows:

           . . . 

                (2)  If the passenger is on a voyage to one or

                     more coastwise ports and a nearby foreign

                     port or ports (but at no other foreign port)

                     and the passenger disembarks at a coastwise

                     port other than the port of embarkation,

                     there is a violation of the coastwise law.

19 C.F.R.  4.80a(b)(1993).

     A coastwise port is a "port in the U.S., its territories, or

possessions embraced within the coastwise laws."  19 C.F.R.

 4.80a(a)(1)(1992).  A nearby foreign port is defined as "any port

in North America, Central America, the Bermuda Islands, or the West 

Indies (including the Bahama Islands, but not including the Leeward

Islands of the Netherlands Antilles, i.e. Aruba, Bonaire, and

Curacao)."  19 C.F.R.  4.80a(a)(2)(1993).

     The legality of your proposed itinerary must be analyzed

through an application of the preceding rules and definitions.  You

indicated that the TROPICALE will begin its voyage in New Orleans, a

coastwise port, and pick up passengers at Tampa Bay, also a

coastwise port, prior to sailing to Grand Cayman and Cozumel which 
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are nearby foreign ports.  After a seven day cruise, passengers will

disembark at the ports at which they boarded.  Passengers, who

embarked in New Orleans will be allowed to temporarily leave the

vessel in Tampa Bay, but are required to return to the vessel prior

to departure to Grand Cayman.

     On the surface, it appears that there is a coastwise violation

because passengers are being transported from one coastwise point to

another without traveling to a distant foreign port.  However, no

violation of the passenger coastwise law will occur so long as no

passenger disembarks "at a coastwise port other than the port of

embarkation . . .."  19 C.F.R.  4.80a(b)(2)(1993).  Title 19, Code

of Federal Regulation, section 4.80a(a)(4) states that

           . . . disembark means a passenger leaving a

           vessel at the conclusion of a specific voyage.

           The terms embark and disembark are not applicable

           to a passenger going ashore temporarily at a

           coastwise port who reboards the vessel and departs

           with it on sailing from the port.

19 C.F.R.  4.80a(a)(4)(1993).

Customs is satisfied that passengers who go ashore temporarily in

Tampa Bay and later return to the TROPICALE upon departure to Grand

Cayman do not disembark from the vessel.

HOLDING:

     The proposed itinerary of the TROPICALE is not in violation of

the passenger coastwise law.  Although the TROPICALE's proposed

itinerary includes the transport of passengers between coastwise

points, there is no "disembarkation" at a coastwise port other than

the port of embarkation.  Consequently, this contemplated voyage

does not violate Customs regulation 19 C.F.R.  4.80a(b)(2)(1993).

                                Sincerely,

                                Acting Chief




