                        September 14, 1993

                            HQ 112874

VES-3-CO:R:IT:C

112874 LLB

CATEGORY: Carriers

Mr. Roderick Hedley

President, Hedley Boat Company

Olcott, New York 14126

RE:  Coastwise trade; Great Lakes Trade; Foreign-built vessel; In

     trade with Canada; 46 U.S.C. 12107; 46 U.S.C. App. 289

Dear Mr. Hedley:

     Reference is made to your letter received via facsimile

transmission at 11:00 p.m. on September 9, 1993, in which you

request that this office make a determination as to whether

certain proposed activities to be accomplished by use of a

Russian hovercraft, the IRBIS, are permissible under United

States law.

FACTS:

     It is proposed that the Russian-made hovercraft IRBIS be

placed in passenger transportation service on Lake Ontario.  The

letter requesting advice states that the transportation at issue

would begin at Olcott, New York.  The vessel would proceed to a

port in Canada, most likely either Toronto or Oshawa.  A question

is posed as to whether the United States port of return must be

the same port from which the vessel departed the United States. 

It is not clear from the facts as presented whether passengers

embarked in the United States would disembark (end their voyage)

in Canada, with new passengers boarding in Canada for the return

voyage, or whether the same passengers would be returned to the

United States.  

ISSUE:

     What are the permissible uses under 46 U.S.C. App. 289 of a

foreign-flag passenger vessel on the Great Lakes, when the

proposed itinerary involves ports in the United States as well as

ports in Canada.

                                2 

LAW AND ANALYSIS:

     The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46 U.S.C.

App. 
 289, sometimes called the coastwise passenger law),

provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed. 

     For your general information, we have consistently

interpreted this prohibition to apply to all vessels except

United States-built, owned, and properly documented vessels (see

46 U.S.C. 

 12106, 12110, 46 U.S.C. App. 
 883, and 19 C.F.R. 
 

4.80). 

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service has ruled 

that the carriage of passengers entirely within territorial

waters, even though the passengers disembark at their point 

of embarkation and the vessel touches no other point, is

considered coastwise trade subject to the coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas 

or foreign waters and back to the point of embarkation, 

assuming the passengers do not go ashore, even temporarily, 

at another United States point, often called a "voyage to

nowhere," is not considered coastwise trade.  The territorial

waters of the United States consist of the territorial sea,

defined as the belt, three nautical miles wide, adjacent to 

the coast of the United States and seaward of the territorial 

sea baseline.

     The first of these positions, regarding transportation 

of passengers entirely within territorial waters on a voyage 

in which they embark and disembark at the same coastwise point 

is based on a 1900 decision (Treasury Decision 22275).  Our

rulings have consistently followed this position.

     The second of these positions, regarding transportation 

of passengers from a point in the United States to the high 

seas or foreign waters and back to the same point, is based 

on a 1912 opinion of the Attorney General of the United States

(29 Opinions of the Attorney General 318).  We have consistently

followed this position as well.  

     The three-mile territorial sea limit is useful in defining

the boundary between the territorial waters of the United States

and the high seas.  This limitation bears no relevance to

circumstances in which the waters of the United States and those

of a foreign nation are contiguous.  This is true regardless of

whether the point of contiguity is greater or lesser that three

miles.  In fact, Customs ruled in another case concerning

passenger transportation on the Great Lakes, that since the

international boundary was some 150 miles from the point of

embarkation a voyage to nowhere would require a 300-mile round-trip (Customs Ruling 109815, December 5, 1988).

     It is essential in order to comply with the law, that no

passengers embarked in Olcott, New York, end the voyage at any

other port or place in the United States.  It is permissible for

passengers to begin a voyage in Olcott which ends in Canada, or

to begin in Olcott and end there after having visited Canada or

at least entered Canadian waters.  It is not permissible,

however, to begin a voyage in Olcott and end it elsewhere in the

United States, even if during the voyage the vessel proceeds to a

port in Canada or into Canadian waters.  

HOLDING:

     Passengers may not be transported between points or places

in the United States in a foreign-flag vessel, even though during

the course of a voyage the vessel enters Canadian waters or a

port in Canada.  Passengers may, however, be embarked and

disembarked at the same United States port by a foreign-flag

vessel so long as that vessel leaves the territorial waters of

the United States during the voyage.

                                  Sincerely,

                                  Arthur P. Schifflin

                                  Chief

                                  Carrier Rulings Branch

