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CATEGORY:  Carriers

William S. Magann

W. F. Magann Corporation

3220 Mariner Avenue

Portsmouth, Virginia 23703

RE:  Coastwise; Construction; Barge; Crane; Work Platform; 46

     U.S.C. app.  883.

Dear Mr. Magann:

     This letter is in response to your inquiry dated September

23, 1993, in which you request a ruling on the application of the

United States coastwise laws to the use of a foreign-built, United

States-flagged construction barge in Puerto Rico and in Guantanamo,

Cuba.

FACTS:

     In your letter, you state that your company is engaged in

marine construction.  You are currently bidding for jobs with the

United States Navy in Cuba and with the Army Corps of Engineers in

Puerto Rico.  Your company was recently awarded a contract to build

a rock breakwater in Aguadilla, Puerto Rico.  You state that you

intend to use in this project a foreign-built barge that is

documented with a United States registry.  While in use at the work

site, the barge will be used as a work platform.  The barge will

also be used to transport construction equipment from your

company's home port in Virginia to the work site and back.  The

barge will not be used to transport construction materials that

will be incorporated in the breakwater.

ISSUE:

     (1)  Whether the coastwise laws prohibit the use of a foreign-

built construction barge in United States waters. 

     (2)  Whether a foreign-built barge may transport construction

equipment between points in United States waters.

 LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise laws of the United States prohibit the

transportation of merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built and documented under the laws of the United States 

and owned by persons who are citizens of the United States. 46

U.S.C. App.  883 (referred to as "the Jones Act").  Generally, the

coastwise laws apply to points within the territorial sea of the

United States, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in cases

where the baseline and the coastline differ.  Headquarters Ruling

Letter 111275, dated November 13, 1990.

The coastwise laws are applicable to the waters of Puerto Rico, 46

U.S.C. app.  877, but are not applicable to the waters of

Guantanamo Bay, Cuba.  Headquarters Ruling Letter 112538, dated

January 15, 1993. 

     The Customs Service has consistently held that a non-

coastwise-qualified vessel used as a moored facility within

territorial and internal waters does not engage in the coastwise

trade and consequently does not violate the coastwise laws, or any

other law administered by the Customs Service, provided that the

vessel remains stationary.  E.g., C.S.D. 89-107, 23 Cust. B. &

Dec., No. 44, 8, 9 (1989).  Thus, the use of a foreign-built,

moored, stationary barge for construction does not violate the

coastwise laws.  If, however, the vessel is not secured or attached

to the seabed while in use, then such operations would be

prohibited by the coastwise laws.

     We note that although the vessel under consideration may not

be engaging in the coastwise trade while in operation as a moored,

stationary construction facility, the vessel itself will become a

coastwise point if used as such.  C.S.D. 89-107.  Therefore, any

vessel moving merchandise or passengers between the stationary

platform and another coastwise point must be documented for the

coastwise trade.  46 U.S.C. App.   289 & 883.  Furthermore, United

States law requires that a coastwise-qualified vessel tow the

vessel under consideration between coastwise points.  46 U.S.C.A.

App.  316(a).

     The barge itself may not have any passengers or merchandise

aboard during its initial movement to the work site, during its

movement from work site to work site, or during its movement

following the completion of the project, provided these sites are

points subject to the application of the coastwise laws.  C.S.D.

89-107.  The term merchandise does not include legitimate equipment

and supplies of the barge.  C.S.D. 79-331, 13 Cust. B. & Dec. 1496,

1498 (1979).   The Customs Service has defined equipment to include

portable articles necessary or appropriate for the operation of the

vessel, but not permanently incorporated in or permanently attached

to its hull or propelling machinery.  Id.  We stress that equipment

must be used in conjunction with the barge; construction equipment

merely transported on the barge to the work site and is used

independently from the barge is merchandise subject to the

prohibition.

HOLDING:

     (1)  The coastwise laws do not prohibit the use of a non-

coastwise-qualified barge for construction activities provided that

the barge, while operating, is moored and remains stationary. 

Under such circumstances, the barge becomes a coastwise point

itself.  Transportation of passengers and merchandise to or from

the barge and other coastwise points must be by coastwise-qualified

vessels.  Coastwise-qualified vessels must be used to tow the barge

between coastwise points.  

     (2)  While being moved from the home port to the work site or

from work site to work site, the barge may not transport passengers

or merchandise.  The Customs Service has defined equipment to

include portable articles necessary or appropriate for the

operation of the vessel, but not permanently incorporated in or

permanently attached to its hull or propelling machinery.   

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief




