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CATEGORY: Carriers

Mr. Mark Ravitz

Mark Ravitz Art & Design

200 Seventh Avenue

Brooklyn, New York 11215

RE:  Coastwise trade; transportation of merchandise; 46 U.S.C. App.

     883; transportation of passengers; 46 U.S.C. App. 289; Water

     circus

Dear Mr. Ravitz:

     This is in response to your letter dated October 18, 1993.  

FACTS:

     You ask whether certain activity is permissible with a

foreign-flag vessel.  You describe the activity as follows:

     ...a touring harbor show.  It is in essence a traveling water

     circus, with its largest single element being a coastal

     freighter 250' to 300' long...I will not be taking on any

     passengers like a cruise ship, and I will not be unloading any

     cargo for sale from port to port.  The coastal freighter will

     function as a large scenic prop and carry my "show (speed

     boats, inflatables, `zodiac' boats, jet skis, assorted scenic

     prop scale boats, etc.)" elements from harbor to harbor, as

a    normal touring show, except my show is on the water.  The

     freighter, in a sense, acts as my theater house and the water

     acts as my stage surface.  The performance would take place

on   the water between the vessel (which is moored 200' from shore)

     and land, where the public would be standing or seated.

ISSUE:

     Whether the above-described activity using a foreign-flag

vessel is permissible under the coastwise laws, i.e., 46 U.S.C.

App. 289 and 46 U.S.C. App. 883.

LAW AND ANALYSIS:

          Generally, the coastwise laws prohibit the transportation

of passengers or merchandise between points in the United States 
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embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers is

found in 46 U.S.C. App. 289 and provides that:

     No foreign vessel shall transport passengers between ports or

     places in the United States either directly or by way of a  

     foreign port, under a penalty of $200 for each passenger so

     transported and landed.

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act", provides in part that no merchandise shall

be transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in, documented under the laws of, and owned by citizens of

the United States.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles

wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points

located in internal waters, landward of the territorial sea

baseline.

     Section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)) states:

     A passenger within the meaning of this part is any person

     carried on a vessel who is not connected with the operation

of   such vessel, her navigation, ownership, or business.

     Assuming that all of the individuals aboard the vessel are

employed in connection with the traveling water circus or the

vessel, the vessel would not be engaged in the transportation of

passengers.  Thus, the proposed activity by a foreign-flag vessel

would not be violative of 46 U.S.C. App. 289, the coastwise

passenger statute.  However, if the vessel transports any

individuals who are not employed in connection with the traveling

water circus or the vessel, the transportation of those individuals

by a foreign-flag vessel would constitute a violation of 19 U.S.C.

289. 

     We find that the proposed activity by a foreign-flag or non-

coastwise qualified vessel would be violative of 46 U.S.C. App.

883, the coastwise merchandise statute.  A violation of 46 U.S.C.

App. 883 occurs with respect to a foreign-flag or non-coastwise

qualified vessel when a lading occurs at one coastwise point and

an unlading occurs at another coastwise point.  A lading and

unlading would occur in the situation which you describe.  A lading

would occur when the various materials (speed boats, inflatables,

etc.) 
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are put onto the vessel and an unlading would occur when those

materials are taken off the vessel in the harbor.

HOLDING:

     The activity involved in the touring harbor show or traveling

water circus, as described supra, by a foreign-flag or non-

coastwise qualified vessel would be violative of 46 U.S.C. App.

883.  The activity would not be violative of 46 U.S.C. App. 289,

provided that all of the individuals transported are employed in

connection with the traveling water circus or the vessel.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




