                            HQ 224147

                         April 12, 1993

FOR-2-04-CO:R:C:E 224147 JRS 

CATEGORY:  Foreign Trade Zones

Director, Office of Cargo Enforcement 

and Facilitation

Office of Inspection and Control

U.S. Customs Service

Washington, D.C. 20229

RE:  Domestic "Zone Restricted" Merchandise Withdrawn from a

Foreign Trade Zone to a Bonded Warehouse Pending Exportation; 

19 U.S.C. 81c(a), fourth proviso; 19 U.S.C. 1555; T.D. 83-139; 

19 CFR 146.70(c); C.S.D. 82-112; HQ 215998 L, dated July 18,

1983; HQ 221893 JR, dated January 16, 1990; Partial Release from

Warehouse; 19 CFR 19.6(d)

Dear Sir:

     This is in response to your request for a ruling (Your FILE:

WAR-1-IC:C MB, dated August 20, 1992) as to whether the storing

of domestic "zone restricted" status merchandise in a bonded

warehouse is permitted under the provisions of 19 CFR 146.70(c)

and not contrary to 19 U.S.C. 1555 and, if so, whether the

partial release procedures as provided in 19 CFR 19.6(d) are

applicable.

FACTS:

     Clarification is requested on an "information letter,"

(221893 JR, dated January 16, 1990), issued to United Exports

Trading Association, Inc. (UETA, Inc.) and an earlier ruling,

(215998 L, dated July 18, 1983) on the above-referenced subject. 

No facts were submitted. 

ISSUE:

     Whether domestic merchandise withdrawn from a foreign trade

zone in "zone-restricted" status may be stored in a bonded

warehouse.  If so, whether the partial release procedures as

provided in 19 CFR 19.6(d) are applicable.

LAW AND ANALYSIS:

     We do not find a conflict to exist between our "information

letter" of January 16, 1990 (221893) and our previous ruling of

July 18, 1983 (215998).  The two cases are distinguishable as set

forth below. 

     In 215988, Customs held that domestic beer on which internal

revenue taxes have not been paid may be placed in a foreign trade

zone in "zone-restricted" status, and, on and after July 18, 1983

(48 FR 27536, T.D. 83-139), may be transferred to a bonded

warehouse pending exportation.  Such beer must be identified as

"zone-restricted" beer which may not be withdrawn for consumption

under 19 CFR 146.70(c).

     In 221893, based upon the facts provided, American beer, at

least a portion of every shipment, was apparently shipped to

Mexico solely for the purpose of reimportation to the United

States in order to avoid the payment of internal revenue tax,

which otherwise would have been required if shipped directly to

UETA, Inc. in the United States, and then distributed by UETA,

Inc. in Mexico.  We concluded that the American goods could not

be considered "imported merchandise" under 19 U.S.C. 1555 since

the returned American goods were never "exported" within the

meaning of 19 CFR 101.1(k), that is, a valid exportation for

Customs purposes was never effectuated.  See 17 Op. Atty. Gen.

579 (1883).  

     Moreover, in 221893, the American beer was not in "zone-

restricted" status as it was never admitted into a foreign trade

zone and, therefore, there would be no such limitation of 19 CFR

146.70(c), namely, that the merchandise could only be exported. 

Although UETA, Inc. intended to sell it only for exportation,

there would be nothing that would prevent them from selling the

beer for consumption and perhaps avoiding internal revenue tax. 

Whereas, in 215988, beer goes directly to a FTZ in "zone-

restricted" status, is deemed exported, and no tax is ever due. 

In 215998, the "exportation" and "importation" cannot be done

with a design to circumvent tax as in 221983 since upon

"importation" into warehouse tax is deferred until entry for

consumption, which of course cannot occur because the beer can

only be exported within 5 years pursuant to 19 U.S.C. 1557.  

The key is intent.  There can be no intent to return the beer to

Customs territory for consumption, and under 19 CFR 146.70, 

beer cannot be entered for consumption, only exported.

     Domestic merchandise in "zone-restricted" status does not

become foreign merchandise (see C.S.D. 82-112), nor does it

become imported merchandise.  The statute (19 U.S.C. 81c(a),

fourth proviso), provides, that if "zone-restricted" merchandise

is permitted to be entered for consumption from a zone, it is

subject to the provisions of former paragraph 1615(f) of 19

U.S.C. 1201 (now subheading 9801.00.80, HTSUS).  "Zone-

restricted" merchandise may be moved to a bonded warehouse not

because it became imported merchandise but because the regulation

was promulgated to facilitate exportation (see discussion in T.D.

83-139).  Please note that the Customs Service did not rely on 

19 U.S.C. 1555 as its authority to permit the transfer of "zone-

restricted" merchandise from a zone to a Customs bonded warehouse

pending exportation, without obtaining the approval of the

Foreign-Trade Zones Board. 

     It is our opinion that the partial release procedures from a

of 19 CFR 19.6(d) would be applicable to the instant case.

HOLDING:

     Domestic merchandise withdrawn from a foreign trade zone in

"zone-restricted" status may be stored in a bonded warehouse

before its actual exportation as required by 19 CFR 146.70(c). 

The partial release procedures as provided in 19 CFR 19.6(d) are

applicable to this case.  You may provide a copy of this decision

to the inquirer.

                               Sincerely,

                               John Durant, Director             

                               Commercial Rulings Division

cc:  Regional Commissioner, Southwest Region




