                            HQ 224198

                         March 24, 1993

FOR-2-03/DRA-2-02-CO:R:C:E 224198 JRS

CATEGORY:  Foreign Trade Zones/Manufacturing Drawback

Mr. David J. Tomcik

Chevron U.S.A. Inc.

225 Bush Street    

San Francisco, California 94104-4289

RE:  Ruling request on the eligibility of duty-paid crude entered

     for consumption in privileged foreign status from a FTZ

     refinery to be designated as a basis for a substitution

     manufacturing drawback claim under 19 U.S.C. 1313(b); 19

     U.S.C. 1313(b); 19 U.S.C. 81c; C.S.D. 83-85; C.S.D. 85-33;

     C.S.D. 85-49 

Dear Mr. Tomcik:

     This is in response to your request for a ruling dated

September 17, 1992 (File Ref.: USC.CUSA.05.00; .05.10; .45) on

the above-referenced subject.  Our decision follows.

FACTS:

     Chevron U.S.A. Inc. (Chevron) imports crude petroleum and/or

finished and unfinished product(s) for further processing and

eventual sale.  Typically, Chevron imports large quantities of

foreign class III crude at its refineries at Pascagoula,

Mississippi and Philadelphia, Pennsylvania, and in accordance

with its substitution drawback contract (T.D. 89-89(1)),

designates such duty-paid crude in substitution for other

imported duty-paid, duty-free or domestic class III crude used to

manufacture exported products.  

     Chevron is currently seeking FTZ status for its Pascagoula

and Philadelphia refineries.  Chevron proposes that crude

petroleum will be admitted to the proposed FTZ's in privileged

foreign status.  The resulting products manufactured from such

privileged foreign crude will be identified under customs

approved accounting procedures.  Upon transfer from the FTZ for

domestic consumption, duty will be based on the crude content of

such products in accordance with the accounting procedure. 

Chevron requests that such duty-paid crude from a FTZ refinery is

eligible to be designated as the basis for drawback with the

substitution provisions of 19 U.S.C. 1313(b) at a non-FTZ

refinery where all other provisions of the claim are in

accordance with the Customs regulations (19 CFR Part 191) and its

approved drawback contract, T.D. 89-89(1).

ISSUE:

     Whether the duty assessed on entry from a FTZ on an article

that was produced in the zone with the use of privileged foreign

merchandise is eligible for designation as a basis for drawback

under 19 U.S.C. 1313(b) on exported articles manufactured with

merchandise of the same kind and quality at a non-FTZ refinery of

the same manufacturer?

LAW AND ANALYSIS:

     In accordance with the Foreign-Trade Zones Act of 1934, as

amended, 19 U.S.C. 81a-u, privileged foreign merchandise admitted

in a foreign-trade zone is imported into the United States (see

C.S.D. 83-21), and its use in manufacture or production therein

constitutes use in the United States (see C.S.D. 81-44).  C.S.D.

85-33 and C.S.D. 83-85.

     Our response is limited to the privileged foreign status

issue in accordance with Chevron's request for a ruling.  As you

probably are aware, the law (19 U.S.C. 81c) permits an importer

the privilege to have the tariff classification, and rates of

duty on foreign merchandise determined and fixed in its condition

as sent into the zone rather than in its condition as sent into

the Customs territory.  The request for privilege status for

foreign merchandise cannot be granted after the merchandise has

been manipulated or manufactured so as to effect a change in the

tariff classification of the merchandise.  See C.S.D. 81-192

(copy enclosed).

     The provisions of 19 U.S.C. 1313(b) provide, in pertinent

part, for the allowance of drawback on exported articles

manufactured or produced in the United States with the use of

imported duty-paid, duty-free, or domestic merchandise of the

same kind and quality.  As set forth in the Foreign-Trade Zones

Act (19 U.S.C. 81c), foreign merchandise in a zone is, except as

otherwise provided therein, exempt from the Customs laws of the

United States affecting imported merchandise; therefore, while in

a FTZ such merchandise is exempt from the payment of duty.  The

fact that duty on privileged foreign status merchandise used in

the manufacture of an article in a zone is not paid before the

manufacture occurs does not bar drawback under 19 U.S.C. 1313(a). 

See C.S.D. 83-85.  Although C.S.D. 83-85 addressed only direct

identification manufacturing drawback under 19 U.S.C. 1313(a), it

is equally applicable to substitution manufacturing drawback

under 19 U.S.C. 1313(b). 

     C.S.D. 85-49 clearly explains that when privileged foreign

or nonprivileged foreign status merchandise is in a foreign trade

zone, it is considered "conditionally free" merchandise until it

enters the domestic market.  For that reason, Customs held in

C.S.D. 85-49 that the drawback claim was properly denied since

the articles manufactured from the privileged foreign and

nonprivileged foreign status merchandise and exported from the

zone did not meet the plain language of the substitution

manufacturing drawback law of 19 U.S.C. 1313(b). 

     Chevron plans to enter the articles manufactured in the FTZ

with the use of privileged foreign status merchandise and

designate those import entries against the exported articles

which were manufactured in the Customs territory pursuant to its

drawback contract for petroleum.  It is clear that when duty is

paid on privileged foreign status merchandise upon entry into the

U.S. Customs territory, it becomes "imported duty-paid

merchandise" and thus eligible for designation as "imported duty-

paid" merchandise for drawback under 19 U.S.C. 1313(b).  C.S.D.

85-49; see also C.S.D. 83-85; C.S.D. 85-33; C.S.D. 79-464. 

However, the date of receipt by Chevron must be the date of

admission into Chevron's subzone.  The 3-year period for use of

both the imported, duty-paid merchandise and the substituted

merchandise would start on that same date.  Because there would

be no duty-paid entry against which to base a claim of drawback,

the exportation of the articles manufactured at the non-FTZ

refinery would have to be subsequent to the date that the

privileged foreign status merchandise is entered into Customs

territory from the subzone. 

     We find no bar in permitting the duty-paid articles entered

from the FTZ to qualify as the basis of a drawback claim as

"imported duty-paid merchandise" for the exported goods

manufactured under a section 1313(b) drawback contract at a non-

FTZ refinery, assuming compliance with applicable drawback

statutory and regulatory requirements including same kind and

quality and time limitations.

     A drawback claimant must establish, through recordkeeping

and reporting, that the articles which were manufactured in the

foreign trade zone with the use of privileged foreign status

merchandise are, in fact, entered into the Customs territory with

the payment of duty in order to be eligible for drawback

designation under 19 U.S.C. 1313(b).  Further, a drawback

contract should clearly set forth the recordkeeping procedures

that will be maintained to establish compliance with the

applicable law, regulations, and this interpretive ruling.  

     Of course, drawback would be precluded if these articles

were exported from the FTZ rather than entered for consumption

because no import entries would exist which could be designated. 

Articles manufactured in the FTZ with the use of substituted

(privileged foreign status) merchandise are not eligible for

drawback when exported unless the substituted merchandise

consists of imported duty-paid or duty-free merchandise.  As

stated above, merchandise admitted in the FTZ in privileged

foreign status is conditionally free, not imported duty-paid or

duty-free.  See the enclosed copy of C.S.D. 85-49.

HOLDING:

     Imported articles in privileged foreign status used to make

new articles in a foreign trade zone that are entered into the

Customs territory with payment of duty are eligible for

designation of the payment of drawback upon the exportation of

other articles made in the Customs territory with the use of

substituted merchandise upon compliance with the applicable laws

(19 U.S.C. 1313(b)) and regulations (19 CFR Part 191). 

EFFECT ON OTHER RULINGS:

     This ruling extends the application of C.S.D. 83-85 from 

19 U.S.C. 1313(a) to 19 U.S.C. 1313(b).

                               Sincerely,

                               John Durant, Director

                               Commercial Rulings Division




