                            HQ 224237

                        January 26, 1993

WAR-2-01-CO:R:C:E 224237  AJS

CATEGORY: Warehouse

Director 

Office of Regulatory Audit

Attn: Ms. Kandance Black

RE: Request for Internal Advice; Multiple Storage      Locations

for Bonded FIFO Merchandise; C.S.D. 83-63; C.D. 3260-11 A(4);

Bonded Warehouse Manuel, section 6.6; 19 CFR 19.12(b)(6); C.D.

3260-11 F(1) & F(2); 19 CFR 19.4; 19 CFR 161.1.

Dear Sir:

     This is in reply to your Internal Advice request of October

7, 1992, regarding the storage of First-In First-Out (FIFO)

bonded merchandise with the same identifier in more than one

location within a bonded warehouse.   

FACTS:

     A bonded warehouse facility requests permission to store

FIFO bonded merchandise with the same identifier in more than one

location of the warehouse.  Commingling of merchandise with

different identifiers will not take place within the same

location.

ISSUE:

     Whether FIFO bonded merchandise with the same identifier may

be located within more than one location of a bonded warehouse. 

LAW AND ANALYSIS:

     FIFO is an inventory method that may be used to account for

fungible merchandise which is commingled.  If there is

commingling of fungible goods the method is based on an

assumption regarding the flow of fungible merchandise that older

stock is disposed of first, in accordance with good 
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merchandising policy.  Customs Directive (C.D.) 3260-11, A(4)

(September 30, 1985); see also Bonded Warehouse Manuel, section

6.6 (1990).  Thus, in bonded warehouses, fungible merchandise

deducted from the inventory is deducted from the oldest entry

first.  C.D. 3260-11, A(4).  In Customs Service Decisions

(C.S.D.) 83-63, we ruled that FIFO accounting may be applied to

identify fungible merchandise that is commingled in storage in a

Customs bonded warehouse.

     The legal requirements regarding warehoused goods are set

forth in 19 U.S.C. 1557 (period in warehouse), 1558 (remission of

duty) and 1559 (abandonment).  Without an example of the manner

in which the subject warehouse facility proposes to meet these

statutory limits with non-commingled goods it would be unclear

how the above statutes would be applied.  The statutes as written

require direct identification.  FIFO satisfies that requirement

only when goods are commingled.  While a FIFO system for non-

commingled goods might be possible, it would appear to be just as

difficult to administer as direct identification. 

     Under FIFO procedures, each type of fungible merchandise

constitutes a separate inventory category.  C.D. 3260-11, F(1);

see also Bonded Warehouse Manuel, section 6.6(c)(1).  An

inventory category is a specific collection of fungible

merchandise which distinguishes it from other collections of

fungible merchandise, for both recordkeeping and physical storage

purposes.  C.D. 3260-11, A(4).  Each inventory category shall be

assigned a unique number or other identifier by the proprietor to

distinguish it from all other inventory categories under FIFO

procedures.  C.D. 3260-11, F(1).

     This requests specifically asks the question of whether FIFO

merchandise of the same identifier must be stored in only one

location of a bonded warehouse.  Regarding segregation of

inventory categories under FIFO procedures, all merchandise in a

given inventory category shall be physically placed so as to be

segregated from merchandise under other inventory categories or

merchandise accounted for under other methods.  C.D. 3260-11,

F(2); see also Bonded Warehouse Manuel, section 6.6(c)(2). 

Furthermore, the unique identifier shall be marked on the

merchandise, its container, or the location where it is stored so

as to clearly show the inventory category of each article under

FIFO procedures.  The use of the singular term "location"

indicates that the segregation of FIFO merchandise was intended

to be in only one location, and not several locations. 

Therefore, we are of the view that FIFO merchandise of the same

identifier is required to be stored within only one location of a

bonded warehouse.
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     19 CFR 19.12(b)(6) provides that "[a]ll containers covered

by a given warehouse entry, general order or seizure shall be

stored in the same location and not mixed with goods covered by

any other entry, general order or seizure unless   approval has

been given in writing by the district director for an exception

from this requirement."  While this provision does not

specifically address FIFO merchandise, it does emphasize that

merchandise which requires segregated storage should be stored in

the same location.  We find this provision supportive for

determining that FIFO merchandise, which is also required to be

segregated, should likewise be stored in the same location.

     Assuming arguendo that C.D. 3260-11 does not specifi- cally

require that FIFO merchandise be stored in only one location, it

would nevertheless be within the discretion of 

the principal Customs field officer to require this manner of

storage.  19 CFR 19.4 provides that "[t]he character and 

extent of Customs supervision to be exercised in connection with

any warehouse facility or transaction provided for in this part

shall be in accordance with Section 161.1 of this chapter."  19

CFR 161.1 states that "[i]n the absence of a governing regulation

or instruction, supervision [generally] shall be direct and

continuous, or by such occasional verification as the principal

Customs field officer shall direct if such officer determines

that less intensive supervision will ensure proper enforcement of

the law and protection of the revenue."  The governing regulation

for bonded warehouse supervision provides that the District

Director may authorize a Customs Officer to supervise any

procedure at the bonded warehouse facility.  19 CFR 19.4.  Such

supervision may be performed through reviews of the conditions of

storage in a warehouse facility.  19 CFR 19.4.  Therefore, the

District Director is authorized to require that in instances when

the conditions of storage are under supervision, that FIFO

merchandise be stored in only one location.  

     If 19 CFR 19.4 is alternatively not viewed as governing the

storage issue, Customs would continue to possess the  authority

to require that FIFO merchandise be stored in only one location. 

As stated previously, 19 CFR 161.1 provides that generally

supervision shall at a minimum be by such occasional verification

as the principal Customs field officer shall direct if such

officer determines that less than direct and continuous

supervision will "ensure proper enforcement of the law and

protection of the revenue".  The key to this type of warehouse

supervision is that it must "ensure proper enforcement of the law

and protection of the 
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revenue".  Accordingly, if the principal Customs field officer

determines that the storage of FIFO merchandise in only one

location is required in order to "ensure proper enforcement of

the law and protection of the revenue", then such officer may

require this type of storage pursuant to their general

supervisory authority.  

HOLDING:

     Under the current regulations the only permissible controls

by record over inventory such as the application of FIFO require

that the procedure be applied to merchandise commingled in one

location.  However, if your office devises an alternative system

we would assist you in amending the Customs Regulations.

                                 Sincerely, 

                                 John Durant, Director

                                 Commercial Rulings Division




