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CATEGORY: Cartage

District Director

U.S. Customs Service

300 South Ferry Street

Terminal Island

San Pedro, CA 90731

RE: Cartman; C.S.D. 82-26; 19 U.S.C. 1565; 19 CFR 112; 19 CFR

112.1(b); 19 CFR 112.2(b); 19 CFR 112.21; 19 CFR 112.22; 19 CFR

112.27; 19 CFR 112.29; 19 CFR 112.41; HQ 222402; independent

contractor; H. Reuschlein & W. Gregory, Agency and Partnership.

Dear District Director:

     This is in reply to a memorandum of October 16, 1992, which

forwarded your concerns regarding Customs Legal Determination 81-

0198 of December 24, 1981, also published as C.S.D. 82-26 in 16

Cust Bull. 721 (1982).  This decision held that a bonded cartman

may not use vehicles belonging to another person nor persons who

are employees of another firm to conduct its own cartage

operations.

FACTS:

     Certain companies are leasing vehicles or employing vehicle

owner operators as independent contractors to perform cartage

operations.

ISSUE: 

     Whether a cartman may lease vehicles or employ vehicle owner

operators as independent contractors to perform cartage

operations.

     Whether a cartman may perform cartage operations using

vehicles in which they do not possess legal title because of a

chattel mortgage held by a bank or a lease agreement from a truck

dealership. 
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LAW AND ANALYSIS:

     The law governing Customs cartage, section 565 of the Tariff

Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1565) provides that:

     The cartage of merchandise entered for warehouse shall

     be done by cartmen to be appointed and licensed by the

     appropriate customs officer and who shall give a bond,

     in a penal sum to be fixed by such customs officer, for

     the protection of the Government against any loss of,

     or damage to, such merchandise while being so carted. 

     The cartage of merchandise designated for examination

     at the appraiser's stores and of merchandise taken into

     custody by the customs officer as unclaimed shall be

     performed by such persons as may be designated, under

     contract or otherwise, by the Secretary of the

     Treasury, and under such regulations for the protection

     of the owners thereof and of the revenue as the

     Secretary of the Treasury shall prescribe.

     The Customs Regulations on the licensing of cartmen

issued under the authority of this law are found in Part 112 of

the Customs Regulations (19 CFR Part 112).  A "cartman" is

defined in 19 CFR 112.1(b) as "one who undertakes to trans- port

goods or merchandise within the limits of the port."  Under 19

CFR 112.2(b), "[a] bond and license provided for in this part

[i.e., Part 112] are required to transact business as a cartman .

. . for the cartage . . . of merchandise entered for warehouse,

designated for examination, taken to container stations, or taken

into custody as unclaimed."

     Subpart C of part 112 of the Customs Regulations provides

for the licensing of cartmen.  Under section 112.21, a

customhouse cartage license is required to perform Customs

cartage, with certain exceptions inapplicable in this case. 

Section 112.22 contains the requirements for applying for a

cartage license.  An applicant for such a license is required to

file with the appropriate district director: (1) a bond on

Customs Form 301 containing the conditions provided for in 19 CFR

113.63 in an amount specified by the District Director; (2) a fee

of $100; and (3) if required by the District Director, a list of

the names and addresses of the managing officers and members of

the organization or of the persons who will receive or transport

imported merchandise which has not been released from Customs

custody, or a list of all such persons and their addresses.  In

addition, a cartman licensed by city or State authorities is

required to present to the district director their city and State

license.  Vehicles licensed by Customs for cartage must be marked

with the Customs license number (19 CFR 112.27).  
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Customs may require licensed cartmen to make, keep, and submit to

Customs records of cartage and a current list of the

organization's managing directors and persons who will receive or

transport imported merchandise which has not been released from

Customs custody (19 CFR 112.29).  Customs may require licensed

cartmen and each employee thereof who handles imported

merchandise which has not been released from Customs custody to

carry, and display upon request, an identification card (19 CFR

112.41).  

     In HQ 222402 (July 26, 1990) (copy attached), Customs ruled

that a corporation may not be licensed as a Customs cartman when

a second corporation provides the vehicles and drivers under a

lease arrangement with the first corporation.  We stated that

there is no provision permitting two entities to be a cartman,

and the binding of one corporation or legal person to the

conditions of a cartman's license cannot bind another corporation

(i.e., a separate and distinct legal being) to those conditions. 

To rule otherwise would allow a corporation which is not bound to

the conditions of the cartman's license to be the responsible

entity with regard to many, if not most, of the requirements for

cartmen under 

the Customs Regulations (i.e., provision of the names and 

addresses of the managing officers and persons who will handle

imported merchandise which has not been released from Customs

custody, marking of the vehicles with the Customs 

license number, keeping of records of cartage, and carrying and

displaying of identification cards by the cartman and employees

who will handle imported merchandise which has not been released

from Customs custody).  We also cited C.S.D. 82-26 as support for

this decision. 

     In this instance, your memorandum states that companies are

leasing vehicles or employing owner operators as independent

contractors to perform their cartage operations.  In the original

letter addressed to our office raising this issue, the company in

question was a California corporation.  Therefore, we assume that

these companies are corporations.  As stated previously, a

corporation may not lease vehicles and use drivers from another

corporation to perform cartage operations.  We also find no

reason to not apply this principle to a situation in which a

corporation is using trucks owned by independent contractors.  An

independent contractor is "[a] person who contracts with another

to do something for them but who is not controlled by the other

nor subject to the other's right to control with respect to their

physical conduct in the performance of the undertaking."  H.

Reuschlein & W. Gregory, Agency and Partnership, 4 (1978). 

Consequently, an independent contractor would not be controlled

by the corporation nor subject to its right to control concerning

the physical conduct of the cartage operations.  This type of

relationship would lead to a 

                               -4-

situation in which an independent contractor, which is not bound

to the conditions of the cartman's license issued to the

corporation, is the responsible entity with regard to many, if

not most, of the requirements for cartmen under the Customs

Regulations.  As in HQ 222402, we are of the view that this form

of operation is not permissible.  It would permit two legal

entities (i.e., a corporation and independent contractor) to be a

cartman, and attempt to bind one legal person to the conditions

of a cartman's license issued to another legal person.  

     The issue has also been raised concerning situations in

which a cartman does not possess legal title to the trucks

because of a chattel mortgage held by a bank or a lease agreement

from a truck dealership.  In both instances, we assume that the

trucks are under the physical control of the cartman and operated

by one of their employees.  In our view these types of cartage

operations are permissible because of the important factual

differences regarding control of the cartage operations which

exists between these operations and the previously discussed

situations.  As opposed to a situation involving owner operators

as independent contrac- tors, the cartman without legal title

would be responsible 

for the physical conduct of the cartage operations through their

employees and physical control of the trucks.  As opposed to a

situation involving trucks and drivers used from another

corporation, the cartman without legal title would be the only

legal entity operating as a cartman as well as the responsible

legal entity for compliance with the requirements of the Customs

Regulations. 

     We are not aware of any other legal determinations which

address this issue.  If you have any additional questions, please

contact Allan Stevenson of my office at (202) 482-7040.

HOLDING:

     A cartman may not employ vehicle owner operators as

independent contractors to perform cartage operations.  A cartman

may use vehicles to perform cartage operations in which they do

not possess legal title because of a chattel mortgage held by a

bank or a lease agreement from a truck dealership.

                                 Sincerely,

                                 John Durant, Director




