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CATEGORY: Entry

Mr. Guillermo Orozco

Mexicana Airlines

P.O. Box 3670

Brownsville, Texas  78520

RE: Ruling request concerning the dutiable status of foreign

aircraft parts imported from Mexico for repairs; Air Transport

Agreement between United States Government and United Mexican

States Government, article 7, paragraph (b); C.S.D. 80-249 (May

15, 1980); Customs ruling HQ 223604 (May 28, 1992).

Dear Mr. Orozco:

     The above-referenced ruling request has been forwarded to

this office for our consideration.  We have considered the points

raised and our decision follows.

FACTS:

     Your company is importing aircraft parts from Mexico to the

United States for repairs.  The parts are to be returned to

Mexico upon sufficient repair.  The Laredo, Texas Customs office

has responded to previous inquiries by stating that foreign

aircraft parts imported for repairs are not subject to the Air

Transport Agreement between Mexico and the U.S.

ISSUE:

     Whether the Air Transport Agreement between Mexico and the

U.S. applies to foreign aircraft parts entered into the United

States for repairs.

LAW AND ANALYSIS:

     The Air Transport Agreement (Agreement) provides in part for

the following:

     Article 7- In order to prevent discriminatory practices

     and to assure equality of treatment, both parties agree

     further to observe the following principles:

          (b) ...spare parts, regular equipment, and

          stores introduced into the territory of one

          party by the other party or its nationals,

          and intended solely for use by aircraft of

          such party shall be exempt on a basis of

          reciprocity from customs duties, inspection

          fees and other national duties or charges.

          (Emphasis added.)  12 UST 60, TIAS 4675, 402

          UNTS 177 (1961); extended and amended, 22 UST

          1492, TIAS 7167, 800 UNTS 356 (   ).

In this case, there is no question that the subject spare parts

are to be imported and then returned to the Mexican airline for

use in its aircraft.  The treaty clearly provides for an

exemption from duties and other charges for such importations. 

There is also no dispute that the imported items are imported for

repair, rather than as spare parts to be stored for future use. 

We find nothing in the agreement that suggests that broken parts

are also covered under the treaty, however.  While the question

of whether they are of foreign or domestic origin is immaterial

for the purposes of administering the treaty, we find that the

treaty only covers those parts that are imported to be stored in

this country for the future use of the importer.  Therefore, we

are compelled to find that the Air Transport Agreement allows for

an exemption from duties and other charges on civil aircraft

spare parts to be used in Mexican aircraft imported from Mexico

only if they are imported with the sole purpose of storing those

parts in this country for future use by the importer.

     In the alternative, you may enter the subject parts under

the Civil Aircraft Agreement, General Note 3(c)(iv) of the

Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA).  See also 19 CFR 10.183.  Those provisions allow for

the free of duty importation of civil aircraft parts, whether

broken or unbroken, if they are certified by the importer for use

in civil aircraft.  C.S.D. 80-249 (May 15, 1980); Customs ruling

HQ 223604 (May 28, 1992).  You might also want enter the parts

under a temporary importation bond (TIB).  The requirements for

TIB entry are provided for in 19 CFR 10.31.  You should contact

the port through which you plan to import the parts for further

information.

HOLDING:

     The importation from Mexico of aircraft parts to be used in

the aircraft of the importer are not eligible for exemption from

customs duties and other charges pursuant to the Air Transport

Agreement between the United States and Mexico, Article 7,

paragraph (b) unless they are spare parts to be stored in this

country for future use by the importer.  It is immaterial whether

the parts are of domestic or foreign origin.

                               Sincerely,

                               John Durant, Director




