                            HQ 224269

                          May 11, 1993

ENT-1-03-CO:R:C:E  224269  SR

CATEGORY: ENTRY

Regional Director

Regulatory Audit Division

North Central Region

Chicago, Illinois 60603

RE:  Request for Internal Advice Concerning Assessment of

Merchandise Processing Fee on Duty-Free Merchandise Withdrawn

from Customs Bonded Warehouse for Exportation.

Dear Sir:

     This request for internal advice was initiated by a letter

dated October 8, 1992, from the Regional Director, Regulatory

Audit Division of the North Central Region of Customs.

FACTS:                                                       

     An ad valorem merchandise processing fee is assessed on all

merchandise that is entered into the US for consumption.  You

state that 99% of duty-free merchandise that is stored in a

bonded warehouse is withdrawn for exportation with 1% entered for

consumption.  Under the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1987

the payment of an annual fee was suspended for as long as a

merchandise processing fee is in effect.  

     You have mentioned other fees that are assessed as follows:

     1.  Formal entries: 0.17% of the value; $21 minimum fee and

$400 maximum fee; $3 manual surcharge

     2.  Informal entries: a) $2 automated; b) $5 manual (non-

Customs prepared); and c) $8 manual (Customs prepared)

     3.  Reimbursable flat fees for reimbursable facilities such

as User Fee Airports, Courier Hubs, and Express Consignment

Carrier facilities, and

     4.  Merchandise processing fee of 80% of the fee otherwise

applicable (0.136 percent), under the US- Canada Free Trade

Agreement.

ISSUE:

     Whether Customs can assess an ad valorem processing fee on 
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duty-free merchandise that is withdrawn from a Customs bonded

warehouse.

LAW AND ANALYSIS:

     You believe that Customs should charge an ad valorem

merchandise processing fee to duty-free merchandise that is

exported from a Customs bonded warehouse in order to reimburse

Customs for services in connection with the bonded warehouse.

     Collection of fees for services in connection with a bonded

warehouse is specifically exempted under 19 U.S.C.

58c(e)(6)(c)(ii) which reads as follows:

     Notwithstanding any other provision of law except paragraph

     (2), during any period when fees are authorized under

     subsection (a) of this section, no charges, other than such

     fees, may be collected-

          . . .

          (C) in connection with-

               . . .

               (ii)  the designation or operation (including

               Customs Service supervision) of any bonded

               warehouse under section 1555 of this title.

Subsection (a) of this section includes the merchandise

processing fee for merchandise that is formally entered into the

U.S., which is currently authorized.  (Paragraph 2 excludes

airports, seaports or other facilities that are included under

section 58b.  Section 58b allows for customs services at certain

small airports and other facilities that do not have sufficient

volume of business to justify the availability of customs

services at the facility and the govenor of the state has

approved the fees.)

     The statutes that are provided in the United States Code are

laws that are enacted by Congress.  Customs has no power to

change these laws.  The Customs Regulations are issued to

regulate the services provided by the Customs service in order to

carry out the intent of the statutes and to ensure uniform

application of the law.  The Customs Regulation, section 19.5,

that allows Customs to charge an annual fee to operate a bonded

warehouse is not valid under the statutes. 

     The other fees that you have mentioned are all provided for

in the United States Code.  The fees for formal entries are 
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provided for under 19 U.S.C. 58c(a)(9)(A), the informal entry

fees are provided for under 19 U.S.C. 58c(a)(10), the

reimbursable flat fees for reimbursable facilities such as user

fee airports, courier hubs, and express consignment carrier

facilities are provided for under 19 U.S.C. 58c(b)(9)(A), and the

processing fee for merchandise covered by the US- Canada Free

Trade Agreement is provided for under 19 U.S.C. 58c(b)(10). 

Customs has interpreted the language "entered or released" as

provided in 19 U.S.C. 58c(a)(9) and (10), to mean a withdrawal

for consumption (see 19 CFR 24.23(a)(2)(iii); T.D. 91-33).

     The ad valorem merchandise processing fee currently in

effect is imposed for the processing of commercial merchandise

that is entered into the US by a formal entry and is specifically

provided for under 19 U.S.C. 58c(b)(8)(E)(iii).  It is assessed

to pay for services that fall under Commercial Operations.  The

ad valorem rate is used because, although all entries may be

subject to services provided by Customs such as inspections, not

all entries will be required to use these services due to high

quantities of importations.  It is equitable to share the cost of

these services with all entries for which these services may be

required.  Merchandise that is stored in a bonded warehouse that

is not entered into the commerce of the US does not require the

amount of service as a formal entry.

     In enacting the US statutes concerning international trade

Congress has to consider the terms of international treaties,

such as the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT).  The

GATT is a trade agreement that provides a framework for tariff

negotiations including specific rules and norms for trade

regulation and the creation of institutions for dispute

settlement.  The GATT regulates tariff and non-tariff barriers to

trade with the goal of eliminating or reducing any non-tariff

barriers.        

     Under the terms of the GATT any fees charged at the border,

except the tariff, must satisfy 3 criteria: 1. the charge must be

limited in amount to the approximate cost of services rendered 

2. it must not represent an indirect protection to domestic

products  3. it must not represent a taxation of imports for

fiscal purposes.    

     In order to charge fees for duty-free merchandise in a

bonded warehouse that is not entered into the commerce of the US

the above criteria would have to be satisfied.  The merchandise

processing fee that is charged to consumption entries is meant to

cover costs such as laboratory tests and the classification of

merchandise which are not involved if the merchandise is not

entered.  Merchandise processing fees may not be charged for 
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export-related activities.  Any fees other than for services

rendered would be viewed as a tax.

HOLDING:

     Collection of fees for services provided in connection with

merchandise in a bonded warehouse that is not entered into the

U.S. for consumption is specifically prohibited by 19 U.S.C.

58c(e)(6)(c)(ii).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




