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CATEGORY:  Entry

Mr. H. J. Henderson

Cortez Customhouse Brokerage

4950 West Dickman Road

Battle Creek, MI 49015

RE:  Request for binding ruling on billing procedures by broker;

     19 CFR  111.36

Dear Mr. Henderson:

     This is in response to your letter of January 12, 1993,

wherein you requested a ruling regarding several hypothetical

fact scenarios and questions regarding the arrangement and

billing of transportation.

FACTS:

     Cortez Customhouse Brokerage Company (Cortez) is a licensed

Customs broker.  Additionally, Cortez was recently licensed by

the Federal Maritime Commission as an Ocean Freight Forwarder and

a Nonvessel Operating Common Carrier.  Cortez was also recently

licensed by the Interstate Commerce Commission as a Property

Broker of General Commodities.  

     You set out four fact situations and ask whether the

proposed methodology is in compliance with our regulations.  In

Fact Scenario #1 and #2 Cortez retains a freight forwarder on

behalf of a customer.  You ask whether you may bill the client

more than the freight forwarder charges you and simply invoice

the charge as "transportation".  In Fact Scenario #3 you ask

whether you can charge more than the steamship company charges

you and invoice it as "transportation".  Finally in Fact Scenario

#4 you ask whether you can hire a trucking company and charge

your customer more than the quote you receive and invoice the

difference as "transportation".  In all four situations you ask

whether you are required to file rates and/or tariffs with the

Customs Service.

ISSUE:

     Whether the described procedures are permissible under the

Customs Regulations?

LAW AND ANALYSIS:

     First of all, the Customs Service does not require that a

broker's rates and/or tariffs be filed with the agency.

     Regarding Fact Scenario #1, #2, and #3, a Customs broker is

required to impart any information relative to any Customs

business to a client who is entitled to the information.  See 19

CFR  111.39(a).  Additionally, a broker is required to notify the

importer in advance of the name of the selected freight forwarder

and to transmit directly to the importer "[a] statement of his

brokerage charges and an itemized list of any charges to be

collected for the account of the freight forwarder if the fees

and charges are to be collected by or through the broker; ...." 

See 19 CFR  111.36(b)  If Cortez wants to impose a surcharge on

the cost of transportation it may do so, provided that there is

full disclosure to the importer.  Section 111.29(a) requires a

broker to exercise diligence in making financial settlements. 

The last two sentences of this section indicate that if the

broker receives money from the client to pay a charge but does

not pay it, the broker must provide a written accounting to the

client.  Enclosed for your information is a copy of T.D. 78-308

which sets forth Customs change of policy relating to brokers'

charges for incidental services.  Under this policy change,

"Customs will inquire only into the reasonableness of the charges

and then only in cases in which the charges are not itemized on

the broker's statement to the client or are not itemized in

writing to the client before the charges are incurred."

     Finally, regarding Fact Scenario #4, you are asking for a

ruling regarding the transportation of merchandise once "[a]n

international shipment belonging to our customer terminates

transportation at Chicago."  We are assuming that by "terminates

transportation at Chicago" you meant that entry was made in

Chicago.  Customs regulation of brokers pertains only to the

transacting of customs business.  Section 641 of the Tariff and

Trade Act of 1930 (19 U.S.C.  1641), as amended by section 212 of

the Tariff and Trade Act of 1984, Public Law 98-573, provides the

following definition of the term "customs business":

     The term "customs business" means those activities involving

     transactions with the Customs Service concerning the entry

     and admissibility of merchandise, its classification and

     valuation, the payment of duties, taxes, or other charges

     assessed or collected by the Customs Service upon the

     merchandise by reason of its importation, or the refund,

     rebate or drawback thereof.  (emphasis provided)

The inland transportation arrangements the importer wishes to

make after the merchandise has been entered are not within the

purview of the Customs Service. 

HOLDING:

     A broker may impose a surcharge on the amount that was

charged by a freight forwarder provided there is full disclosure

on the invoice to the importer.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division




