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CATEGORY: Entry

Ms. Marlene Antoku

Nippon Express USA, Inc.

Los Angeles Air Cargo Branch

2233 East Grand Avenue

El Segundo, California  90245

RE: Ruling request concerning conversion of a temporary

importation bond (TIB) to a duty-free consumption entry; 19 CFR

10.31; 19 CFR 10.37; 19 CFR 10.39; Harmonized Tariff Schedule of

the United States Annotated (HTSUSA) subheading 9813.00.30.

Dear Ms. Antoku:

     This office has received the above-referenced request for a

ruling as provided for under Customs regulations.  We have

considered the request and have made the following decision.

FACTS:

     An experimental model of an automobile was imported under

TIB on January 14, 1992 under HTSUSA subheading 9813.00.30.  An

extension of the bond was requested and approved on January 27,

1993.  The importer now wishes to cancel the TIB and waive any

bond charges or penalties that would incur if the automobile

remained in the United States after bond cancellation.  The

automobile is currently on display at a public museum in Chicago

and has been donated to the museum as a gift from the owner.

ISSUE:

     Whether the TIB may cancelled without the merchandise being

exported or destroyed and whether Customs may waive any bond

charges or penalties that might incur as a result.

LAW AND ANALYSIS:

     HTSUSA subheading 9813.00.30 allows an importer to enter

merchandise under TIB solely for testing, experimental, or review

purposes.  As provided for in 19 CFR 10.37, the original bond

period may be extended upon an approved application for another

one-year period.  No more than two extensions may be given on any

TIB entry.

     A TIB entry may not be substituted for a consumption entry

unless the merchandise has not yet been released from Customs

custody or the importer can establish that a mistake of fact,

clerical error, or inadvertence caused the merchandise to be

mistakenly entered under TIB.  19 CFR 10.31(g).  The importer

here does not assert that either is the case, however.

     The TIB should be cancelled in accordance with 19 CFR

113.55, which provides a number of ways an export bond may be

cancelled.  An export bond may be cancelled upon exportation

under Customs supervision of course, upon the payment of

liquidated damages as noted above, with a foreign landing

certificate, and in cases where the ordinary estimated Customs

duty on the merchandise does not exceed $10 and the merchandise

has been exported under Customs supervision.  Under 19 CFR

10.39(d)(1), if an article entered under TIB has not been

exported or destroyed within the lawful time period it may remain

in the United States under the bond, then the director of the

Customs district holding the bond "shall make a demand in writing

under the bond for the payment of liquidated damages equal to

double the estimated duties applicable to such entry, unless a

lower amount is prescribed by [section] 10.31(f)."  Section

10.31(f) does not apply to the present case.

     In this case, the merchandise has not been exported at all,

liquidated damages have not been assessed, and a foreign landing

certificate is not applicable.  There is no authority that would

allow the lawful cancellation of a TIB in the manner that you

suggest.  Furthermore, there is no provision under law that would

allow Customs to waive any charges that might incur under bond in

this circumstance.  Thus, the importer would remain liable for

any liquidated damages assessed under bond if the merchandise

remained in the United States after the bond period expired,

including any extensions.  Finally, we have ruled before that the

donation of an article entered under TIB would not cancel the

bond and the importer may still be liable for liquidated damages. 

Customs ruling HQ 208966 (May 16, 1978).  We are compelled to

follow that ruling in this case, as the cases are similar.

HOLDING:

     A temporary importation bond cannot be lawfully cancelled

without the merchandise being exported or destroyed within the

bond period, including any extensions.  Customs does not have the 

authority to waive any liquidated damages assessed under bond

that might incur if the merchandise remains in the United States

beyond the bond period.

                    Sincerely,

                    John Durant, Director

                    Commercial Rulings Division

