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                        October 20, 1993

BRO-2-01-CO:R:C:E 224768 AJS

CATEGORY: Broker

Mr. Randy Pohler

International Consultation Services

P.O. Box 999

Del Rio, TX 78841

RE: Consultant who is not customs broker; customs business; 19

U.S.C 1641; HQ 221598; 19 CFR 177.1(c); 19 CFR 177.1(d); 19 CFR

162; 19 CFR 162.1b; 19 CFR 162.1d. 

Dear Sir:

     This is in reply to your request of June 7, 1993, concerning

various consulting services which you would like to provide.

FACTS:

     Your letter asks whether a consultant who is not a  licensed

customs broker may assist businesses in complying with the entry

and record keeping requirements of the Customs Regulations.  At

no time would a Customs document requiring a power of attorney be

signed by anyone other than the importer of record or his

designee.

     Your request also specifically asks whether a consultant may

provide the following services:

     1. Training on manifesting, invoicing and immediate delivery

application procedures.

     2. Preparation and submission to U.S. Customs requests for

classification determinations.  These requests would normally be

signed by an authorized representative of the importer of record,

however, on very rare occasions these requests would be signed by

yourself for the importer of record.  These requests would be

submitted by the importer of record based on your

recommendations.
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     3. Preparation or have prepared entry summaries (CF 7501)

based on the information supplied by the importer of record. 

These entries would never be signed by the anyone other than the

importer of record or his authorized designee.

     4. Filing and keeping current the records required by 19 CFR

162.  Your request states that you intend to provide businesses

with an administrative/clerical service which will allow them to

have a central depository for records and a source of reliable

expertise when it comes to dealing with the requirements of the

U.S. Customs Service.  

     Your request additionally states that you will make on-site

visits to plants outside the United States to assist in ensuring

compliance with manifesting and security requirements.

ISSUE:

     Whether the above described activities constitute the

conducting of customs business which would require a Customs

broker's license. 

LAW AND ANALYSIS:

     Section 641 of the Tariff and Trade Act of 1930 (19 U.S.C.

1641), as amended by section 212 of the Tariff and Trade Act of

1984, Public Law 98-573, provides that no person may conduct

customs business (other than solely on behalf of that person)

unless that person holds a valid customs broker's license issued

by the Secretary of the Treasury.  19 U.S.C. 1641(b)(1).  Section

641 was also amended by providing the following definition of the

term "customs business":

     The term "customs business" means those activities     

involving transactions with the Customs Service   concerning the

entry and admissibility of merchandise,      its classification

and valuation, the payment of duties,   taxes, or other charges

assessed or collected by the  Customs Service upon merchandise by

reason of its  importation, or the refund, rebate, or drawback

thereof.

19 U.S.C. 1641(a)(2); 19 CFR 111.1(c) (emphasis added).  It is

our interpretation that this definition limits "customs business"

to those situations where a person is dealing directly with a

Customs official at the customhouse on behalf of a client.  HQ

221598 (10/16/89).

     The answer is yes to your first general question.  Based on

the above interpretation, an unlicensed Customs broker may 
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assist a business in complying with the entry and record keeping

requirements of Customs as long as that individual does not deal

directly with Customs officials.

     The answer is also yes for specific question number 1.  This

type of training would not appear to be any type of direct

dealing with Customs officials and is thus permissible. 

     The answer is yes to question number 2.  The submission of

requests for classification determinations is permissible for

certain types of agents under 19 CFR 177.  

     19 CFR 177.1(c) provides that a ruling may be requested by

any person who, as an importer or exporter of merchandise, or

otherwise, has a direct and demonstrable interest in the question

or questions presented in the ruling request, or by the

authorized agent of such person.  A "person" in this context

includes an individual, corporation, partnership, association, or

other entity or group.  Therefore, if you are the authorized

agent of the required person you may submit ruling requests on

their behalf.

     We note for your reference that 19 CFR 177.1(d)(1) describes

an "authorized agent" as a person expressly authorized by a

principal to act on his behalf.  In addition, a ruling requested

by a person acting as an agent must include a statement

describing the authority under which the request is made. 

Furthermore, any person appearing before the Customs Service as

an agent in connection with a ruling request may be required to

present evidence of his authority to represent the principal.

     The answer is yes to question number 3.  You may prepare

entry summaries based on information supplied by the importer of

record.  However, you may not sign these entry summaries nor deal

directly with Customs officials in the filing of these documents

because this would involve conducting Customs business.  

     The answer is yes to question number 4.  You may store and

maintain the records required by 19 CFR 162.  19 CFR 162.1b

provides that any owner, importer, consignee, or their agent who

imports, or knowingly causes to be imported, any merchandise into

the Customs territory of the United States, shall make and keep

records as defined in section 162.1a(a).  Therefore, if you are

an agent for an importer you may keep the records required under

this section.  Although as such an 
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agent, these records may be examined by Customs officers and you

may be issued a summons concerning said records pursuant to 19

CFR 162.1d.  

     The answer is also yes to the final general question raised. 

You may visit plants outside the United States to assist in

compliance with manifesting and security requirements as long as

you do not deal directly with U.S. Customs officials.

HOLDING:

     The above described activities do not constitute the

conducting of Customs business which would require a Customs

broker's license.

                                 Sincerely,

                                 John Durant, Director




