                            HQ 224786

                         October 5, 1993

FOR-2-03/CLA-2-CO:R:C:E 224786 JRS

CATEGORY:  Foreign Trade Zones/ Classification

Mr. John B. Pellegrini, Esquire

Ross & Hardies

Park Avenue Tower

65 East 55th Street

New York, New York 10022-3219

RE:  Ruling request on the dutiability of imported packagingmaterials upon its removal from a foreign trade zone as part of a

completed gift set of bottled spirits and glassware; packaging

operation in a foreign trade zone; 19 U.S.C. 81c(a); 19 CFR

146.42(a) and 146.65 

Dear Mr. Pellegrini:

     This is in response to your letter dated May 24, 1992,

requesting a ruling on behalf of your client, Joseph E. Seagram's

& Sons, Inc.

FACTS:

     You state that the your client plans to establish a

packaging operation in a foreign trade zone in Kentucky.  Under

the proposed operation, domestic, tax-paid retail-sized bottled

spirits or imported retail-sized bottled spirits, such as rum,

will be admitted into a zone along with domestic or imported

packaging materials and imported glassware.  Once in a zone, the

bottled spirits would be packaged in a gift box with two drinking

glasses.  You orally stated that the packaging material consists

of nonreusable and inexpensive cardboard boxes, cellophane and

other minimal value packaging material for use inside the

cardboard gift boxes.  Your client will not seek privileged

foreign status for the imported glassware, imported bottled

spirits or imported packaging materials, and will claim domestic

status for the spirits and packaging material of U.S. origin. 

The completed gift packages would be withdrawn from the zone and

entered for consumption at the Port of Cincinnati, Ohio.

     It is your position that if drinking glasses are part of a

set, where the spirits impart the essential character, the

glassware is not dutiable.  Please note this question will be

answered separately by the Food & Chemicals Classification

Branch.  It is also your opinion that the packaging materials are

not dutiable since they are usual containers for specific rate

merchandise.

ISSUES:

     Whether the proposed packaging operation described in the

FACTS section is permissible in a foreign trade zone.

     Whether imported packaging material in nonprivileged foreign

status is dutiable when it is removed from a foreign-trade zone

for consumption as part of a gift set of bottled spirits.

LAW AND ANALYSIS:

     Pursuant to the provisions of section 3 of the Foreign-

Trade Zones Act, as amended (19 U.S.C. 81c), foreign and domestic

merchandise of every description, except such as is prohibited by

law, may be brought into a zone without being subject to the

customs laws of the United States for the purposes set forth in

the statute.  Such merchandise may "be brought into a zone and

may be stored, sold, exhibited, broken up, repacked, assembled,

distributed, sorted, graded, cleaned, mixed with foreign or

domestic merchandise, or otherwise manipulated, or be

manufactured ... and be exported, destroyed, or sent into customs

territory of the United States therefrom, in the original package

or otherwise;".  19 U.S.C. 81c(a)(1993).  It is our opinion from

reading the plain language of the above-cited statute that the

packaging operation of combining previously manufactured, retail-

sized bottled spirits (750ml) which are both domestic and foreign

with two drinking glasses (also domestic and foreign) in an

inexpensive cardboard gift box (also domestic and foreign) is a

permissible operation that can be accomplished in a zone.

     The foreign trade zones statute further provides that, "...

when foreign merchandise is so sent from a zone into the customs

territory of the United States it shall be subject to the laws

and regulations of the United States affecting imported

merchandise...".  19 U.S.C. 81c(a)(1993) (emphasis added).  Under

section 146.65(a)(2) of the Customs Regulations (19 CFR

146.65(a)(2)), nonprivileged foreign status merchandise (see 19

CFR 146.42(a)) is subject to tariff classification in accordance

with its character, condition and quantity as constructively

transferred to Customs territory at the time the entry or entry

summary is filed with Customs.  Under this provision, the

importer chooses to have the merchandise treated, for tariff

purposes, in its condition as removed from the zone rather than

in its condition upon its admittance into the zone. 

     The General Rules of Interpretation (GRI) 5(b), Harmonized

Tariff Schedule of the United States, states, in pertinent part: 

     ..., packing materials and packing containers entered

     with the goods therein shall be classified with the

     goods if they are of a kind normally used for packing

     such goods.  However, this provision does not apply

     when such packing material or packing containers are

     clearly suitable for repetitive use.

     At the time of withdrawal from the foreign trade zone and

entry for consumption, the foreign packaging material is

classified with the bottled spirits, which are subject to a

specific rate of duty.  The imported packaging material itself is

not considered to be a separate article for tariff classification

purposes as it is the usual container for specific rate

merchandise and, as such, the imported packaging material is not

separately dutiable in accordance with GRI 5(b), HTSUS, upon

removal from the zone.  Please note, however, that the

merchandise processing fee is applicable in this case and is not

affected by the exemption found in 19 U.S.C. 58c(b)(8)(D)(v). 

See 19 U.S.C. 58c(b)(8)(D)(v)(an exemption from application of

the merchandise processing fee on agricultural products of the

United States that are processed and packed in a foreign trade

zone).  

HOLDING:

     The packaging operation, as described in the FACTS section

of this ruling, is a permissible operation that may be

accomplished in a foreign trade zone.

     Upon its removal from a foreign trade zone in nonprivileged

foreign status, imported packaging material (as described in the

FACTS section) combined as part of a gift set of bottled spirits

is not separately dutiable upon its entry for consumption into

the Customs territory under GRI 5(b), HTSUS.

                               Sincerely,

                               John Durant, Director             




