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RE:  Dutiability of research and development costs paid by

     importer

Dear ---------:

     This is in response to your letter of April 2, 1992

(hereinafter referred to as the "request").  On behalf of your

client ----------------------- (hereinafter referred to as the

"importer") you request a ruling regarding the dutiability of

research and development (R&D) costs paid by the importer to a

related foreign manufacturer (hereinafter referred to as the

"seller").  Your request, and a letter dated September 3, 1992

ask that certain information supplied with the request be kept

privileged and confidential.  Based on your identification of

information to be kept privileged and confidential, and the

reasons given therefore in your letter dated September 3, 1992,

we will treat the subject information as confidential and

privileged.  We regret the delay in responding.

FACTS:

     The importer, a U.S. corporation is importing [product]-- -

------------------------------------------------- and related

equipment components and parts which are made in [Europe]    by

the seller.  In a telephone conversation with a member of my

staff, on July 17, 1992, you stated that the seller may actually

be any one of a number of related companies in Europe.  The

importer anticipates that importations will be made through

various U.S. ports in 1992.

     You state that the seller makes equipment for sale in

markets around the world, and as the importer buys only for the

U.S. market, the importer is purchasing only a fraction of the

machines built by the seller.  According to you the 1990 Annual

Report of the importer shows that the total value of sales by the

importer in the U.S. was $2,764,000.00 in 1989 and $4,409,000.00

in 1990, and the total value of sales worldwide by the seller was

$20,560,000.00 in 1989 and $26,688,000.00 in 1990.  You calculate

that the percentage relation of the importer's sales to worldwide

sales averaged 15% over the two years.  You believe that the 15%

figure is typical of the U.S. portion of worldwide sales.  You

state that sub-units of the importer participate in U.S. sales at

different percentages.  For example the power plant unit sells

only 15% of the goods sold in the U.S. market, thus selling only

.0225 of the worldwide sales (15% of 15%).  This is also

reflected in the Annual Report.
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     You request a ruling on whether the --- charge is dutiable. 

It is your position that only ----------------------------------

----------------------------------------------------- ----------

-----------------------------------------------  You believe that

the importer otherwise would be paying duty on R&D expended on

goods not exported to the U.S.  You further state that a -------

-----------------------------------------------, ---------------

---------------------------------------------------.

ISSUE:

     Whether the charge paid by the importer for ------ R&D

expenses is included in the price actually paid or payable for

the imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     Transaction value is the preferred method of appraisement,

and is defined in section 402(b)(1) of the Tariff Act of 1930, as

amended by the Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C. 1401a(b);

TAA) as the "price actually paid or payable for the merchandise"

plus five enumerated statutory additions.  The term "price

actually paid or payable" is defined in section 402(b)(4)(A) of

the TAA as the "total payment...made, or to be made, for imported

merchandise by the buyer to, or for the benefit of, the seller."

     We are assuming for purposes of this ruling that transaction

value is the proper method of appraisement for the imported

merchandise, although we note that the importer and the seller

are related parties under section 402(g) of the TAA.  Therefore,

the transfer price between the importer and the seller is

acceptable for transaction value purposes only if it meets one of

the tests set out in section 402(b)(2)(B).  We do not have enough

information to determine whether one of the tests has been met.

     It is the position of the Customs Service that all monies

paid to the foreign seller, or a party related to the seller, are

part of the price actually paid or payable for the merchandise

under transaction value.  See e.g. Generra Sportswear Co. v.

United States, 905 F.2d 377 (Fed Cir. 1990); HRL 544640 dated

April 26, 1991.  R&D is one of several general expenses that a

seller must recoup.  The seller may choose a number of methods to

recoup the expense.  In this case the seller chose to add a fixed

percentage to each purchase.  Clearly, this results in the R&D

becoming part of the importer's total payment to the seller.  The

R&D is directly tied to the invoice purchase price for the

specific merchandise purchased by the importer.  If the R&D

expenses were not included in the transfer price between the

related importer and seller, the transfer price would not be

adequate to ensure the recovery of all costs.  Therefore, it is

impossible to separate the price paid for the merchandise from

the R&D charges.  Based on the foregoing, we find that the R&D

payments made by the importer to the seller are part of the price

actually paid or payable for the imported merchandise.

     As we have determined that the R&D charges are included in

the price actually paid or payable for the imported merchandise,

we do not reach the apportionment issues raised by the importer.

HOLDING:

     The R&D costs are included in the price actually paid or

payable for the imported merchandise.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director,

                                   Commercial Rulings Division




