                            HQ 544976

                         March 17, 1993

VAL CO:R:C:V 544976 CRS

CATEGORY:  Valuation

Sandra Liss Friedman, Esq.

Barnes, Richardson & Colburn

475 Park Avenue South

New York, NY 10016

RE:  Assists; commissions paid to an agent for procuring piece

goods used in the manufacture of imported apparel;  HRL 544323,

HRL 544423, TAA 20 cited. 

Dear Ms. Friedman:

     This is in reply to your letters dated April 13, 1992, and

December 18, 1992, on behalf of J. Gallery Ltd. (Junior Gallery),

concerning the dutiability of payments for the services of an

agent in procuring assists.  This matter was also discussed with

members of my staff in a meeting held at Customs Headquarters on

November 23, 1992.

FACTS:

     Junior Gallery contemplates importing women's clothing from

various manufacturers in the Orient.  The garments will be made

using piece goods and other materials supplied by Junior Gallery

as assists.  These materials will be procured for Junior Gallery

through the services of an agent who will be paid a commission

amounting to three percent of the f.o.b. value of the piece

goods.  The services to be performed by the agent will include

sourcing the piece goods, maintaining quality control, and

arranging the production and delivery schedules to designated

factories.

     You contend that the payments from Junior Gallery to its

agent should be treated as nondutiable since they represent the

cost of procuring assists, and thus are distinguishable from the

assist or the value of the assist.

     Alternatively, with regard to the payments you describe as

"procurement assists," you state in your letter of December 18th:

     [They] closely resemble the types of services provided

     by a buying agent; (sic) sourcing, negotiation of

     price, checking of quality control, arranging for

     shipment and the like.  In fact, the agent/facilitator

     who will be hired by Gallery to source the fabric is

     also retained by Gallery as their buying agent for

     garments manufactured in Korea.  The agreement with the

     agent for the assist procurement can be incorporated

     into the basic buying agency agreement as an addendum.

In view of the above, you have enquired as to the consequences

for appraisement purposes if the commissions paid by your client

to its agent for the procurement of fabric were to be provided

for under the terms of the agency buying agreement relating to

the purchase of the finished garments, viz. whether these

payments would be non-dutiable?

ISSUE:

     The issue presented is whether commissions paid by a

principal to an agent for procuring piece goods (assists) used in

the manufacture of imported apparel form part of the cost of the

assists such that they are included in the appraised value of the

imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     For the purposes of this ruling request we have assumed that

transaction value is the appropriate basis of appraisement of the

merchandise in question.  Transaction value is defined in section

402(b)(1) of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade

Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C.   1401a), as the price

actually paid or payable for imported merchandise when sold for

exportation to the United States, plus five enumerated statutory

additions, including the value, apportioned as appropriate, of

any assist.  19 U.S.C.   1401a(b)(1)(C).

     Section 402(h) of the TAA (19 U.S.C.   1401a(h)) provides in

pertinent part:

          The term "assist" means any of the following if

     supplied directly or indirectly, and free of charge or

     at reduced cost, by the buyer of imported merchandise

     for use in connection with the production or the sale

     for export to the United States of the merchandise:

          (i)   Materials, components, parts and similar

          items used in the production of the imported

          merchandise....

Through its agent, Junior Gallery intends to provide materials

and parts, specifically piece goods, to the manufacturers of the

apparel it contemplates importing.  The piece goods therefore

constitute assists within the meaning of 19 U.S.C.   1401a(h)(i).

     Section 152.103(d), Customs Regulations (19 CFR 152.103(d)),

provides in relevant part:

     If the value of an assist is to be added to the price

     actually paid or payable...the district director shall

     determine the value of the assist and apportion that

     value to the price of the imported merchandise in the

     following manner:

          (1)  If the assist consists of materials,

          components, parts, or similar items incorporated

          in the imported merchandise, or items consumed in

          the production of the imported merchandise,

          acquired by the buyer from an unrelated seller,

          the value of the assist is the cost of

          acquisition.

Accordingly, the value of the assists furnished by Junior Gallery

to unrelated sellers should be based on the cost of acquisition

pursuant to 19 CFR 152.103(d).

     In support of your client's position that the three percent

commission for locating sources of piece goods is non-dutiable,

you cite TAA 20 (Headquarters Ruling Letter (HRL) 542412 dated

March 27, 1981).  In TAA 20 the issue was whether certain costs

incurred in procuring an assist, specifically purchasing,

receiving inspection, warehousing and transportation expenses,

formed part of the cost of acquiring an assist.  With regard to

the cost of an assist we stated:

          In our opinion, the cost of acquiring an assist is

     limited to the purchase price, if purchased from an

     unrelated party.  Accordingly, the cost of procuring

     the assist is not to be included in its value.  Neither

     are receiving inspection and warehousing costs.  Actual

     transportation costs are part of the value of an

     assist.

Based on this ruling, HRL 542367 dated June 18, 1981, held that

procurement expenses connected with the inspection and selection

of fabric furnished as an assist by an importer to a manufacturer

were not to be included as part of the cost of acquiring the

fabric.

     Nevertheless, in HRL 544323 dated March 8, 1990, it was

determined the term "procurement assist" was not defined in the

TAA, and that consequently, the proper inquiry was whether

certain costs were assists or part of the value of assists as

defined in   402(h)(1)(A) of the TAA.  Subsequently, in HRL

544423 dated June 3, 1991, this office addressed the issue of

whether commissions paid to a buying agent for obtaining piece

goods supplied to apparel manufacturers and used in the

production of imported garments should be considered part of the

cost of the assist.  Having first determined that a bona fide

agency relationship did not exist we held that commissions paid

by an importer to an "agent" for procuring materials (piece

goods) to be incorporated into imported merchandise, i.e.,

assists, were part of the cost of acquiring the assist and were

therefore dutiable.

     Customs continues to adhere to its position as expressed in

HRL 544423; accordingly, commissions paid by Junior Gallery to an

agent for procuring assists are part of the cost of acquiring an

assist and should be added to the price actually paid or payable. 

     However, you have also asked what the duty consequences for

commissions paid by Junior Gallery would be if the agent's role

in procuring fabric assists were incorporated as part of the

buying agency agreement related to the purchase of finished

garments.  Assuming the existence of a bona fide buying agency,

it is Customs' view that the commissions would be non-dutiable. 

Please note, however, that this advice is provided for your

information only, pursuant to   177.1(d)(2), Customs Regulations

(19 CFR   177.1(d)(2)), and does not constitute a ruling letter

under 19 CFR   177.9.

HOLDING:

     Commissions contemplated by Junior Gallery as payments to an

agent for services rendered in sourcing piece goods (assists) on

behalf of manufacturers of imported women's garments are properly

considered as part of the cost of acquiring the assists and would

therefore be added to the price actually paid or payable for the

imported merchandise.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director




