                            HQ 545153

                        December 21, 1993

VAL CO:R:C:V 545153 CRS

CATEGORY:  Valuation

District Director

U.S. Customs Service

P.O. Box 37260

Milwaukee, WI 53237-0260

RE:  AFR of Protest No. 3701-92-100045; extended warranty; C.S.D.

82-104; HRL 544394

Dear Sir:

     This is in reply to your memorandum dated November 12, 1992,

under cover of which you forwarded an application for further

review of Protest No. 3701-92-100045, filed by Gibney, Anthony &

Flaherty, counsel for protestant WMW Machinery, Inc.  This matter

was also discussed at a meeting between a member of my staff and

counsel for protestant on November 23, 1993.  We regret the delay

in responding.

FACTS:

     The protested merchandise consists of a switch gear cabinet

and control panel designed for grinding high precision spur and

helical gears up to a diameter of 100 inches.  The invoice value

of the machinery includes an amount for an extended two year

warranty.  Protestant contends the cost of the warranty is not part

of the price actually paid or payable for the machinery and is

therefore not dutiable under transaction value.

ISSUE:

     The issue presented is whether the warranty in question is

part of the price actually paid or payable for the protested

merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     Merchandise imported into the United States is appraised in

accordance with section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C.   1401a).  The

preferred method of appraisement under the TAA is transaction

value, defined as "the price actually paid or payable for

merchandise when sold for exportation to the United States," plus

certain statutorily enumerated amounts not here relevant.  19

U.S.C.   1401a(b)(1).  The term "price actually paid or payable"

is defined as the total payment...made, or to be made, for imported

merchandise by the buyer to, or for the benefit of, the seller. 

19 U.S.C.   1401a(b)(4)(A).  

     Protestant contends the payment for the extended warranty

should not be part of the price actually paid or payable for the

imported merchandise.  In support of this view, counsel for

protestant cites section 402(b)(3) of the TAA, which provides in

pertinent part:

     The transaction value of imported merchandise does not

     include any of the following, if identified separately

     from the price actually paid or payable...

          (A)  Any reasonable cost or charge that is incurred

          for-

               (i)  the construction, erection, assembly, or

               maintenance of, or the technical assistance

               provided with respect to, the merchandise after

               its importation into the United States....

19 U.S.C.   1401a(b)(3)(A)(i).  In addition, counsel cites

Headquarters Ruling Letter (HRL) 544394 dated October 9, 1990, as

further support for protestant's contention that the warranty

payment at issue should not be part of the price actually paid or

payable.

     In C.S.D. 82-104, this office addressed the issue of whether

an extended warranty was dutiable under transaction value.  There

we stated in pertinent part:

     [W]e find that the warranty costs...attach to, and are

     an integral part of, the merchandise upon its

     importation.  Thus it follows that the consideration paid

     for the merchandise, i.e., the "price actually paid or

     payable", must include all charges paid for any warranty

     which is a guarantee that the merchandise will be free

     from defects....

          Under the circumstances, we find that the involved

     warranty attaches to and is an integral part of the

     imported merchandise, and that the payment made for this

     warranty is part of the consideration paid for this

     merchandise.  Thus, such charge is part of the "price

     actually paid or payable" and is dutiable under the

     transaction value basis of appraisement.

16 Cust. B. & Dec. 870, 872; HRL 542699 dated March 10, 1982.  In

the instant case, the commercial invoice attached to the CF 7501

indicates that the warranty payment was included in the total price

for the protested merchandise.  It is therefore Customs' position

that the warranty costs in question formed an integral part of the

merchandise upon importation.  Consequently, the cost of the

warranty is part of the price actually paid or payable and is

dutiable under transaction value.

     Moreover, contrary to counsel's assertion, HRL 544394 does not

provide support for protestant's claim.  In that ruling an amount

for warranty considerations that was included in the total payment

from the buyer to the seller for imported merchandise was deemed

to be part of the price actually paid or payable and therefore not

deductible under section 402(b)(3)(A)(i) of the TAA.

HOLDING:

     You are instructed to deny the protest in full.  A copy of

this decision should be sent to the protestant together with the

Form 19 Notice of Action.

     In accordance with section 3A(11)(b) of Customs Directive 099

3550-065, dated August 4, 1993, this decision should be mailed by

your office to the protestant no later than sixty days from the

date of this letter.  Any reliquidation of the entry in accordance

with the decision must be accomplished prior to the mailing of the

decision.  Sixty days from the date of this decision the Office of

Regulations and Rulings will take steps to make the decision

available to Customs personnel via the Customs Rulings Module in

ACS and the public via the Diskette Subscription Service, Lexis,

the Freedom of Information Act and other public information

channels.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director




