                            HQ 545223

                        September 3, 1993

VAL CO:R:C:V 545223 ILK

CATEGORY: Valuation

District Director

Nogales, Arizona

RE:  Internal advice; dutiability of foreign inland freight

Dear Sir:

     This is in response to your request for internal advice

dated January 20, 1993, regarding the inclusion of foreign inland

freight charges in the transaction value of cars imported by ---

- ----- ------- (hereinafter referred to as the "buyer") from --

-- ----- ------- S.A. de C.V. (hereinafter referred to as the

"seller"), its plant in Hermosillo, Mexico.

FACTS:

     Cars imported by the buyer from its related seller have been

appraised on the basis of transaction value.  Based on its review

of the transfer prices between the buyer and seller, Regulatory

Audit has recommended that the transfer price can be used for

appraisement on the basis of transaction value, and the District

Director is in concurrence.

     One of the costs the seller has included in its transfer

price is the inland freight from its plant in Hermosillo to the

U.S.-Mexican border.  The freight cost is the cost to the seller

to transport the cars from their plant in Hermosillo to the

border at Nogales on the Mexican National Railroad.  At Nogales

the railroad cars containing the imported vehicles are switched

to a Union Pacific engine and crossed into the United States.  

     In 1990 the seller's intercompany invoice indicates that the

merchandise was sold F.O.B. Hermosillo, and that export is from

Nogales, Mexico.  The invoice also included the freight charge in

the transfer price and the seller mistakenly added the freight

charge again to the transfer price to arrive at the entered

value.  In 1991 the seller's invoice price did not include the

freight charge, but it was added on as a separate line item.  In

1991 the seller's invoice also indicates that the merchandise is

sold F.O.B. Hermosillo and that export is from Nogales, Mexico. 

The importer claims that the foreign inland freight is not

dutiable because it is shown as a separate line item expense on

the invoice.  According to the invoices which you provided for

our review, the freight charges are included on both the 1990 and

1991 invoices as separate items.  

     The importer has not provided Customs with a through bill of

lading.  It is your opinion that Customs has no authority to

deduct the foreign inland freight from the price actually paid or

payable for the 1990 and 1991 imported merchandise.

ISSUE:

     Whether the separately itemized foreign inland freight

charges are included in the price actually paid or payable for

the imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     Based on the conclusions of Regulatory Audit and the

District Director, as set forth in the facts above, for the

purposes of this ruling we are assuming that transaction value is

an acceptable basis of appraisement for the subject transactions

between the related buyer and seller.  Transaction value is

defined by  402(b)(1) of the Tariff Act of 1930, as amended by

the Trade Agreements Act of 1979 (TAA, 19 U.S.C. 1401a(b)) as

"the price actually paid or payable for the merchandise when sold

for exportation to the United States..." plus certain additions

specified in  402(b)(1) (A) through (E).  The term "price

actually paid or payable" is defined in TAA  402(b)(4)(A) as:

     [T]he total payment (whether direct or indirect, and

     exclusive of any costs, charges, or expenses incurred

     for transportation, insurance, and related services

     incident to the international shipment of the

     merchandise from the country of exportation to the

     place of importation in the United States) made, or to

     be made, for imported merchandise by the buyer to, or

     for the benefit of, the seller. (Emphasis added.)

Section 152.103(a)(5), Customs Regulations (19 CFR 152.103(a)(5))

addresses foreign inland freight and the terms under which it

"may be considered incident to the international shipment" of

merchandise.  Section 152.103 (a)(5)(i) Customs Regulations (19

CFR 152.103 (a)(5)(i)) provides as follows:

          (5) Foreign inland freight and other inland

          charges incident to the international

          shipment of merchandise.

     -(i)  Ex-factory sales.  If the price actually paid or

     payable by the buyer to the seller for the imported

     merchandise does not include a charge for foreign

     inland freight and other charges for services incident

     to the international shipment of merchandise (an ex-

     factory price), those charges will not be added to the

     price.

     An ex-factory price is the cost of the goods at the seller's

loading dock and usually includes export packing, but no other

costs.  It does not include foreign inland freight costs.  See

Headquarters Ruling Letter (HRL) 544875 dated March 2, 1992,

citing Incoterms, 1980 edition.  The existence of an ex-factory

sale must be established in order for the importer to be able to

exclude, under this provision, foreign inland freight charges

from the price actually paid or payable.

     In this case, the invoices to the importer contain the

inland freight charges.  The freight charges are included on the

invoices as a separate amount after the sub total for the

merchandise exclusive of the freight charges.  The freight

charges are included in the total invoice amount.  The presence

of the freight charges in the total invoice amount raises the

question of whether the transfer price is an ex-factory price. 

See HRL 544875, supra.

     In situations where an ex-factory price is asserted, but

where foreign inland freight charges are included in the same

invoice as the price, Customs requires a written explanation from

the importer stating that the foreign inland freight charges were

charged separately as part of an accommodation agreement between

the importer and the seller.  See HRL 544875, supra, HRL 543744

dated July 30, 1986, and Customs Telex UNCLAS 6689 dated July 17,

1985.  This information is necessary to overcome any question

that the sale was on other than ex-factory terms.  Customs has

received no information from the importer regarding any

accommodation agreement between the importer and seller. 

Therefore, although the invoices state the sale was F.O.B.

Hermosillo, an ex-factory sale has not been conclusively

established.

     With respect to sales that are made on other than ex-factory

terms,  152.103 (a)(5), Customs Regulations (19 CFR 152.103

(a)(5)) sets forth those instances in which foreign inland

freight "may be considered incident to the international

shipment" of merchandise:

     ...(ii) Sales other than Ex-factory.  As a general

     rule, in those situations where the price actually paid

     or payable for imported merchandise includes a charge

     for foreign inland freight, whether or not itemized

     separately on the invoices or other commercial

     documents, that charge will be part of the transaction

     value to the extent included in the price.  However,

     charges for foreign inland freight and other services

     incident to the international shipment of the

     merchandise to the United States may be considered

     incident to the international shipment of that

     merchandise within the meaning of  152.102(f) if they

     are identified separately and they occur after the

     merchandise has been sold for export to the United

     States and placed with a carrier for through shipment

     to the United States.

     iii)  Evidence of sale for export and placement for

     through shipment.  A sale for export and placement for

     through shipment to the United States under paragraph

     (a)(5)(ii) of this section shall be established by

     means of a through bill of lading to be presented to

     the district director.  Only in those situations where

     it clearly would be impossible to ship merchandise on a

     through bill of lading (e.g., shipments via the

     seller's own conveyance) will other documentation

     satisfactory to the district director showing a sale

     for export to the United States and placement for

     through shipment to the United States be accepted in

     lieu of a through bill of lading. (emphasis added)

     The documentary requirements set forth in the foregoing

paragraph (iii) were explained in T.D. 84-235 as follows:

     To avoid any confusion, it has been determined that in

     order for foreign inland freight to be deemed incident

     to the international shipment of merchandise, instead

     of requiring that freight costs occur subsequent to the

     placing of imported merchandise on the exporting

     carrier, the freight costs and other services incident

     to the shipment of the merchandise must occur after the

     goods have been sold for export to the United States

     and are placed with a carrier for through shipment to

     the United States.  This will cover shipments by more

     than one mode of transportation, by multiple freight

     companies, or through reload centers, as long as the

     merchandise has been sold for export to the United

     States, as evidenced by the presentation to Customs of

     a through bill of lading.  The through bill of lading

     is necessary to permit Customs officers to verify

     objectively that the above conditions have been

     satisfied. (Emphasis added)

     Most recently the United States Court of Appeals for the

Federal Circuit has upheld Customs' requirement of a through bill

of lading, holding that 19 CFR  152.103(a)(5) "only permits

exclusion from transaction value of foreign inland freight

charges if (a) the merchandise is shipped on a through bill of

lading or (b) absent such a bill of lading, a single carrier or

forwarder has sole control of the shipment from the foreign

factory to the United States border."  All Channel Products v.

United States, Slip op. 92-1299, at p.2, December 29, 1992.

     Assuming that the sales between the importer and seller were

made on the basis of other than ex-factory terms, we must still

determine whether the foreign inland freight charges are incident

to the international shipment of the merchandise.  In view of the

foregoing regulatory and interpretative language, the

documentation submitted on behalf of the buyer is not sufficient

evidence that the foreign inland freight charges occurred after

the merchandise was sold for export to the United States and

placed with a carrier for through shipment to the United States,

for the purpose of satisfying the criteria set forth in  152.103

(a)(5)(ii), Customs Regulations.  

     From the facts provided in your internal advice request it

appears that the merchandise was not shipped under the control of

a single carrier or forwarder.  However, if the buyer is able to

provide a through bill of lading or documentation of shipment by

a single carrier or forwarder, based on the language in the All

Channel Products decision, the charges for foreign inland freight

would be deducted from the price actually paid or payable for the

imported merchandise.

     With regard to the entries of 1990 merchandise, only the

amounts for foreign inland freight that were actually paid by the

buyer for foreign inland freight may be deducted from the price

actually paid or payable in any event.  If the buyer mistakenly

paid twice for foreign inland freight for each vehicle, only the

amount of one payment may be deducted from the price actually

paid or payable, assuming the requisite documentation discussed

above substantiates that a deduction is proper.

HOLDING:

     The foreign inland freight charges shown on the seller's

invoices are properly included in the price actually paid or

payable for the imported merchandise as there is insufficient

evidence that the merchandise was purchased on an ex-factory

basis, and Customs has not been provided with either a through

bill of lading or documentation of shipment by a single carrier

or forwarder.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division




