                            HQ 545266

                          June 30, 1993

VAL CO:R:C:V 545266 CRS

CATEGORY:  Valuation

Area Director

U.S. Customs Service

Hemisphere Center

Routes 1 & 9 South

Newark, NJ 07114

RE:  Internal Advice 85/92; assists; commissions paid to an agent

for procuring material used to manufacture imported merchandise;

HRL 544423.

Dear Sir:

     This is in reply to your memorandum dated December 10, 1992,

under cover of which you forwarded a request for internal advice

filed by ********************** on behalf **********************.

FACTS:

     The buyer imports leather gloves from its wholly-owned

Chinese subsidiary, **************.  Through its agent, *********

the buyer purchases the leather used in manufacturing the gloves

from independent tanneries in China, including ******************

and ***************.  Payment is remitted to the tanneries by the

subsidiary, and the tanneries ship the leather directly to the

subsidiary.  The buyer subsequently reimburses the subsidiary by

debit note.

     In addition to purchasing the leather on behalf of the

buyer, the agent inspects and arranges for the shipment of the

merchandise.  As compensation for its services, the agent

receives a commission of up to five percent of the f.o.b. value

of the leather.  The agent's commission is also paid through the

subsidiary, with the latter being reimbursed, as above, through

the issuance of debit notes from the buyer.  Counsel states that

payments generally are made only after the subsidairy receives

specific authorization from the buyer.

     The amount of the leather payments and commissions is not

included in the price actually paid or payable for the imported

gloves, but is declared as an assist.  Counsel contends that the

commissions are not part of the value of the assist.

     In support of this contention, counsel notes that the agent

has no interest in, or control of, the tanneries.  The agent is

not responsible for the cost of shipping and does not take title

to the leather.  The commissions do not inure to the benefit of

the tanneries.  While the agent has acted as agent for the buyer

for a number of years, this arrangement has recently been

formalized by a written agreement, a copy of which has been

submitted by counsel.

ISSUE:

     The issue presented is whether commissions paid to an agent

for services rendered in acquiring assists are part of the cost

of the assist such that they are added to the price actually paid

or payable the imported merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     Merchandise imported into the United States is appraised in

accordance with the provisions of section 402 of the Tariff Act

of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (19

U.S.C.   1401a; TAA).  The preferred method of appraisement is

transaction value, defined as "the price actually paid or payable

for merchandise when sold for exportation to the United States,"

plus five statutory addition, including the value, apportioned as

appropriate, of any assist.  19 U.S.C.   1401a(b)(1)(C).

     The term "assist" refers to materials, components, parts and

similar items incorporated in imported merchandise, and supplied

free of charge or at a reduced cost by the buyer in connection

with the production or sale for export to the United States of

the merchandise.  19 U.S.C.   1401a(h)(1)(A)(i).  The leather

used in the production of the imported gloves is supplied free of

charge by the buyer through the services of the buyer. 

Accordingly, the leather constitutes an assist under 19 U.S.C.  

1401a(b)(1)(C).

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 544323 dated March 8,

1990, this office determined that the term "procurement assist"

was not a term specified in the TAA, which simply defines what

materials or services are considered assists.  In HRL 544423 of

June 3, 1991, we addressed the issue of whether commissions paid

to a buying agent for obtaining piece goods supplied to apparel

manufacturers and used in the production of imported garments

should be considered part of the cost of the assist.  There we

held that such commissions were part of the cost of acquiring the

assist and were therefore dutiable.

     Similarly, the commissions paid to the agent by the buyer

through the subsidiary for acquiring leather, i.e., assists, used

to manufacture imported gloves are part of the cost of

acquisition of the assist and should be added to the price

actually paid or payable for the imported merchandise.  Since

this conclusion is independent of whether the agent is a bona

fide buying agent, we do not reach this issue.

HOLDING:

     Commissions paid by a buyer of imported merchandise to an

agent for acquiring assists are part of the cost of acquisition

of the assist and are to be added to the price actually paid or

payable.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director




