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RE:  Applicability of partial duty exemption under HTSUS

     subheading 9802.00.80 and country of origin marking

     requirements for towels; sewing; lace; trimmings;

     embroidery.

Dear Mr. Gannet:

     This is in response to your letter of February 18, 1993,

requesting a ruling regarding the applicability of subheading

9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS), to towels.  Samples of two finished towels, one with

trimming and the other with an embroidered design, were submitted

with your request.

FACTS: 

     You plan to purchase finished towels from an American towel

mill, probably Fieldcrest/Cannon Mills located in Columbus,

Georgia, and trimmings, laces, and embroidery yarns from various

other U.S. companies.  These U.S. components will be shipped to

an independent contractor in Guatemala.  In Guatemala, the lace

or trimmings will be sewn to the towel, or an embroidery design

will be stitched.  In a telephone conversation with a member of

my staff, you indicated that in the case where an embroidery

design is stitched on the towels, a pelon backing may be used;

however, the bulk of the towels will not have the backing.  The

finished towels will then be shipped back to the U.S.  Because

the towels and decorative features are made in the U.S., you

request that duty only be paid on the added value of the labor

which will approximately be 30 to 50 cents for each towel.

ISSUES:

I.   Whether the towels will qualify for the partial duty

     exemption available under subheading 9802.00.80, HTSUS, when

     returned to the United States.

II.  Whether country of origin marking requirements of 19 U.S.C.

     1304 are applicable to the imported towels.

LAW AND ANALYSIS:

I.   Application of Subheading 9802.00.80, HTSUS

     Subheading 9802.00.80, HTSUS, provides a partial duty

exemption for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of

     fabricated components, the product of the United

     States, which (a) were exported in condition ready for

     assembly without further fabrication, (b) have not lost

     their physical identity in such articles by change in

     form, shape, or otherwise, and (c) have not been

     advanced in value or improved in condition abroad 

     except by being assembled and except by operations 

     incidental to the assembly process, such as cleaning,

     lubricating and painting.

All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must be

satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full cost or value of the imported assembled article,

less the cost or value of the U.S. components assembled therein,

upon compliance with the documentary requirements of section

10.24, Customs Regulations (19 CFR 10.24).

     Section 10.14(a), Customs Regulations {19 CFR 10.14(a)},

states in part that:

     [t]he components must be in condition ready for

     assembly without further fabrication at the time of

     their exportation from the United States to qualify for

     the exemption.  Components will not lose their

     entitlement to the exemption by being subjected to

     operations incidental to the assembly either before,

     during, or after their assembly with other components.

     Section 10.16(a), Customs Regulations {19 CFR 10.16(a)},

provides that the assembly operation performed abroad may consist

of any method used to join or fit together solid components, such

as welding, soldering, riveting, force fitting, gluing,

lamination, sewing, or the use of fasteners.  

     Operations incidental to the assembly process are not

considered further fabrication operations, as they are of a minor

nature and cannot always be provided for in advance of the

assembly operations.  See 19 CFR 10.16(a).  However, any

significant process, operation or treatment whose primary purpose

is the fabrication, completion, physical or chemical improvement

of a component precludes the application of the exemption under

subheading 9802.00.80, HTSUS, to that component.  See 19 CFR

10.16(c).

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 555565 dated May 14,

1990, we considered the sewing of a patch or small label or the

embroidering of a logo onto beach towels.  The operation of

sewing a patch or label onto the towel was considered an

acceptable assembly operation pursuant to 19 CFR 10.16(a). 

Therefore, the operation of sewing lace or trimmings onto the

towels is considered an acceptable assembly operation because two

solid components are being joined (i.e., sewn) together. 

However, the operation of embroidering a logo onto the beach

towels was not considered an acceptable assembly operation

because we have previously held that embroidering a single layer

of fabric does not qualify as an acceptable assembly operation

for purposes of subheading 9802.00.80, HTSUS.  See HRL 063098

dated June 7, 1979, and 071031 dated November 12, 1982.  

     However, in HRL 555625 dated August 1990, U.S.-origin

thread, knit fabric, and pelon backing were shipped to Mexico for

an embroidery operation.  The pelon backing was considered

necessary to the embroidery operation because, without the

backing, the thread would become entangled in the embroidery

machine, making the embroidery operation impossible.  The pelon

backing also prevented the embroidery stitch from unraveling. 

After the design was complete, the portion of the pelon backing

not caught between the material and embroidered thread was

removed.  Based upon C.S.D. 90-28, 24 Cust. Bull. 346 (1990),

(HRL 555399 dated December 26, 1989), which held that an

embroidered design which penetrated two or three layers of fabric

was an acceptable assembly operation, the embroidery operation in

HRL 555625 was also found to be acceptable because the embroidery

stitch was used to join the knit fabric and the pelon backing

together.  In C.S.D. 90-28, the embroidered design served as a

binding agent, as it penetrated two or three layers of a slipper

vamp and served to keep the center of the vamp from puckering. 

See, L'Eggs Products Inc. v. United States, 704 F. Supp. 1127

(CIT 1989), which held that thread used as a binding agent to

join material to itself qualified as a component and was eligible

for the duty exemption available under subheading 9802.00.80,

HTSUS.  

     In the present case, if a pelon backing is used, the

embroidery stitch will be used to join the towel and the pelon

backing together, which is an acceptable assembly operation as in

HRL 555625.  Therefore, the embroidery operation will qualify for

the duty exemption available under subheading 9802.00.80, HTSUS. 

However, HRL 555625 determined that the pelon backing was not

eligible for the duty exemption upon import into the U.S.,

because nearly all of the pelon backing was removed after the

assembly operation.  (Section 10.16(b)(4), Customs Regulations

{19 CFR 10.16(b)(4)}, considers trimming, filing, or cutting off

of small amounts of excess material to be incidental operations.)

Because the removal of the backing was too significant an

operation to be considered incidental and was not an assembly

operation, the cost or value of the pelon backing was not exempt

from duty under subheading 9802.00.80, HTSUS.  Therefore, if the 

pelon backing is removed as in HRL 555625, it will not be

eligible for the duty allowance under this tariff provision.  

     With respect to those towels which are embroidered without

the use of a pelon backing, as in HRL 555565, only a single layer

of fabric is embroidered; therefore, the towels and embroidery

yarns will not be eligible for the partial duty exemption.

II.  Section 304 of the Tariff Act of 1930

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported in the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

country of origin marking requirements and exceptions of 

19 U.S.C. 1304.  Section 12.130, Customs Regulations (19 CFR

12.130), sets forth the principles for making country of origin

determinations for textile and textile products subject to

section 204 of the Agricultural Act of 1956, as amended (7 U.S.C.

1854)("section 204").  According to T.D. 90-17, published in the

Federal Register on March 1, 1990, (55 FR 7303), the rules of

origin for textiles and textile products contained in 19 CFR

12.130 are applicable to such merchandise for all purposes,

including duty and marking.  19 CFR 12.130(c) provides that U.S.

textile articles that are advanced in value or improved in

condition, or assembled in a foreign country, are considered to

be products of that foreign country.  In this case, all the

towels are advanced in value or improved in condition as a result

of the embroidery/trimming/lace operations performed in

Guatemala.  Accordingly, under 12.130(c), the country of origin

of the towels is Guatemala.  Thus, the following are acceptable

markings:

     (1) "Guatemala"; 

     (2) "Made in Guatemala";

However, to the extent that the towels are eligible for the duty

treatment set forth in subheading 9802.00.80 HTSUS, under 19 CFR

10.22, the following markings are acceptable:

     (3) "Assembled in Guatemala";

     (4) "Assembled in Guatemala of U.S. components".

HOLDING:

     On the basis of the information and samples submitted, the

operations of sewing trimmings or lace onto the towels or using

an embroidery stitch to join a towel and pelon backing together,

are considered acceptable assembly operations.  However, the

removal of the pelon backing is not incidental to the embroidery

operation.  Therefore, these imported towels may be entered under

subheading 9802.00.80, HTSUS, with allowances in duty for the

cost or value of the U.S. components (except the pelon backing),

provided the documentary requirements of 19 CFR 10.24 are

satisfied.  The towels that are embroidered without the use of

pelon backing will be ineligible for the partial duty allowance

under this tariff provision because the embroidery of a single

layer of fabric is not considered an acceptable assembly

operation.  Pursuant to 19 CFR 12.130(c), the towels must be

marked to indicate Guatemala as the country of origin.  To the

extent that the towels are eligible for 9802.00.80, HTSUS,

treatment, section 10.22 allows the marking to include the word

"assembled" and the indication that the components are of U.S.

origin.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

