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TARIFF NO.: 9802.00.80

Denise L. Kelly, Esq.

Sandler, Travis & Rosenberg, P.A.

The Waterford

5200 Blue Lagoon Drive

Miami, Florida  33126-2022

RE:  Applicability of partial duty exemption under HTSUS

     subheading 9802.00.80 to garments from Mexico; embroidery

Dear Ms. Kelly:

     This is in response to your letter of June 2, 1993,

requesting a ruling on behalf of your client, Champion Products,

Inc. ("Champion"), regarding the applicability of subheading

9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS), to an embroidery operation performed on garment

components assembled in Mexico and/or other Caribbean locations. 

A sample sweatshirt component was submitted with your request.

FACTS: 

     Champion plans to ship U.S.-origin cut components, including

thread and pellon backing to off-shore facilities in Mexico

and/or other Caribbean locations for assembly into various

garments, such as shorts and T-shirts.  Certain garment

components will be embroidered before they are assembled to other

components.  The embroidery process will consist of the following

operations:

     1.   U.S.-origin thread is used to machine embroider the

          "Champion" logo or a selected design onto two layers of

          components.  The top layer will consist of a knit

          fabric cut component.  The bottom layer will be two 

          3 1/2 inch x 6 1/2 inch of pellon backing.

     2.   Pellon backing that is not joined to the knit fabric by

          the thread is perforated during the embroidery process

          in such a way that this non-essential backing material

          is pulled off by hand.

ISSUE:

     Whether the garments subjected to the embroidery operation

will qualify for the partial duty exemption available under

subheading 9802.00.80, HTSUS, when returned to the U.S.

LAW AND ANALYSIS:

     Subheading 9802.00.80, HTSUS, provides a partial duty

exemption for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of

     fabricated components, the product of the United

     States, which (a) were exported in condition ready for

     assembly without further fabrication, (b) have not lost

     their physical identity in such articles by change in

     form, shape, or otherwise, and (c) have not been

     advanced in value or improved in condition abroad 

     except by being assembled and except by operations 

     incidental to the assembly process, such as cleaning,

     lubricating and painting.

All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must be

satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full cost or value of the imported assembled article,

less the cost or value of the U.S. components assembled therein,

upon compliance with the documentary requirements of section

10.24, Customs Regulations (19 CFR 10.24).

     Section 10.14(a), Customs Regulations {19 CFR 10.14(a)},

states in part that:

     [t]he components must be in condition ready for

     assembly without further fabrication at the time of

     their exportation from the United States to qualify for

     the exemption.  Components will not lose their

     entitlement to the exemption by being subjected to

     operations incidental to the assembly either before,

     during, or after their assembly with other components.

     Section 10.16(a), Customs Regulations {19 CFR 10.16(a)},

provides that the assembly operation performed abroad may consist

of any method used to join or fit together solid components, such

as welding, soldering, riveting, force fitting, gluing,

lamination, sewing, or the use of fasteners.  

     Operations incidental to the assembly process are not

considered further fabrication operations, as they are of a minor

nature and cannot always be provided for in advance of the

assembly operations.  See 19 CFR 10.16(a).  However, any

significant process, operation or treatment whose primary purpose

is the fabrication, completion, physical or chemical improvement

of a component precludes the application of the exemption under

subheading 9802.00.80, HTSUS, to that component.  See 19 CFR

10.16(c).

     This ruling will only address the embroidery operation.  For

purposes of this ruling, we will assume that the garments

otherwise qualify for subheading 9802.00.80, HTSUS, treatment. 

In Headquarters Ruling Letter (HRL) 555625 dated August 1990,

U.S.-origin thread, knit fabric, and pellon backing were shipped

to Mexico for an embroidery operation.  The pellon backing was

considered necessary to the embroidery operation because, without

the backing, the thread would become entangled in the embroidery

machine, making the embroidery operation impossible.  The pellon

backing also prevented the embroidery stitch from unraveling. 

After the design was complete, the portion of the pellon backing

not caught between the material and embroidered thread was

removed.  Based upon C.S.D. 90-28, 24 Cust. Bull. 346 (1990),

(HRL 555399 dated December 26, 1989), which held that an

embroidered design which penetrated two or three layers of fabric

was an acceptable assembly operation, the embroidery operation in

HRL 555625 was also found to be acceptable because the embroidery

stitch was used to join the knit fabric and the pellon backing

together.  In C.S.D. 90-28, the embroidered design served as a

binding agent, as it penetrated two or three layers of a slipper

vamp and served to keep the center of the vamp from puckering. 

See, L'Eggs Products Inc. v. United States, 704 F. Supp. 1127

(CIT 1989), which held that thread used as a binding agent to

join material to itself qualified as a component and was eligible

for the duty exemption available under subheading 9802.00.80,

HTSUS.  

     In HRL 555565 dated May 14, 1990, we considered the

embroidery of a logo onto beach towels.  This operation was not

considered an acceptable assembly operation because we have

previously held that embroidering a single layer of fabric does

not qualify as an acceptable assembly operation for purposes of

subheading 9802.00.80, HTSUS.  See HRL 063098 dated June 7, 1979,

and 071031 dated November 12, 1982.  

     In the present case, if a pellon backing is used, the

embroidery operation will be used to join the garment components

and the pellon backing together, which is an acceptable assembly

operation as in HRL 555625.  Therefore, the embroidery operation

will not prevent the knit fabric components and the thread from

receiving duty allowances under subheading 9802.00.80, HTSUS. 

However, as you indicated in your ruling request, HRL 555625

determined that the pellon backing was not eligible for the duty

allowance upon import into the U.S., because nearly all of the

pellon backing was removed after the assembly operation. 

(Section 10.16(b)(4), Customs Regulations {19 CFR 10.16(b)(4)},

considers trimming, filing, or cutting off of small amounts of

excess material to be incidental operations.)  Because the

removal of the backing in HRL 555625 was too significant an

operation to be considered incidental and was not an assembly

operation, the cost or value of the pellon backing was not exempt

from duty under subheading 9802.00.80, HTSUS.  Therefore, if the 

pellon backing is removed as in HRL 555625, it will not be

eligible for the duty allowance under this tariff provision.  

HOLDING:

     On the basis of the information and sample submitted, the

embroidery operation used to join the garment components and the

pellon together is considered an acceptable assembly operation. 

However, the removal of the pellon backing is not incidental to

the embroidery operation.  Therefore, the garments subjected to

the embroidery operation may be entered under subheading

9802.00.80, HTSUS, with allowances in duty for the cost or value

of the U.S. components (except the pellon backing), provided the

documentary requirements of 19 CFR 10.24 are satisfied and the

garments otherwise qualify for subheading 9802.00.80, HTSUS,

treatment. 

     In your letter you also requested that the sample garment

component be returned.  Customs normally retains samples unless

arrangements are made for their return.  See 19 CFR 177.2(b)(3). 

Please contact Monika Rice at (202) 482-6980, if you wish to make

these arrangements.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




