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CLA-2 CO:R:C:S  557480  WAS

CATEGORY:  Classification

Mr. Patrick E. Mines

P. Mines

52 Queen Street

P.O. Box 1197, Station B

Fort Erie, Ontario L2A 5Y2

Canada

RE:  Eligibility of using first-in/first-out method of accounting

     in determining whether sugar products from Canada will

     qualify for the duty preference under the U.S.-Canada Free

     Trade Agreement

Dear Mr. Mines:

     This is in reference to your letter dated July 12, 1993, on

behalf of R.W. Patten Distributors.  You ask whether the first-in/first-out method of accounting may be used in determining

whether sugar products from Canada will qualify as "goods

originating" in the U.S. and/or Canada pursuant to the U.S.-Canada Free Trade Agreement (CFTA).

FACTS:

     You state that your client exports sugar from the U.S. to

Canada.  The sugar is refined in the U.S. from both foreign

(third country) and U.S. domestic raw sugars.  You claim that the

origin of the sugar exported into Canada is tracked by the

refiners on a "first-in/first-out" method of accounting, and that

by using this method of accountability, those products deemed to

have been made from domestic raw sugar can be determined.  Thus,

you claim that when the refined sugar deemed to be of U.S. origin

by this method is used to make products which are subsequently

shipped back to the U.S., all of the ingredients are either of

U.S. or Canadian origin, and all of the processing has taken

place either in the U.S. or in Canada.  You believe that these

products should be eligible for treatment under the CFTA.

ISSUE:

     Whether sugar products from Canada made from commingled

U.S., and third-country origin sugar qualify as "goods

originating" in the U.S. and/or Canada and, therefore, are

eligible for the duty preference under the CFTA upon return to

the U.S.

LAW AND ANALYSIS:

     General Note 3(c)(vii), Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTSUS), sets forth the standards for the CFTA

rules of origin for goods, and, therefore, the eligibility of

goods to receive preferential duty treatment under the CFTA. 

Under the CFTA, an imported article is entitled to CFTA treatment

only if it is an "originating" good.  To be "originating" it must

be either (1) wholly obtained or produced in the territory of

Canada and/or the U.S., or (2) the goods must have been

transformed in the territory of either party or both parties. 

Since in this case, the sugar is made with some third country-origin sugar, it is not considered goods "wholly obtained or

produced in the territory of Canada and/or the U.S." as provided

for in General Note 3(c)(vii)(B)(1), HTSUS.  Therefore, the sugar

must be "transformed in the territory of Canada and/ or the U.S."

as provided in General Note 3(c)(vii)(B)(2), HTSUS.

     A transformation is evident when a change in tariff

classification occurs as prescribed by General Note 3(c)(vii)(R),

HTSUS.  General Note 3(c)(vii)(R)(4), HTSUS, sets forth the

change in tariff classification rules for, among other things,

sugar products classifiable in Chapter 17, HTSUS.  Because the

refining operation performed in the U.S. on the third-country

sugar does not result in the required change in tariff

classification, the refined foreign sugar would not be considered

an "originating good" when exported to Canada.  Moreover, if the

refined sugar exported to Canada is a blend of U.S. and foreign

sugar, none of the sugar would be considered "originating" at

that point.  Therefore, if the required change in tariff

classification does not result when the refined sugar is made

into sugar products in Canada, the returned products would not

possess "originating good" status and would not qualify under the

CFTA.

     With an exception not relevant to your case, there is no

authority in the CFTA or the implementing Customs regulations for

use of a first-in/first-out inventory method for purposes of

determining whether or not products qualify as "originating

goods" under the CFTA.

HOLDING:

     Based on the information presented, we are of the opinion

that the sugar products from Canada which are made from

commingled U.S. and third-country origin sugar are not considered

"originating goods" for purposes of qualifying for a duty

preference under the CFTA, unless the processing in Canada

results in the change in tariff classification required by

General Note 3(c)(vii)(R)(4), HTSUS.  

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

