                            HQ 557618

                        December 8, 1993

CLA-2 CO:R:C:S 557618 MLR

CATEGORY: Classification

TARIFF NO.: 9802.00.80

Ms. Karen A. Soukiasian

David Dobbs Enterprises/Menu Designs, Inc.

4600 U.S. 1 North

St. Augustine, Florida  32095

RE:  Applicability of partial duty exemption under HTSUS

     subheading 9802.00.80 and country of origin marking

     requirements for menu covers; sewing; trimming

Dear Ms. Soukiasian:

     This is in response to your letter of October 6, 1993,

requesting a ruling regarding the applicability of subheading

9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS), to menu covers.  Samples of the menu covers at various

stages of production were submitted with your request.

FACTS: 

     You state that you are planning to produce clear stitched

menu covers in Mexico in two styles:  either a "double single"

(three panel cover), or a "double double" (four panel cover). 

You verified in a telephone conversation with a member of my

staff that all of the materials used to produce these covers

(i.e., rigid vinyl, tape, thread, and metal brackets) will be of

U.S.-origin.  The machines that are necessary to produce the menu

covers will also be shipped from the U.S.  The vinyl will be cut

in the U.S.  Basically, the process in Mexico consists of

stitching tape to the edges of the cut vinyl sheets to create a

panel.  Small corners are trimmed from each vinyl sheet so that

metal brackets may be pressed on each corner.  The requisite

number of panels needed for each design of menu is then stitched

together.  The menu covers are then cleaned, packed, and shipped

to the U.S. 

ISSUES:

I.   Whether the menu covers will qualify for the partial duty

     exemption available under subheading 9802.00.80, HTSUS, when

     returned to the U.S.

II.  What is the proper country of origin marking for the menu

     covers?

LAW AND ANALYSIS:

I.   Application of Subheading 9802.00.80, HTSUS

     Subheading 9802.00.80, HTSUS, provides a partial duty

exemption for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of

     fabricated components, the product of the United

     States, which (a) were exported in condition ready for

     assembly without further fabrication, (b) have not lost

     their physical identity in such articles by change in

     form, shape, or otherwise, and (c) have not been

     advanced in value or improved in condition abroad 

     except by being assembled and except by operations 

     incidental to the assembly process, such as cleaning,

     lubricating and painting.

All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must be

satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full cost or value of the imported assembled article,

less the cost or value of the U.S. components assembled therein,

upon compliance with the documentary requirements of section

10.24, Customs Regulations (19 CFR 10.24).

     Section 10.14(a), Customs Regulations (19 CFR 10.14(a)),

states in part that:

     [t]he components must be in condition ready for

     assembly without further fabrication at the time of

     their exportation from the United States to qualify for

     the exemption.  Components will not lose their

     entitlement to the exemption by being subjected to

     operations incidental to the assembly either before,

     during, or after their assembly with other components.

     Section 10.16(a), Customs Regulations (19 CFR 10.16(a)),

provides that the assembly operation performed abroad may consist

of any method used to join or fit together solid components, such

as welding, soldering, riveting, force fitting, gluing,

lamination, sewing, or the use of fasteners.  

     Operations incidental to the assembly process are not

considered further fabrication operations, as they are of a minor

nature and cannot always be provided for in advance of the

assembly operations.  See 19 CFR 10.16(a).  However, any

significant process, operation or treatment whose primary purpose

is the fabrication, completion, physical or chemical improvement

of a component precludes the application of the exemption under

subheading 9802.00.80, HTSUS, to that component.  See 19 CFR

10.16(c).

     In the instant case, the operations of stitching the tape to

the edges of the vinyl, stitching the panels together, and

pressing the metal brackets onto the corners of the vinyl sheet

are considered acceptable assembly operations pursuant to 19 CFR

10.16(a), because two solid components are being joined (i.e.,

stitched or pressed) together.  Trimming the corners from the

vinyl sheets and cleaning the covers are considered incidental

operations.  Packing the telephone handset covers is permissible

pursuant to 19 CFR 10.16(f).

II.  Country of Origin Marking

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported in the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was that the ultimate purchaser should be

able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods are the product.  Part 134,

Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of

origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     Among the exceptions to country of origin marking is 19

U.S.C. 1304(a)(3)(D), also provided for in section 134.32(d),

Customs Regulations (19 CFR 134.32(d)).  That section provides

that articles for which the marking of their containers will

reasonably indicate the country of origin of the articles may be

excepted from country of origin marking.  However, for the

exception to apply Customs must be satisfied that the articles

will reach the "ultimate purchaser" in the original, properly

marked containers in which the articles were imported.  Section

134.1(d), Customs Regulations (19 CFR 134.1(d)), defines the

"ultimate purchaser" as generally the last person in the U.S. who

will receive the article in the form in which it was imported.

     In HQ 734524 (July 30, 1992), reasoning that the ultimate

purchaser of frozen food meals would be the airline rather than

the passenger, Customs found that such frozen meals would

probably be excepted from individual marking so long as the

ultimate purchaser (the airline) received the meals in bulk with

proper marking on the outermost containers in which they were

imported.  See also Information Letter 732988 (May 30, 1990); and

HQ 734635 dated December 17, 1992 (the ultimate purchaser of

airline washcloths is the airline and not the airline passenger).

     Consequently, in this case, assuming the menu covers are

sold to restaurants for their own use, the restaurants would be

considered the ultimate purchasers.  Therefore, so long as the

restaurants receive the menu covers in properly marked

containers, the individual menu covers may be excepted from

country of origin marking pursuant to 19 CFR 134.32(d).

     You asked at which point in the production process, the menu

covers would have to be marked "MADE IN MEXICO", instead of "MADE

IN THE USA."  In this case, the menu covers may not be marked

"MADE IN THE USA" because they are assembled in Mexico.  However,

Customs has previously determined that the language "ASSEMBLED

IN" constitutes sufficient country of origin marking for articles

subject to section 10.22, Customs Regulations (19 CFR 10.22),

(i.e., articles assembled in whole or in part of fabricated

components, the product of the U.S. and entitled to an exemption

of duty under subheading 9802.00.80, HTSUS).  In such cases, the

country of assembly is considered to be the country of origin and

the words "Assembled in" are considered similar in meaning to the

words "Made in" and "Product of."  Therefore, since the menu

covers are assembled in Mexico and are eligible for the duty

allowance under subheading 9802.00.80, HTSUS, the country of

origin is Mexico, and either the language "ASSEMBLED IN MEXICO OF

U.S. COMPONENTS", "ASSEMBLED IN MEXICO", or "MEXICO" is

acceptable on each menu cover or their containers.

HOLDING:

I.   On the basis of the information and samples submitted, it is

our opinion that the operations performed abroad to create the

menu covers are considered proper assembly operations or

operations incidental thereto.  Therefore, the menu covers may

enter the U.S. under subheading 9802.00.80, HTSUS, with

allowances in duty for the cost or value of the U.S. components

therein, provided the documentary requirements of 19 CFR 10.24

are satisfied.  

II.  For purposes of country of origin marking, the ultimate

purchaser of the menu covers are restaurants.  Accordingly,

pursuant to 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D), 19 CFR 134.32(d), and 

19 CFR 10.22 the menu covers are excepted from individual country

of origin marking so long as the ultimate purchaser, the

restaurants, receive the menu covers in containers which are

marked with either "ASSEMBLED IN MEXICO OF U.S. COMPONENTS",

"ASSEMBLED IN MEXICO", or "MEXICO."

                              Sincerely,

                              John Durant, Director




