                            HQ 734806

                            April 22, 1993

MAR-2-05 CO:R:C:V 734806 RSD

CATEGORY: MARKING

Mr. Douglas Hahn

Vice President Sales & Marketing

Sonco Steel Tube

14 Holtby Avenue

Brampton, Ontario

Canada L6X 2M3

RE: Country of origin marking for steel ornamental tubing with a

highly polished surface; pipes; sticker or tags; 19 U.S.C.

1304(c); T.D. 86-15; T.D. 92-70

Dear Mr. Hahn:

     This is in response to your letter dated September 2, 1992,

regarding the country of origin marking requirements for

mechanical tubing with a highly polished surface.  You have

enclosed letters from your customers in the United States.

FACTS:

     Sonco, a Canadian company, imports steel mechanical tubing

made in Canada.  The product is electric resistance-welded

mechanical tubing, ASTM A513, .080 inch or less.  It is typically

used for ornamental or highly visible applications.  Maximum size

of the tubes is 2 x 2 inches cross section.  Some of main uses of

the tubing are in chrome plated or painted furniture; plated or

painted store racks and displays; exercise equipment frames; BBQ

legs; and plated automotive tailpipes.

     The tubing has a highly polished surface and Sonco claims

that its customers will reject products for traces of oil, dirt,

or light scratches.  Prior to July 22, 1992, the tubing was

marked with its country of origin by means of tagging of the

bundles or containers.  It is contended that a permanent paint,

ink, or stain marking system will require major and costly

processing to clean the marking because the residues often show

through the plated surface, or bleed through the painted surface. 

In some cases, the residue will cause poor paint or plating

adhesion to the tube surface.  The accompanying correspondence

from Sonco's customers indicated that they would find marking the

country of origin by paint stenciling to be unacceptable and

would not buy the product.

ISSUE:

     Can an alternative method of marking other than paint

stenciling be used to mark highly polished ornamental tube

subject to the requirements of 19 U.S.C. 1304(c)?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 

1304) provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was that the ultimate purchaser should be

able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  "The

evident purpose is to mark the goods so that at the time of

purchase the ultimate purchaser may, by knowing where the goods

were produced, be able to buy or refuse to buy them, if such

marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297 at 302 (1940).  C.A.D. 104

(1940).                  

      Section 207 of the Trade and Tariff Act of 1984, (Pub. L.

98-573), amended 19 U.S.C. 1304 to require, without exception,

that all pipe, tube, and pipe fittings of iron or steel be marked

to indicate the proper country of origin by means of die

stamping, cast-in-mold lettering, etching or engraving.  19

U.S.C. 1304(c).  However, after the enactment of Section 207, it

was brought to the attention of Customs that certain pipe and

pipe fittings of iron or steel cannot be marked by any of the

methods prescribed by the section without rendering such articles

unfit for the purpose for which they were intended.  Customs

solicited comments on this subject, and issued T.D. 86-15

published in the Federal Register on February 5, 1986, 51 FR 24,

setting forth certain categories of articles which may be marked

by alternative methods.  For certain categories of articles,

paint stencilling was the requisite method.  For other

categories, paint stencilling or tagging of the bundles or the

containers was permitted.  These categories included thin-walled

pipes and fittings, small-diameter pipes and fittings, other

fittings, line pipe, coated pipes, and spun iron pipe.  These

categories of articles are described in detail in T.D. 86-15.  In

addition, for ornamental pipes, tube, and fittings of all types,

having a highly polished surface, T.D. 86-15 permitted marking by

means of a durable tag or sticker securely affixed or marking the

protective wrapper.  

     In 1986, Congress enacted Pub. L. 99-514 which amended 19

U.S.C. 1304(c) to authorize such alternative methods of marking

if, because of the nature of an article, it is technically or

commercially infeasible to mark by one of the four prescribed

methods.  19 U.S.C. 1304(c)(2) provides that in such case, "the

article may be marked "by an equally permanent method of marking

such as paint stenciling or in the case of small diameter pipe

tube and fittings, by tagging the containers or bundles." 

     In order to carry out Congressional intent, on July 22,

1992, Customs published, in the Federal Register, T.D. 92-70,

which amended T.D. 86-15 by permitting the country of origin

marking of pipes, tubes, and fittings by tagging of bundles or

containers only with respect to small diameter pipes, tubes, and

fittings.  T.D. 92-70 specifically stated that pipe, tubes and

fittings which could not be marked by a prescribed method must be

marked by "paint stenciling or an equally permanent method."  The

notice indicated that Customs does not consider tagging the

containers or bundles an equally permanent marking method as

paint stencilling.  Therefore, marking pipe, tube, and fittings

by tagging the bundles or containers is acceptable only for small

diameter product.  In T.D. 86-15, Customs determined that small

diameter product included fittings that have a nominal diameter

of one-fourth inch or less and pipe with an inner diameter of 1.9

inches or less. 

     Customs recognized in T.D. 92-70 that there might be some

cases where paint stenciling or an equally permanent method of

marking could damage the product and render it unfit for the

purpose it was intended.  Customs indicated that in such

instances it would consider alternative methods of marking on a

case by case basis. 

     In this case, Sonco has presented evidence that the paint

stenciling of the tube would seriously mar the product and make

it unusable for the purpose for which it was intended and thus

unsalable.  Under these circumstances, Customs will permit an

alternative method of marking.  Alternative methods of marking

for the types of product which Sonco is importing were provided

for in T.D. 86-15.  The prescribed alternative method for marking

ornamental pipes, tubes and fittings of all types having highly

polished surfaces indicated in T.D. 86-15 would be to have each

piece separately marked with a durable tag or sticker securely

affixed to the article, or separately wrapped in a protective

wrapping which clearly indicates the country of origin.  We find

that putting a secure sticker or a tag on each tube would be the

most permanent method of marking possible that would not cause

damage to the product and would be the best approach for marking

the tubing which Sonco is importing into the United States.  In

other words, each tube would have to be individually marked by a

sticker, tag, or on its protective wrapper.  However, in

accordance with 19 U.S.C. 1304(c)(2) and T.D. 92-70, tagging only

the bundles and not the individual tubes would not constitute

permanent marking and would not be acceptable.   HOLDING:

     The ornamental tubes that Sonco is importing do not have to

be marked to indicate their country of origin by means of paint

stenciling.  Marking the individual tubes either by a sticker or

a tag securely affixed or separately wrapped in a protective

wrapping which clearly indicates the country of origin will

satisfy the requirements of 19 U.S.C. 1304(c).  Tagging only the

bundles is not an acceptable method of marking the tubes.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director

                         Commercial Rulings Division




